Wczoraj wyłożyłam do kiełkowania 4 nasionka pomidora, którego dostałam pod nazwą
"Koperkowy".
Są takie odmiany, które co roku warto mieć choćby kilka sztuk po to, żeby pierwsze własne pomidory pojawiły się naprawdę wcześnie, zanim główna kolekcja dopiero zacznie się rozpędzać. I właśnie do tej grupy należy pomidor znany jako
koperkowy, na Wschodzie występujący pod nazwą
marchewkowy - Томат Морковный.
Nasiona trafiły do mnie w ramach forumowej wymiany i szybko okazało się, że jego największą zaletą jest po prostu tempo dojrzewania. Od posadzenia do pierwszych dojrzałych owoców mija zwykle około
58–62 dni, więc przy sprzyjającej pogodzie można naprawdę szybko doczekać się własnych kanapkowych pomidorów, kiedy inne odmiany dopiero zaczynają wiązać owoce.
Roślina jest samokończąca, niezbyt wysoka, dzięki czemu świetnie nadaje się do uprawy w dużych donicach, wiadrach czy skrzyniach. To dobra opcja dla tych, którzy chcą mieć kilka krzaków bliżej domu - na tarasie czy przy ścianie, żeby pierwsze owoce były zawsze pod ręką.
Przy okazji jest też całkiem dekoracyjny, bo jego liście są mocno powcinane i przypominają koper lub marchewkową nać, więc nawet zanim pojawią się owoce, już wygląda inaczej niż klasyczne pomidory.
Owoce są kuliste, czerwone, zwykle w granicach 100–150 gramów, dobre do codziennego jedzenia. Takie, jakie chce się mieć na pierwszą letnią kanapkę. Akurat na jednorazowe krojenie bez walki z gigantem na desce.
Krótko mówiąc: odmiana dla tych, którzy nie lubią czekać do sierpnia na pierwszy własny pomidor.
Teraz tylko czekać, aż skiełkują.
P.S. Nietypowe, „koperkowe” liście tej odmiany to efekt zmian w genach odpowiadających za kształt blaszki liściowej. Jeden z nich wpływa na stopień powcinania liści (BIP), drugi na szerokość listków (WOX1) i w efekcie pomidor wygląda, jakby próbował udawać koper albo marchewkę. Naturalnie powstała krzyżówka bez udziału labaratorium.
Źródło ciekawostki.
wizytówce.