Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Magara 00:13, 02 lut 2026

Patrycja, planom kibicuję
Czy możesz rozszyfrować skróty: W, S, P1, P2 itd.?
Trochę się domyślam ale wolałabym mieć pewność w tej mojej ciekawości
Patrycja_KG_Lu 11:16, 02 lut 2026

Magara napisał(a)
Patrycja, planom kibicuję
Czy możesz rozszyfrować skróty: W, S, P1, P2 itd.?
Trochę się domyślam ale wolałabym mieć pewność w tej mojej ciekawości

Zaplanowałam sobie, że będę notować poszczególne daty w życiu sadzonki.

W - wyłożenie na wacik
S - siew, czyli przełożenie do ziemi (multipaleta)
P1 - pierwsze pikowanie, czyli z multipalty do małej doniczusi
P2 - finalne pikowanie, czyli do moich doniczek P9, wysokość chyba 11 cm.
G - data trafienia do gruntu lub tunelu
Z - pierwszy dojrzały owoc (zbiór)

Czy się uda być tak skrupulatnym to się okaże.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Kordina 11:39, 02 lut 2026

Komu, jak komu, ale Tobie się NA PEWNO uda, inaczej być nie może. Jesteś konsekwentna w dążeniu do celu powodzenia Pati!
hankaandrus_44 15:03, 02 lut 2026

Kibicuję i podziwiam systematykę wysiewu i lokalizację planowanych nasadzeń. Ja już za taką arytmetykę nie biorę się. Wystarczy jak kilka sadzonek własnoręcznie wyhoduję i uda się je umieścić na stałe.

Ale Ciebie będę podglądać, bo pomidory to moje ulubione warzywo! I krzycz, że mjuż czas siać, bo mogę się spóźnić i do pomidorowego wyścigu nie załapać się.
Magara 22:25, 02 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zaplanowałam sobie, że będę notować poszczególne daty w życiu sadzonki.

Aaaa, to trzymam kciuki jeszcze mocniej za skrupulatność w notowaniu

Patrycja, a z jakiego powodu pomidory na waciki będziesz kiełkować?
Praktykuję to z paprykami (sama nie wiem dlaczego, pewnie z przyzwyczajenia), ale jakoś mam zakodowane, żeby z pomidorami się w to nie bawić.

Patrycja_KG_Lu 05:53, 03 lut 2026

Magara napisał(a)

Aaaa, to trzymam kciuki jeszcze mocniej za skrupulatność w notowaniu

Patrycja, a z jakiego powodu pomidory na waciki będziesz kiełkować?
Praktykuję to z paprykami (sama nie wiem dlaczego, pewnie z przyzwyczajenia), ale jakoś mam zakodowane, żeby z pomidorami się w to nie bawić.

Ja miałam odwrotnie rok temu. Papryki szły bezpośrednio do ziemi, a pomidory kiełkowałam.

Jak siałam tylko kilka odmian we wsześniejszych latach po wiele nasionek to też bezpośrednio do ziemi dawałam. W tym sezonie niemal jak w tamtym jedna odmiana to będzie jeden krzaczek. W zeszłym roku były strasznie duże rozbieżności w kiełkowaniu.

Kiełkownik trzymam na cieplej podłodze w optymalnej temperaturze. Gdyby to była doniczka i kilka nasion by wzeszło to musiałabym pilnie ją dać na zimny parapet do światła. Wtedy te co nie skiełkowały nie miałyby dobrej temperatury. Można się ratować w takim przypadku tym, żeby hojniej sypnąć nasionami i nie przejmować, że w razie co wyrośnie za dużo. Ja każdej odmiany mam po 2-5 nasionek, a niektórych miałam nawet jedno nasionko po wymianie na spotkaniu ogrodowiskowym. Jak długo mi nie wschodzi to wyłożone na wacik to wtedy dokładam kolejne, a w ziemi nie mogłabym tak szybko tego zaobserwować i zareagować.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Magara 22:39, 04 lut 2026

To co piszesz jest warte przemyślenia. Szczególnie, że ja mam bardzo mało miejsca na rozsady
Patrycja_KG_Lu 10:34, 08 lut 2026

Wczoraj wyłożyłam do kiełkowania 4 nasionka pomidora, którego dostałam pod nazwą "Koperkowy".

Są takie odmiany, które co roku warto mieć choćby kilka sztuk po to, żeby pierwsze własne pomidory pojawiły się naprawdę wcześnie, zanim główna kolekcja dopiero zacznie się rozpędzać. I właśnie do tej grupy należy pomidor znany jako koperkowy, na Wschodzie występujący pod nazwą marchewkowy - Томат Морковный.

Nasiona trafiły do mnie w ramach forumowej wymiany i szybko okazało się, że jego największą zaletą jest po prostu tempo dojrzewania. Od posadzenia do pierwszych dojrzałych owoców mija zwykle około 58–62 dni, więc przy sprzyjającej pogodzie można naprawdę szybko doczekać się własnych kanapkowych pomidorów, kiedy inne odmiany dopiero zaczynają wiązać owoce.

Roślina jest samokończąca, niezbyt wysoka, dzięki czemu świetnie nadaje się do uprawy w dużych donicach, wiadrach czy skrzyniach. To dobra opcja dla tych, którzy chcą mieć kilka krzaków bliżej domu - na tarasie czy przy ścianie, żeby pierwsze owoce były zawsze pod ręką.

Przy okazji jest też całkiem dekoracyjny, bo jego liście są mocno powcinane i przypominają koper lub marchewkową nać, więc nawet zanim pojawią się owoce, już wygląda inaczej niż klasyczne pomidory.

Owoce są kuliste, czerwone, zwykle w granicach 100–150 gramów, dobre do codziennego jedzenia. Takie, jakie chce się mieć na pierwszą letnią kanapkę. Akurat na jednorazowe krojenie bez walki z gigantem na desce.

Krótko mówiąc: odmiana dla tych, którzy nie lubią czekać do sierpnia na pierwszy własny pomidor.

Teraz tylko czekać, aż skiełkują.

P.S. Nietypowe, „koperkowe” liście tej odmiany to efekt zmian w genach odpowiadających za kształt blaszki liściowej. Jeden z nich wpływa na stopień powcinania liści (BIP), drugi na szerokość listków (WOX1) i w efekcie pomidor wygląda, jakby próbował udawać koper albo marchewkę. Naturalnie powstała krzyżówka bez udziału labaratorium. Źródło ciekawostki.
Magara 23:23, 08 lut 2026

Fajne odmiany wynajdujesz. Mega wczesny pomidor - bardzo pożądany.
Podkusiło mnie i sprawdziłam czy da się zdobyć nasiona. Da się, ale postanowiłam trzymać się swoich założeń
No i ciekawa jestem Twoich doświadczeń z koperkowym
mirkaka 10:23, 09 lut 2026

Magara napisał(a)
Fajne odmiany wynajdujesz. Mega wczesny pomidor - bardzo pożądany.
Podkusiło mnie i sprawdziłam czy da się zdobyć nasiona. Da się, ale postanowiłam trzymać się swoich założeń
No i ciekawa jestem Twoich doświadczeń z koperkowym

Też sprawdziłam czy można kupić

Patrycja czy one muszą być pod folią? czy mogą być w gruncie?
Nabrałam na nie ochoty