Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W zgodzie z lasem

W zgodzie z lasem

Alija 21:30, 26 kwi 2025

Przyszłam się i ja przywitać. Twój ogród zapowiada się ciekawie, jak wszystkie leśne ogrody, każdy jest inny. Będzie na pewno pięknie, drzewa już masz, więc tylko pozwolić działać wyobraźni i tworzyć. Inspiracje na pewno znajdziesz na Ogrodowisku.
Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Narcyzki urocze.
Magara 22:53, 26 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

I trzecie moje zmartwienie na teraz, to lilaki Miss Kim - posadzone w ubiegłym roku już z pąkami kwiatowymi, pięknie kwitły, w tym roku mają duże przyrosty ale nie widzę pąków kwiatowych Nie przycinałam ich praktycznie, poza obcinaniem suchych kwiatostanów. Rosną przy wschodniej ścianie, w półcieniu lasu, ale podobno ta odmiana toleruje półcień. Kwitnie co prawda późno jak na lilaki, dopiero w czerwcu, ale nie widzę nawet żadnych zaczątków pąków kwiatowych Czy lilaki "odchorowują" w ten sposób wysadzanie do gruntu?

Ze mnie żadna specjalistka ale Miss Kim mi rok czy dwa lata temu dokładnie taką samą akcje zaserwowała Zero pąków kwiatowych, zero kwitnienia. W tym roku rokuje Więc bym się nie przejmowała, widać panny mają swoje fochy
Judith 17:40, 27 kwi 2025

Dzień dobry Ewo
W temacie krzewy a byliny zamierzam się wypowiedzieć . Otóż nie ma tu żadnego konfliktu pomiędzy tymi dwoma rodzajami nasadzeń. Wręcz przeciwnie - krzewy (wraz z drzewami) tworzą szkielet, ramy ogrodu. Byliny i trawy zaś to piękne dodatki. U mnie - może poza dwiema niewielkimi rabatami - każda jest skomponowana z krzewów, bylin i traw. I drzew .
Masz piękne miejsce do mieszkania i zaplanowania. Ciekawa jestem, jaki osiągniesz efekt. Będę obserwować
Judith 17:48, 27 kwi 2025

Podzielę się jeszcze obserwacją poczynioną w mojej okolicy. Jest tu bardzo wiele domów na dużych leśnych działkach i świetnie wygląda las pozostawiony samemu sobie (łącznie z opadłymi liśćmi i igliwiem oraz powalonymi drzewami), zaś rabaty tworzone tylko w okolicy domu. Nie tylko przy domu, ale w bliskiej odległości. Pojedyncze niewielkie drzewa oraz krzewy na tych rabatach otoczone bylinami tworzą wstęp do dzikiego lasu będącego dalszą częścią działki.
Według mnie jest to najlepsze odzwierciedlenie istoty tytułu Twojego wątku .
Eupraksja 19:40, 27 kwi 2025

Gosiu i Gosiu, u nas z podziałem prac jest tak zabawnie, że M proponuje mi często gęsto pomoc, a ja zachłanna na prace ogrodowe wcale jej nie przyjmuję Grzebanie w ziemi to jest coś, co lubię najnajbardziej na świecie i niechętnie się dzielę

Basiu cieszę się, że i Tobie się podobają narcyzy, nacieszam nimi oczy każdego dnia, co tam że w środku klepiska, jeśli dają radość

Alicjo na razie rzeczywiście rozkwita ten nasz las głównie w wyobraźni, ale prawda, że Ogrodowisko jest kopalnią inspiracji, na razie chyba nawet przerastającą moje możliwości percepcji i wyboru Ale coś się wykluwa powoli, chociaż pewnie tetrisów będzie wiele...

Magara uspokajające że i Ty masz takie doświadczenie z Miss Kim, chociaż i niepokojące zarazem, miała być ważnym elementem tej rabaty i liczyłam jednak na coroczny pokaz i na zapach! Chociaż ona nie pachnie "bzem", czy Twoja też nie? Bardziej jak lilie albo hiacynty, też ładnie, ale jednak niezupełnie o to mi chodziło. Ale rozrosły się od ubiegłego roku mocno i już je chyba tu zostawię...

Judith bardzo słuszne uwagi co do krzewów i takiego stopniowego przechodzenia ucywilizowanych nasadzeń w coraz bardziej dziewiczy las. Chciałabym bardzo uzyskać taki efekt, nie wiem jeszcze tylko do końca co mi z tego wyjdzie

A jeszcze do tego wszystkiego w temacie krzewów i gąszczu to mamy jedno poważne zmartwienie - mianowicie kleszcze. Jest ich niestety sporo, już w tym roku dwa znalazłam u synka - jednego na ubranku, jeden zaczął się wgryzać w małą nóżkę Naczytałam się na hamerykańskich stronach zasad urządzania ogrodów w taki sposób, żeby tworzyć strefy "tick-free", generalnie wygląda na to, że powinniśmy zachowywać pomiędzy kępami krzewów i bylin obszary nisko koszone o szerokości co najmniej dobrych kilku metrów. Ale nie bardzo jeszcze sobie to mogę wyobrazić w połączeniu z lasem podchodzącym pod dom, a już tym bardziej z marzeniem o bujności zieleni. I tak się szarpię od skrajności do skrajności trochę.

anpi 19:53, 27 kwi 2025

Witam! Mam trzy lilaki, które nie kwitną dwa sezony po posadzeniu. Myślę, że muszą się dobrze ukorzenić. Ale u mnie też mogą mieć za mało wilgoci( rosną w niezbyt korzystnych warunkach) i bardziej w tym upatrywałabym problem, szczególnie jak są właśnie jeszcze słabo ukorzenione. Ale mam nadzieję, że sobie w końcu poradzą, mam plan trochę bardziej zadbać o nawodnienie w tym sezonie.
UrsaMaior 22:09, 27 kwi 2025

Moja Miss Kim nie kwitła kilka lat, wygląda na to, że jednak słońce musi być.
Magara 23:06, 27 kwi 2025

Iza, moja od zachodniej strony, słońca nie ma zbyt dużo a w tym roku zapączkowana na maksa

Ewa, nie pamiętam czy pachnie Ja mam węch mocno upośledzony ale jak w tym roku zakwitnie to Małżonka zmuszę do wąchania
PrawieBory 10:33, 28 kwi 2025

Witaj Ewo na forum. Wpadłam się przywitać. Ogrody leśne są wyjątkowo bliskie mojemu sercu. Z Miss Kim chyba Ci nie pomogę, bo swoją mam dopiero od roku. Moja mocno zapączkowała ale ma też sporo słońca i dużo kompostu dostała w dołek. Ja na Twoim miejscu poczekałabym do przyszłego roku. Jeśli za rok nie pokaże kwiatów to przesadzisz i już
Trzymam kciuki za Twoje leśne poczynania.
UrsaMaior 11:22, 28 kwi 2025

Magara napisał(a)
Iza, moja od zachodniej strony, słońca nie ma zbyt dużo a w tym roku zapączkowana na maksa

Serio??? Ooo to muszę tę moją francę przesadzić!