Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W zgodzie z lasem

W zgodzie z lasem

Eupraksja 21:29, 06 maj 2026

Bee to mnie ucieszyłaś z jaśminowcami! Za to miękka woda dla rodków to znowu poprzeczka o poziom w górę Wodociągową mamy mega twardą, dużo bardziej niż miałam w poprzednim domu. Hmm. To chyba czas zacząć zbierać deszczówkę, tylko co tu zbierać, jak nic nie pada
ajka 23:48, 06 maj 2026

U mnie właśnie kwitnie Cunningham White, twój Polonez Chopina jest naprawdę cudny, pierwszy raz takiego widzę. Przy twojej ziemi, aż żal nie sadzić rodków i azalii Zauważyłam u siebie, że azalie są dużo prostsze w uprawie. Nie wychodzi mi tylko z wielkokwiatowymi.

Ja w zeszłym roku sadziłam jesienią u siebie niebieskie niezapominajki, ale w tym roku nie ma po nich śladu. W szkółce obok siebie znalazłam za to różowe. Są przepiękne, kupiłam dwie sztuki i myślę czy nie kupić więcej. Całe życie myślałam, że niezapominajki są tylko niebieskie A może jeszcze raz spróbuję z niebieskimi?
Margo2 22:30, 07 maj 2026

Ania, a może wypieliłaś? One po przekwitnięciu się sieją i jesienią już wyrastają.
Kiedyś nie mogła się dorobić siewek naparstnic.
Okazało się właśnie, że wyrywam jesienią.
Od tej pory zostawiam przynajmniej jedną siewkę jeśli nie znam rośliny, żeby zobaczyć co z tego wyrośnie.
Kordina 20:45, 08 maj 2026

Ha, ha, ja właśnie w zeszłym roku odkryłam siewki, które poprzednio wyrywałam, teraz czekam
Eupraksja 22:57, 17 maj 2026

Ajka, Cunningham's White też jest przepiękny, prawda? Mojego M ulubiony

Z azaliami to w sumie zaskoczenie, bo na spacerach przyglądam się bacznie wszystkim ogrodom i zdecydowanie częściej widuję rododendrony niż azalie. Chyba że to złudzenie, bo rodki charakterystyczne przez cały rok, więc łatwiej je wypatrzeć nawet w przelocie. A masz jakieś pachnące azalie? Na takie sobie ostrzę zęby
Eupraksja 23:02, 17 maj 2026

Margo, Cordina ja się uważałam za całkiem sprytną, bo kiedy siewki mają już ze 2-4 liście właściwe robię im rozpoznanie w programie PlantNet. I całkiem dobrze to działało, ale chyba jednak trochę zaliczyłam skuchę i wyrwałam siewki kocimiętek, które wg aplikacji miały być przetacznikiem. Zwątpiłam, kiedy się okazało, że takie właśnie siewki rosną w dwóch niezależnych miejscach ogrodu - oba przy kępach kocimiętek. Żal mi ich teraz bardzo, w młodym ogrodzie własne sadzonki są na wagę złota.
LIDKA 00:56, 18 maj 2026

Hehehe plewienie siewek… chyba każdy młody stażem ogrodnik to przerobił. Też teraz czekam co z nich wyrośnie. Cześć siewek moich roślin już znam.
Prawdopodobnie kiedyś wyplewiłam sobie do cna orlaye.

Rododendron w dość niespotykanym kolorze. Bardzo ładny.
sylwia_slomc... 10:52, 18 maj 2026

UrsaMaior napisał(a)
Ja bym go obcięła. Właśnie ochlastałam jednego z moich
Tak wygląda cięty próbnie, po kilka pędów.

A tak ogolony do zera zeszłego lata.

Nie ma się czego bać.

To prawda u Pudełka tną najstarsze w leśnej części celem odmłodzenia dość mocno. To je też bardziej zagęszcza.
Eupraksja 22:28, 04 lip 2026

Wracam jako córa marnotrawna po długim niebycie - ale na radosnym tle, bo zrobiliśmy wreszcie podjazd do garażu i ścieżkę do domu z kostki. Dopiero po ich położeniu ujawniły się w pełni różnice w wysokości terenu, więc teraz dla odmiany, kiedy prace brukarskie już zakończone, wozimy ziemię z jednych miejsc w inne, obsypujemy, wyrównujemy itd. Obsadzanie roślinami będzie musiało zaczekać aż się to wszystko ustoi, zwłaszcza wokół miejsca postojowego, gdzie wyjdzie spora skarpa. Także ostatnio jedynie podlewamy to co już posadzone, ewentualnie przesadzałam rośliny z najbliższych okolic prac brukarskich. Ale za to tak się uporządkował teren, no i sadzenie będzie już docelowe, a nie z perspektywą tych prac gdzieś zawsze z tyłu głowy
Polon 08:30, 05 lip 2026

Ewa, witaj w klubie wożących ziemię po pracach brukarskich

Mam nadzieję, że jakieś foty pokarzesz