Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W zgodzie z lasem

W zgodzie z lasem

Kasya 09:29, 09 maj 2025

Bee napisał(a)
Mam za płotem, w lesie brzozowo-sosnowym, jeden krzak czeremchy amerykańskiej i obserwuję go od paru lat. Rośnie sobie taki mizerny na piachu w półcieniu, nie daje odrostów, trochę kwitnie i nie wygląda na zagrożenie. Pewnie nasiona przyniosły ptaki, nikt go nie sadził. Nawet jeśli ptaki przeniosą nasiona gdzieś dalej to wszędzie w okolicy są jałowe gleby i ekspansji czeremchy tutaj raczej nie będzie.

Nie namawiam oczywiście nikogo do sadzenia inwazyjnych gatunków ale wszystko zależy od warunków środowiskowych.

Tylko nie bierz jej do ogrodu bo ciezko będzie usunac
Ja wycielam juz dawno i jeszcze siewki się pojawiają
mrokasia 10:28, 09 maj 2025

U mnie na obrzeżach Puszczy Kampinowskiej czeremcha amerykańska zajmuje coraz więcej przestrzeni, wdziera się też do Puszczy... Rośnie na piaskach, wśród sosen i brzóz.
UrsaMaior 13:01, 09 maj 2025

U mnie za płotem, na dzikiej działce to samo. Warunki dokładnie takie jak w opisie Bee. Tępię od lat, co za franca... Wiecznie siewki, wiecznie odrasta. Pomijam już aspekt estetyczny w postaci granatowych odchodów ptasich na tarasie, praniu itepe.
Roocika 13:21, 09 maj 2025

Ona jest chyba wpisana na listę roślin inwazyjnych.