Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W zgodzie z lasem

W zgodzie z lasem

ajka 08:27, 18 maj 2025

Z chęcią będę podglądać zakładanie ogrodu leśnego. Nasi znajomi mają ogród pod lasem, a właściwie w lesie i zawsze im zazdrościłam, że mój ogród nie będzie nigdy tak wyglądać. Mój eM jest z Zielonej Góry i tam lasy są na wyciągnięcie ręki. Bardzo nam tego brakuje tutaj.

Myślę, że postawiłbym na rododendrony i azalie - masz wtedy krzewy i kwiaty w jednym, bardzo by pasowały do tego klimatu. Poza tym kwitnące krzewy np jaśminowce, orszeliny. Sosny, świerki,iglaki w różnych formach, na pniu. Dosadziłabym na pewno brzozy, derenie. Świetnie też wpasowują się hosty (jest tyle odmian, że głowa mała), koloru dodadzą brunnery, zawilce, serduszka.
tulucy 17:16, 22 maj 2025

Witam się i ja.

Na kleszcze nie mam sposobu. I nie wierzę w żaden. Można łatwo złapać kleszcza na skoszonym trawniku w parku miejskim.

Mój ojciec też chciał mieć busz. Posadził te 25 lat temu podwójny rząd iglakow mieszanych. Mama teraz klnie, bo nie może nic ciekawego tam posadzić, do tego wtedy dostępne świerki teraz wyłysiały od dołu. A tata broni każdej suchej gałązki...
sylwia_slomc... 21:15, 22 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Hej, ogród leśny to marzenie wielu ogrodników. Ma swoje dobre ale i gorsze strony. Podłoże suche, więc krzewy będą sobie lepiej radzić niż byliny. Ale ziemia w sosnowym ogrodzie ma ph kwaśne, więc możesz sadzić rododendrony i azalie, raczej te japońskie bo wielkokwiatowe lubią sporo słońca żeby dobrze kwitły. Rabaty raczej w naturalnych kształtach, skrzynie warzywne przeniosłabym bliżej domu, trochę w środku lasu dziwnie wyglądają, ze względu na ich regularny kształt

Podpisuję się obiema rękami pod tym postem dorzuciłabym jeszcze wrzosy i wrzośce wiosenne.