Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Gardenarium 10:10, 04 lis 2011

Sebek napisał(a)
Już się cieszę

Tylko jak jest siding na domu czy będę musiał robić jakieś uchwyty czy sam sobie da radę ?

Trzeba jakoś przytwierdzić go na początku.

Instagram Ogrodowiska
kaisog1 11:24, 04 lis 2011

Sebek siding jest śliski.... będzie problem....

Ja swój bluszcz tam gdzie jest kawałek muru to przytwierdziłam takimi plastikami z gwoździem do kabli
iwonaz 11:30, 04 lis 2011

Bluszcz jest świetny. U siebie mam go posadzonego przy trzech drewnianych filarach tarasu. Mimo wszytko, że mieszkam w najzimniejszym regionie kraju świetnie daje sobie radę, jestem z niego bardzo zadowolona choć jest jeszcze b. młody. Ma juz jednak tę wysokość, że będę musiała mu "pokazać" drogę i też go przytwierdzę u podstawy belek.
abiko 11:46, 04 lis 2011

gardenarium napisał(a)
Abiko, miłorzęby Mariken są karłowe, z powodzeniem możesz je uprawiać nawet w mianiaturkowym ogrodzie. Przemek ma różne Trolle i inne, jeszcze mniejsze.
.
Brakuje mi drzewek i bardzo mi się spodobał pomysł z miłorzębem. Nawet znalazłam miejsce u siebie, Danusiu zobaczysz u mnie w wątku, nie chcę zaśmiecać twojego.
Sebek 16:12, 04 lis 2011

kaisog1 napisał(a)
Sebek siding jest śliski.... będzie problem....

Ja swój bluszcz tam gdzie jest kawałek muru to przytwierdziłam takimi plastikami z gwoździem do kabli

Mam takie
justi 21:34, 04 lis 2011

Wpadłam z pytankiem o wisnię. Danusiu te, które masz u siebie i które polecasz to Prunus cerasus Umbraculifera czy Prunus eminens Umbraculifera??
Szperałam po necie i się natknęłam na te dwie nazwy w jakimś cenniku, ale nie było zdjęć. Szukałam dalej ale już się zamotałam. (a ceny bardzooo zróżnicowane)
Gardenarium 21:43, 04 lis 2011

Prunus cerasus 'Umbraculifera'
wiśnia pospolita 'Umbraculifera'
synonimy pol.: śliwa osobliwa -tak mam w starym katalogu, zaś w nowym jest P.eminens a zdjęcie to samo.

Wydaje mi się, że to nowa nazwa.

Instagram Ogrodowiska
justi 21:48, 04 lis 2011

znalazłam, że cerasus to pospolita a eminens to osobliwa, ceny odpowiednio były 250 i 95, niezła rozbieżność jak na to samo drzewko
justi 21:50, 04 lis 2011

a jeszcze wstawię link do bukszpana, jako ciekawostke cenową tylko i to promocja
HODUJMY SWOJE BUKSZPANY - SA CENNE
http://www.iglaki24.pl/p6428,buxus-sempervirens-bukszpan-wieczniezielony-kula-pojemnik-drewniany-n-promocja.html
Sebek 22:20, 04 lis 2011

justi napisał(a)
a jeszcze wstawię link do bukszpana, jako ciekawostke cenową tylko i to promocja
HODUJMY SWOJE BUKSZPANY - SA CENNE
http://www.iglaki24.pl/p6428,buxus-sempervirens-bukszpan-wieczniezielony-kula-pojemnik-drewniany-n-promocja.html

Oj cenne - ale chyba ja żyję krócej niż ten bukszpan