Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 20:37, 08 lut 2012

Ja na takie cudo nie liczę, ale wystarczy, że będzie podobny.
Pszczelarnia 20:42, 08 lut 2012

Piękne a jakże proste. Graby w sam raz. Zazdroszczę ich.
agniecha973 20:45, 08 lut 2012

Ale jaka wielka akcja z przesadzaniem się wiąże. Aj, sama nie wiem, może nie uradzę. Na pewno trzeba by na wiosnę obkopać, żeby korzenie się "sprężyły", a dopiero jesienią wykopać.
Pszczelarnia 20:56, 08 lut 2012

A to one muszą być przesadzone? O rany, a jak nie przeżyją? To będzie dotkliwa strata.
agniecha973 21:01, 08 lut 2012

Ciekawe jak graby reagują na przesadzanie.
hanka_andrus 22:30, 08 lut 2012

Chyba Bogusław sadził żywopłot z grabów,ale malutkich.
agniecha973 22:34, 08 lut 2012

Tak, widziałam. Moje też kiedyś były malutkie
magnolia 08:59, 09 lut 2012

hej Aga.
Widzę że załapałaś się inspiracji którą i ja kocham wielka miłością. Też mam przesadzonego graba z którego zaczełam formować grabowy bonsai. Bardzo jestem za Twoim pomysłem. Myśmy przesadzali naszego chyba 3 lata temu, był wtedy mojej wysokości i miał chyba ok 5 lat. Nie jestem pewna, ale to chyba była wiosna, wiem że urwaliśmy kawałek głównego korzenia, ale potem laliśmy wodą i się przyjął. Teraz mąż jest 'nożycorękim', ostatnio przyciął go troszkę za mocno, bo obciął rozgałęzienie i grab ma teraz 1 przewodnik. Wg. mnie lepiej żeby miał kilka dużych odnóg. Próbuj formować graby już wiosną, nawet po to żeby ograniczyć im bryłę gałęzi, bo przesadzając utniesz im część korzeni ( dlatego trzeba pozbyć się też gałęzi). Tylko poczekaj do końca kwietnia żeby nie ciąć kiedy graby 'płaczą' , czyli leci im sok z miejsc cięcia. Pamiętaj tez że graby są wrażliwe na infekcje- rany powyżej 2-3 cm. łatwo się zakażają. Dlatego ciąć trzeba regularnie, co sezon. Bo cięcie cienkich gałęzi u grabów znoszą super.
Czyli tak- wiosną wycinasz wszystkie drobne gałązki przy pniu, zostawiasz kilka które będą konarami. Im też wycinasz gałązki na ich pniu do pewnego momentu( tego w którym zdecydujesz że w tym miejscu chcesz mieć już tą chmurkę= bryłę z liści). Te gałazki które będę robic 'Chmurkę' tez przycinaszżeby były krótkie. Potem robisz z grubsza to samo- wtedy wyrosną pewnie takie długie, swieże przyrosty które tzreba wyciąć.
Acha- przewodnik- jak już grab ma wysokość docelową to tez skracasz. Z przewodnika będą wyrastały pędy próbując przejąc rolę przewodnika- trzeba pilnować i je wycinać lub przycinać i robić z nich krótkie gałązki tworzące 'chmurkę 'na czubku.
agniecha973 09:59, 09 lut 2012

Ojej, a myślałam, że będziesz starała się mnie odwieść od tego pomysłu! HURA! Mogę zaszaleć!
Naczytałam się już o bonsai z sosny na wątku Bogusława i myślę, że rozumiem o co chodzi. Ile razy w sezonie trzeba później te graby strzyc? Raz na wiosnę?
No i teraz moje wątpliwości:
1. Czy kilka tych grabów w takiej formie będzie do siebie pasowało? Nie przytłoczą się? Od razu przyznam, że nie zamierzam ich jakoś przyginać i tworzyć mocno bonsaiowatych struktur. Wykorzystam ich naturalny pokrój i jak dla mnie już będzie super. Myślę też, żeby były trochę wyższe. Ciąć będę stojąc na stole lub z drabiny.
2. Jeśli przeszedł punkt nr 1. Ile tych grabów zmieści się w tych półkolach?
ewalm 10:21, 09 lut 2012

dobrze by było, żeby od dołu je oczyścić, tak żeby miały widoczne pnie i najgrubsze dolne konary
ale to chyba właśnie zamierzasz zrobić