Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 21:04, 10 kwi 2012

Święta Wielkanocne - 1979 Rocznica Pamiątki Nowego Przymierza zawartego w święto Paschy
w czasie ostatniej wieczerzy. Przaśny chleb i czerwone wino. Zdrada za 30
srebrników. Męczeńska śmierć Syna Bożego. Zmartwychwstanie.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Dziękuję za życzenia świąteczne i wiosenne. Świętowałam od Ogrodowiska.
Spędziłam te dni z bliskimi w świątecznym nastroju i przy zimnej wiosennej pogodzie, telewizyjnej. Obejrzałam "Mistrza i Małgorzatę" film nawiązujący do czasów Piłata, dobra i zła, towarzyszącego nam do dziś.
Pozdrawiam wiosennie przy dzisiejszym słoneczku i życzę miłego powrotu do Naszych Ogrodów
w odpowiedniej pogodzie.

hanka_andrus 18:54, 11 kwi 2012

Weroniko,w święta tu było zatrzęsienie życzeń,Uciekłam w kąt,bo tłok był niesamowity!
Dziękuję za odwiedziny,zawsze furtka otwarta, do ogrodu,który jest ,bo ja jestem,a czy następcy z niego będą korzystać?Nie wiem,i o tym nie myślę.Posadziłam cebulki,posieję kwiatki, i dobrze będzie.
Lato przed nami i trzeba z tego czerpać pełnymi garściami. Czas ucieka.....Szkoda czasu na drobiazgi,w postaci żalu nad zmrożonym kwiatkiem. Nie będą te,nasadzimy innych.Takie życie!

Ciebie pozdrawiam,i życzę zdrowia.
weronika77 19:23, 11 kwi 2012

Haniu, ja już wsadziłam 4 róże jako rekompensatę zmarzniętych, ale chyba na tym nie koniec.
Mam nadzieję, ze zakupione dwa Chopiny to po zakwitnięciu będą Chopiny a nie inne. Dwie wielkokwiatowe nie mają nazwy choć ze sklepu ogrodniczego. Kupiłam też dwie sasanki. Podobają mi się
ale czy będą trwałe...

sasanka

Sasanka lubi miejsce suche i słoneczne. Trzeba zbierać nasiona i wysiewać, bo po 3 latach może zginąć.

Moje róże posadzone, a o nazwach pomyślę jak zakwitną, bo w sklepie ogrodniczym nie wiedzieli.
hanka_andrus 21:07, 11 kwi 2012

Mnie się podobają,czerwona -taka aksamitna, a fiolet w różach zawsze lubiłam.
Sasanki dosiewam co roku nasienniki i kępy się trzymają.W tym roku muszę posiać w inne miejsce.
weronika77 22:06, 11 kwi 2012

Haniu, jak to robisz? Pewnie trzeba zebrać nasiona, wysiać (gdzie?) i przepikować?
hanka_andrus 22:42, 11 kwi 2012

Weroniko,czekam jak puszek zacznie się sam osypywać,Trzeba wyczuć moment ,żeby nie odfrunął.
I sieję prosto do gleby przy krzaczku,albo w innym zaznaczonym miejscu.Możesz do donicy zakopanej w ziemię,ale z donicami to kłopot z noszeniem.Najlepiej,żeby miejsce było wilgotne,ale ciepłe. I cieniste.Tak posiane wzejdą albo w tym roku,albo w następnym,.Kwiaty za 2 lata.
Na handel tego nie robię, to mi na ilości sadzonek nie zależy,Ile urośnie ,tyle jest.Nie pikuję.
Myślę ,że w donicy też można ,a pikowanie .......nie próbowałam.Brałam ile mi potrzeba, i w garść się zmieści i przenosiłam z ziemią do innego miejsca.Bo w kępie jednak ładniej wygląda.
weronika77 22:46, 11 kwi 2012

Dziękuję. Odpowiada mi takie niekłopotliwe sianie, a sasanki szczególnie obsypane kwiatami, cudeńka. Będę spoglądać na Twoje wyrośnięte, tylko pokazuj.
hanka_andrus 22:58, 11 kwi 2012

Dopiero zaczęły się rozprężać,U nas było do samych świąt zimno.Siedziały opatulone,i czekały na słońce.Mam też białą,ale jest ciut późniejsza od fioletowej.
Mala_Mi 08:00, 12 kwi 2012

Sasanki mogą zniknać????? Buuuuuu musze w takim razie też spróbowac posiac....na wszelki wypadek
zbigniew_gazda 08:02, 12 kwi 2012

Róże piękne Weroniko. Oby były takie jak na zdjęciu.