Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie

Ogród w lesie

Mala_Mi 16:55, 10 lut 2013

Biały niższy i półzimozielony jest bodziszek czerwony... kwitnący na biało Tego polecam , bo jest niższy, bardziej zwarty i ślicznie się przebarwia na zimę... kwitnie raz obficie i mniej przez cały sezon.. Mi ten Biokovo rośnie bardzo wysoko..

Ale bodziszki ładniej kwitną jak mają więcej słońca .... u mnie część rośnie w półcieniu, ale słońca maja sporo... to bodziszek czerwony.. jedne i drugi bo mam w dwóch kolorach...

Tess 17:11, 10 lut 2013

Aniu, a ładnie zadarnia? I co to znaczy, że jest półzimozielony?
Mala_Mi 19:58, 10 lut 2013

Zadarnia bardzo ładnie.. a "półzimozielony" miał być w cudzysłowu , bo długo trzyma liście... ścianm dopiero wiosną....ale już rosną nowe...szybko, wiec nie ma się wrażenia, że to miejsce jest puste.. to z jesieni.... z połowy listopada

Ale to miejsce jest cieniste i raczej bym optowała za czymś bardziej cieniolubnym...
grupa_trzyma... 20:02, 10 lut 2013

Ojej! Czyli ciemierniki idą w odstawkę? Szkoda. Narobiła mi Marzenka i Tessi smaka na ciemierniki. A bodziszek w takim cieniu (gdzie tylko rankiem będzie kawałek słońca) da sobie radę? Po drugiej stronie tej rabatki jest rabatka bliźniacza. Tam jest trochę więcej słońca.

Aniu, ja jakoś nie pałam wielką miłością do iglaków na pniu. Jedynie modrzew szczepiony na pniu mnie zachwyca, z reszty spokojnie mogę zrezygnować.
grupa_trzyma... 20:03, 10 lut 2013

Ładny ten bodziszek. Ścinasz go wiosną na krótko?
Tess 20:09, 10 lut 2013

Ciemierniki w odstawkę???? Trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam!
Aguś, kombinuję, żeby na rabacie zawsze coś kwitło. Ciemierniki kwitną bardzo wcześnie, przełom lutego, marca, albo marzec - zależny od odmiany. Wówczas bodziszek - jeśli go rozważamy- jeszcze nie kwitnie.
No piszą, że bodziszek w półcieniu da radę... To ja nie wiem. Kogoś mądrzejszego trzeba....
Ja nawet jeszcze nie mam bodziszków...
Tess 20:12, 10 lut 2013

Agus, skocz do wątku o bodziszkach.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/159-bodziszki-geranium
Mala_Mi 20:21, 10 lut 2013

Ścinam bodziszka dopiero na wiosnę......... ale polecam go do słońca...... na tej rabacie będzie miał za ciemno.....
Z ciemiernika nie rezygnuj........ Potem ozdobne są hosty, możesz posadzić jakaś hortensję.. i będzie kwitło latem... By ciemiernika nie zasłaniało możesz posadzić niskie hosty.... puki hosty się nie rozrosną..to pomiędzy nie posadź krokusy. A potem przezyje to co będzie pomiedzy hostami... Są niziutkie narcyzki , u mnie rosną w cieniu, od strony północnej i kwitną ładnie.... nazywają się Rip Van Winkle, tylko one są żółte..ale wiosną możesz dopuścić kolor żółty

Do cienia kwitnąca jest serduszka...... są zanikające na lato i takie co nie znikają.. pomiędzy hosty możesz dać taką co zanika...... bo liście host ją zasłonią, a w maju będzie piknie...
grupa_trzyma... 20:21, 10 lut 2013

Uff! kamień z serca, bo ciemierniki pokochałam już miłością ogromną.
Ciemierniki, bodziszki, to rozumiem będzie najniższe piętro. A co wyżej? Zostają horti? Bo na rh jest tam raczej za mało miejsca.

Skakam do wątku o bodziszkach.
Ale zostawiam jeszcze pomysł Liriope Munroe White: a) listki jak hakone, b) kwitnie na biało, c) ozdobne cały rok i zadarniające, d) znosi półcień i jak piszą Ci mądrzy "ładnie rozświetli nawet najciemniejszy zakątek ogrodu". I co Panie na to? Od siebie dodam jeszcze mały punkcik e) podoba się Grabiom.

Mala_Mi 20:24, 10 lut 2013

Tess napisał(a)
Ciemierniki w odstawkę???? Trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam!
Aguś, kombinuję, żeby na rabacie zawsze coś kwitło. Ciemierniki kwitną bardzo wcześnie, przełom lutego, marca, albo marzec - zależny od odmiany. Wówczas bodziszek - jeśli go rozważamy- jeszcze nie kwitnie.
No piszą, że bodziszek w półcieniu da radę... To ja nie wiem. Kogoś mądrzejszego trzeba....
Ja nawet jeszcze nie mam bodziszków...

Bodziszek w półcieniu da radę.. ale półcień, a zacieniona rabata to dwie rzeczy, poza tym w półcieniu zdecydowanie gorzej kwitnie.
U siebie pokazywałam ile czasu kwitną ciemierniki..... gdzieś na ostatnich stronkach będzie..... kwitną dłuugo......... i w lutym tylko w ciepłych rejonach.. musi zejsć śnieg, bo w śniegu nie kwitną.. U mnie od połowy marca do połowy maja.......