Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje roślinki

Moje roślinki

majkel0326 10:54, 11 kwi 2012

Celinko,tak jak piszesz,chemia będzie użyta tylko w takiej ilości jaka jest konieczna.Poza tym moje warzywa są hodowane bez chemii,nawożone obornikiem.Robię z nich zaprawy bez chemii,sama natura.Świnie hodujemy bez chemii i dodatków paszowych,rosną dłużej,ale mają lepsze mięso.Wyroby mięsne i mięsko mamy swoje.Kury hoduję bez chemii,mam zdrowe jajka,bez barwników,antybiotyków itp.Żeby wszyscy używali tak mało środków chemicznych jak ja to świat byłby lepszy Także nie mam wyrzutów sumienia za ten mój pierwszy litr randapu i tak jak Celina nie czuję się jakimś przestępcą z tego powodu.Poza tym mam świadomość i temat nie jest mi obcy.Od dziecka uciekałam z bloków na wieś i wolny czas spędzałam w stadninie koni.Dzięki nim studiowałam na Akademii Rolniczej w Poznaniu.Nie wyobrażam sobie życia bez roślin i zwierząt.I wierzcie mi,jestem ostatnią osobą,która chciałaby im szkodzić
A ogród Bajszy też odwiedzam,podobają mi się jej zdjęcia.I dobrze,że ma swoje zdanie i go broni Ogrodniczka z duszą i powołaniem!
bogumila 11:49, 11 kwi 2012

majkel0326 napisał(a)
Celinko,tak jak piszesz,chemia będzie użyta tylko w takiej ilości jaka jest konieczna.Poza tym moje warzywa są hodowane bez chemii,nawożone obornikiem.Robię z nich zaprawy bez chemii,sama natura.Świnie hodujemy bez chemii i dodatków paszowych,rosną dłużej,ale mają lepsze mięso.Wyroby mięsne i mięsko mamy swoje.Kury hoduję bez chemii,mam zdrowe jajka,bez barwników,antybiotyków itp.Żeby wszyscy używali tak mało środków chemicznych jak ja to świat byłby lepszy Także nie mam wyrzutów sumienia za ten mój pierwszy litr randapu i tak jak Celina nie czuję się jakimś przestępcą z tego powodu.Poza tym mam świadomość i temat nie jest mi obcy.Od dziecka uciekałam z bloków na wieś i wolny czas spędzałam w stadninie koni.Dzięki nim studiowałam na Akademii Rolniczej w Poznaniu.Nie wyobrażam sobie życia bez roślin i zwierząt.I wierzcie mi,jestem ostatnią osobą,która chciałaby im szkodzić
A ogród Bajszy też odwiedzam,podobają mi się jej zdjęcia.I dobrze,że ma swoje zdanie i go broni Ogrodniczka z duszą i powołaniem!
bajsza 11:52, 11 kwi 2012

Celina napisał(a)

Bajszo droga,bez czarny cenię (robię z niego soki na zimę).Co do pokrzyw to to co napisałaś nie jest mi obce.Wiem,że mają wiele zalet i tu się z Tobą zgodzę.Jednak są miejsca,gdzie chciałabym mieć w miarę możliwości ładnie i estetycznie,a niestety co roku pojawiające się stada pokrzyw uniemożliwiają mi to.Pielę i wyrywam co roku,a one i tak są górą.Dlatego nadszedł taki moment kiedy sięgnęłam po chemię.Mój ogród nie jest wychuchany i wypielęgnowany,ale jednak staram się,żeby nie zarósł krzaczorami po pas.Jest miejsce na dziką przyrodę,ale też czasem trzeba ją ujarzmić.A ziemi jest u nas ponad osiem hektarów,więc nikt tego ręcznie nie będzie tępił.I nie mam do Ciebie żalu,że wyraziłaś swoje zdanie,bo każdy ma do tego prawo A zielska dla kur i tak zostanie mi tyle,że w sezonie będę całymi koszami im zanosić,spokojna głowa

Ponieważ jesteśmy na forum to pozwolę sobie dorzucić .,chociaż to nie moja zakładka!
Myślę ,że każda z nas która tutaj na ogrodowisku jest, jest miłośniczką czy wręcz pasjonatką przyrody.i nie będzie w żaden sposób bezmyślnie ingerować w naturę ani jej szkodzić! .
Ale są takie momenty ,że trzeba skorzystać z tego co w końcu człowiek wymyślił ,w przypadku Mai jest to .randap.
Oczywiście wszyscy znamy właściwości pokrzywy.!!
Obserwuję ogród Mai,widzę jak i co uprawia ,jej stosunek do roślin i zwierząt!jeśli zdecydowała się na radykalne posunięcie ,to wie co robi! Rozumnie i nic ponad to co potrzeba nie będzie użyte.
Wiem ,Bajsza może zarzucić ,że każdy "tylko trochę" stosuje i tak zanieczyszczane jest środowisko!.
Ale uważam ,po to nauka coś wymyśliła ,aby umieć z tego korzystać .

Co do wyciągu z pokrzyw .u mnie nie pomógł, Mszyce zżarły prawie wszystko Także musiałam dla ratowania stosować środki które Bajsza neguje!
Zapewniam ,że tylko tyle ile musiałam!Nie czuję się "przestępcą"

Bajszo! Na marginesie .Odwiedzam Twój Ogród Cichaczem

Dziewczyny ja tu nikogo przestępcą nie nazywam ale nie wiem czy macie świadomość jaki jest okres działania czy rozpadu środków chemicznych. A zresztą jak pada deszcz przez 3 dni masz tę chemię we wszystkich warzywach. W sumie jest to problem każdej osoby indywidualny. Ja też straciłam kilka krzaków róż, no cóż trudno. Pozdrawiam wiedziałam, że się część osób obruszy i tak miało być.
majkel0326 12:09, 11 kwi 2012

Bajszo,nikt się nie oburza,obraża itp.Każdy ma swoje podejście.A prawda jest taka,że chcąc być eko i mieć czyste sumienie względem środowiska to powinniśmy zrezygnować nie tylko z chemii w ogrodzie,ale tez z samochodów,sprzętu elektronicznego,korzystać z odnawialnych źródeł energii i kąpać się w deszczówce.A to i tak tylko mały krok w kierunku bycia eko.
Cenię Twoje zdanie i podejście do natury.W dzisiejszych czasach to bardzo ważne,żeby mieć taką świadomość ja Ty.Jednak świata nie zbawimy,jak nie trujemy się sami to trują nas inni.Taka nasza cena,którą płacimy za cywilizację.Niestety.
Pozdrawiam Cię i życzę miłego dnia
weronika77 18:03, 11 kwi 2012

Maju, dziękuję za życzenia świąteczne. Już nie świątecznie i bez okazji, życzę Ci samych radosnych dni.
majkel0326 19:14, 11 kwi 2012

Witaj Weroniko! Piękne
majkel0326 19:16, 11 kwi 2012

Pogoda u mnie dopisywała cały dzień i wykorzystałam ten fakt.Posiałam słoneczniki ogrodowe i ozdobne,kosmos i buraki.Teraz mogłoby w nocy troszkę popadać na moje nasionka Dwa dni ciepła i widać jak dosłownie w oczach wszystko rośnie.Tego było trzeba
Martek 02:35, 12 kwi 2012

Maju dziękuję za odwiedziny zapraszam częściej coś będę pokazywała
Celina 08:15, 12 kwi 2012

dzień doberek
majkel0326 11:15, 12 kwi 2012

Marta,ja podglądam czasami po cichu,ale systematycznie

Cześć Celinko.Ledwo się ruszam dzisiaj.Czuję w kościach i mięśniach wczorajsze szaleństwo z grabiami i haczką Ale co tam,po południu znowu pewnie nie usiedzę w miejscu.

Kupiłam w biedronce dzisiaj trzy hosty.Nie wiem co z nich będzie,ale były tak tanie,że musiałam kupić