Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Elfik 23:30, 20 cze 2012

Piękne sadzonki host. Moja FRAGRANT BOUQUET chyba mniejsza od Twojej sadzonki A wiesz, że jej kwiaty ponoć obłędnie pachną?
Milka 23:33, 20 cze 2012

alinak napisał(a)
no tak ja bym na pewno była zadowolona . piękne sadzony . z tego to szybko będziesz mieć kolosy a nie tak jak ja . kupowałam na Słowacji w zahradnictwo hosta i przysłali same liliputy . dopiero po 3 latach coś podrosły

Alin ko, straszyli, ale na razie pogoda normalna
nazwę róży odszukam jutro, mam gdzieś w zapiskach, ale to nie okrywowa
sadzonki ładne, a u mnie wyjątkowo hosty bujają, naprawdę, więc jak te urosną, to będę dzielic na mniejsze i chętnie się podzielę po 3 latach to powinny być wielkie, takie kępy o średnicy 30-40;...grzmi!!!
a tu moja gigantka!

już jest większa, bo to foto z 26 maja
Milka 23:34, 20 cze 2012

Elfik napisał(a)
Piękne sadzonki host. Moja FRAGRANT BOUQUET chyba mniejsza od Twojej sadzonki A wiesz, że jej kwiaty ponoć obłędnie pachną?

Wiem, dlatego ją kupiłam
jedne z powodu wielkości, inne z powodu wybarwienia i zapachu
ale wiatr się zrywa i grzmi, zaraz chyba idę donice pochować, bo może fruwać
Milka 23:36, 20 cze 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Irenko, a pamiętaj, że z lawendy możesz potpourri zrobić
Do szafy, bieliźniarki w woreczkach powkładać i zapach miły mieć

Koniecznie tak muszę zrobić, jak przyjemnie będzie sięgać po pachnące naturalnie ciuchy
wiesz kiedy zrywać kwiat, aby w tych woreczkach zapach był, bo chyba musi byc w odpowiednim momencie, ktoś kiedyś coś mówił o tym
pozdrawiam Basiu

W zasadzie powinno się ścinać pędy kwiatowe w pełni kwitnienia, suszyć w cieniu powieszone 'główkami' do dołu. Ale szkoda pozbywać się takiej ozdoby ogrodu zbyt wcześnie. Ja czekalam aż przekwitnie i wtedy ścinałam, suszyłam a potem ususzone kwiatki z pędów zrywałam /to żmudna robota/. A płócienne woreczki uszyłam sobie sama
Dodam jeszcze, że zapach utrzymuje się dłuuugo!

Jak długo, to tak zrobię, ale teraz mi szkoda kwiatów, zrobię jak radzisz, tylko jeszcze woreczki uszyję
Elfik 23:37, 20 cze 2012

O rany julek... ... A ja durna ręce urabiam sobie przy tej kwiatkowej drobnicy... A posadziłabym takie 3 giganty - i po robocie... I pustostanów by nie było...
Miluśka, ja mam w szafie takie woreczki (wory! ) z lawendą, ale ona tak "od samości" nie pachnie. Muszę ją od czasu do czasu pomiętolić w tych workach... Ale ja dawałam kwiatostany przycinane w sierpniu...
Milka 23:37, 20 cze 2012

ana_art napisał(a)

pomęczę was lawendą, wyszło słońce i od razu odżyła

A męcz nas tak, męcz!!! Cudowny widok!

dzięki Aguś oby jak najdłużej kwitły; może w tym roku zasuszę trochę kwiatostanów i powieszę w kuchni

nadrabiam tygodniowe zaległości łany lawendy powalają na kolana w projekcie jej nie mam, ale sobie posadzę a co ... ta która mam w donicach jeszcze nie kwitnie chociaż ma dużo pąków . Ide czytać dalej, buźka

Ania sadź lawendę, on jest i piękna i pachnąca, wieczorem jak jestem na ogrodzie, to tylko ją czuję, a przecież tyle roślin kwitnie
róża nie okrywowa, poszukam, a twoje róże śliczne, oglądałąm
Milka 23:39, 20 cze 2012

Elfik napisał(a)
O rany julek... ... A ja durna ręce urabiam sobie przy tej kwiatkowej drobnicy... A posadziłabym takie 3 giganty - i po robocie... I pustostanów by nie było...

ha, ha, no mam kilka takich, ta po rąbaniu siekierą jeszcze bardziej się rozrosłą, zaraz pół ogrodu zajmą!
alinak 23:40, 20 cze 2012

Irena przez pierwsze lata nie dopuszczaj host do kwitnienia . wtedy lepiej się rozrastają . idą w liście i nie tracą energii na kwiaty . potem to juz wsio-rawno
Milka 23:40, 20 cze 2012

an_tre napisał(a)

Ireno urzekły mnie te dziewanny

Podszkolona prze Elę, będę wam zbierac nasiona
Milka 23:42, 20 cze 2012

alinak napisał(a)
Irena przez pierwsze lata nie dopuszczaj host do kwitnienia . wtedy lepiej się rozrastają . idą w liście i nie tracą energii na kwiaty . potem to juz wsio-rawno

To chyba nie ma znaczenia, bo moje kwitna i rosną cofnij się i zobacz jeden z wielu moich okazów, na focie z mamą, to naprawdę okaz