Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

viva 21:18, 15 lut 2012

Wandziu,przyszłam Cię odwiedzić w Twoim ogrodzie, a tu tyle kolorowych zdjęć, masz bardzo ładnie poprzerastane kamienie, czy to z żółtymi kwiatkami, to pragnia, szybko się rozrasta? Widzę, że masz lilaki Meyera, też posadziliśmy dwa, ale u nas bardzo wolno rosną.
Pytałaś u mnie o różę Golden Celebration, na zdjęciu może trochę jest za mocny kolor, ale ona w rzeczywistości wpada w taką brzoskwinię.
Monic 21:58, 15 lut 2012

Tak, Wandziu, muszę częściej tutaj zaglądać
Sebek 22:55, 15 lut 2012

Pięknie masz rozrośnięte prymulki
Pszczelarnia 23:19, 15 lut 2012

Wandziu, jaki osamotniony!!!!????
Zestawienie pierwiosnków z żurawkami dla mnie bomba, chyba też mi takie wyjdzie - jak wyjdzie po zimie.
A co do lilaka Meyera, ale trzeba kupić okaz szczepiony? Bo takie nieszczepione to w pięknych szpalerkach niewysokich widziałam. A Twoje pokazowe są.
Bogdzia 23:22, 15 lut 2012

Ja słyszalam że te nie szczepione lilaki rozrastają się tak jak wszystkie bzy więc faktycznie powinny byc szczepione żeby uniknąc zbytniego rozrastania.
Milka 10:17, 16 lut 2012

wanda7 napisał(a)

Wandziu, cieszę się, że Cię tutaj znalazłam
Pozdrawiam serdecznie!!!

MONIKA, cieszę się ogromnie, że jesteś. Bywaj częściej, to będzie nam tu przyjemniej. Czasem człowiek czuje się tu osamotniony, choć niektóre osoby są bardzo fajne i otwarte

Wandziu, rozumieem cię lubię twój ogród, bo pokazujsz rośliny, nazwy i całą architekturę ogrodu

lubię ujęcia całości
wanda7 11:16, 16 lut 2012

Viva, Pytałaś o pragnię. Tak, na zdjęciu jest właśnie PRAGNIA SYBERYJSKA i rozrasta się ona dość szybko, pokrywając szczelnie powierzchnię. U mnie jak widać, jest już jej cały długi łan i zaczęłam ją ograniczać, żeby mi nie poszła dalej. Wiosną pokrywa się małymi żółtymi kwiatuszkami, no a potem jest już tylko zielona
Dziękuję za informacje o twojej róży Golden Celebration. Jest to zdaje się austinka, a sam ten fakt już skłania mnie do zakupu i jeśli tylko będę miała okazję, to też ją sobie nabędę

Monic, tak, tak zaglądajmy do siebie wzajemnie Moniczko, melduję, że zakupiłam już taką ławeczkę jak twoja. I stoi już u mnie w domu, czekając na złożenie;D Dzięki jeszcze raz za namiar.

Sebek, owszem PRYMULKI dobrze się już rozrosły i muszę ci się pochwalić, że wszystkie pochodzą z mojego siewu.

Ewo-Pszczelarnio, akurat ty należysz właśnie do tych otwartych osób, które skłonne są poznawać nowych ludzi, a nie uparcie trzymają się utartych ścieżek. PIERWIOSNKI razem z ŻURAWKAMI wyglądają ciekawie, tylko trzeba dobrać kolory. Ja pierwiosnki siałam sama i rozsadzałam je w różne miejsca, nie wiedząc, jaki będą mieć kolor, a więc wyszło różnie. Czasem lepiej, czasem gorzej.
LILAKI MEYERA istnieją krzaczaste i szczepione na pniu. Ja wolałam szczepione, bo dzięki temu mam miejsce pod spodem dla innych roślin. Ogród mam mały, a więc wszelkie drzewka na nóżkach są tu mile widziane. A szpalerek z takich drzewek też by wygladał cudnie

Bogdziu, masz rację. To rozrastanie się roślin jest w moim przypadku niewskazane. Mało miejsca, wiadomo. I dlatego tak lubię drzewka na nóżkach

Irenko, cieszę się, że mnie rozumiesz. Masz czasem pewnie takie same doświadczenia jak ja. Piszesz u kogoś raz czy dwa. A tu żadnej reakcji. Najwyżej grzeczna odpowiedź w jego czy jej wątku.
Miło mi, że do mnie zaglądasz. Staram się oprócz portrecików roślin pokazywać też szersze ujęcia, bo sama też lubię takie oglądać. Można coś czasem podpatrzyć, obejrzeć rozmaite koncepcje nasadzeń i różne rozwiązania. Pod ich wpływem człowiek sobie też przemyśli sprawę i coś tam może u siebie zmieni, żeby wyglądało lepiej.
wanda7 11:33, 16 lut 2012

AgnieszkaBK 11:36, 16 lut 2012

Irenko, cieszę się, że mnie rozumiesz. Masz czasem pewnie takie same doświadczenia jak ja. Piszesz u kogoś raz czy dwa. A tu żadnej reakcji. Najwyżej grzeczna odpowiedź w jego czy jej wątku.
Miło mi, że do mnie zaglądasz. Staram się oprócz portrecików roślin pokazywać też szersze ujęcia, bo sama też lubię takie oglądać. Można coś czasem podpatrzyć, obejrzeć rozmaite koncepcje nasadzeń i różne rozwiązania. Pod ich wpływem człowiek sobie też przemyśli sprawę i coś tam może u siebie zmieni, żeby wyglądało lepiej.

Wandziu, ja tez piszę u innych, ale nie każdy odpowiada.... u niektórych bywałam nieraz, jeszcze przed zarejestrowaniem się...... a teraz wszystkiego nie ogarniam... i też nie chciałabym,żeby ktoś pomyślał, ze go ignoruję. Czasami coś pisze , czy pytam i też nie wszyscy mi odpisują.... ale nie biorę tego do siebie Ciebie i Twój ogród lubię i też u Ciebie podpatruję
Milka 11:37, 16 lut 2012

dąb, a pod nim piękności