Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

magdala 18:52, 19 lut 2012

Witaj Wando

Piękny ,klimatyczny ogród !
Ja też jestem z "tamtego" forum ,ale mam przyjemność dopiero tutaj wpisać się do Twojego wątku.

Też mam dąb,ale tuż za ogrodzeniem ,a do tego nieduży-młody.
Czytałam gdzieś o chorobie grzybowej na dębach ,która może być przenoszona na inne drzewa-czy to prawda?

Liliowce bajeczne -ja "załapałam" przez dwa lata wiele forumowych "chorób" ,ale liliowce
jeszcze nie...
Taka podobna ławeczka czeka u mnie w piwnicy ,tylko ,że ja ja dopiero będę tworzyła ogród,
obok domu w budowie
Bardzo miło nastrajają Twoje ogrodowe zdjęcia-będę zaglądać .
Pozdrawiam,Magda.
wanda7 19:33, 19 lut 2012

Witaj Magdo. Miło cię poznać A mozesz mi napisać na pw, jaki miałaś nick, bo będę się dręczyć i mysleć, myśleć...
Mówisz o chorobach forumowych. Ja chyba też wszystkie złapałam, oprócz.... jeżówek, bo one u mnie po prostu nie rosną. Ale poza tym, to już chyba rzeczywiście wszystkie. Aha, no i jakoś iglaste kulki mnie zupełnie nie biorą.
A otworzysz swój wąteczek?
ircia 19:35, 19 lut 2012

Wandziu, ławeczka super.
A mnie nieustannie zachwyca wystrój Twojego domu, ze wszystkimi kwiatuszkami, poduchami,serwetkami, serweteczkami i wszystkimi drobiazgami, które dostrzegłam. Lubię takie klimaty - u Ciebie chyba wszyscy goście czują się jak w prawdziwym domu

magdala 20:01, 19 lut 2012

Wando- miałam taki sam nick
Ale od dzisiaj jest już nieaktywny na tamtym forum.

Wątek chciałabym zacząć jak już zrobi się bardziej wiosennie.
U mnie sytuacja ogrodowa jest taka troszkę
w zawieszeniu ,bo przez 11 lat mieliśmy działkę ROD ,a tej wiosny będą po raz pierwszy kwitnąć
rośliny w moim "ogrodzie"- czyli tam ,gdzie budujemy dom. Dom jest na razie w stanie surowym,
a w ogrodzie mam posadzonych kilkadziesiąt roślinek -wszystko "w kupie"
Ale jak wiadomo -wszyscy fascynaci ogrodowi nie mogą tak długo czekać z zakładaniem ogrodu,
prawda?

Widziałam na Twoich zdjęciach dużo paproci -czy masz jakieś szczególne odmiany ?
Chciałabym posadzić paprocie pod sosnami i nie wiem ,które odmiany warto mieć.
Monic 20:09, 19 lut 2012

Madzia zawitała tutaj
Witaj, Madziu i od razu zachęcam Cię do założenia swojego wątku
wanda7 20:11, 19 lut 2012

Irenko, wiesz, moi goście mówią, że mój dom jest taki wiejsko-miejski. Ja ogromnie lubię otaczać się ładnymi przedmiotami, bo pracuję w domu i na to wszystko często muszę patrzyć. A więc w wolnych chwilach dekoruję sobie to moje "miejsce pracy". Cieszę się, że podobają ci się te drobiaźdżki

Magda, wspaniale, że w końcu będziesz mieć własną ziemię. Gdy my się budowaliśmy, też wsadzałam pod siatką rośliny, z dala od robotników, bo oni najczęściej nie zwracają na nie uwagi i potrafią wręcz wylewać na kwiaty resztki wapna czy tam czegoś innego.
Potem, gdy się już wynieśli, przesadzałam te moje krzaczki gdzie indziej. Mozna też wsadzać sobie kwiaty w donicach, bo wtedy stawiasz, gdzie chcesz, prawda?
Magdziu, ja nie mam ani jednej paproci. To chyba nie u mnie je widziałaś.
Bogdzia 20:12, 19 lut 2012

Mnie tez ławka się podoba. Bedzie świetnie wyglądała w ogrodzie, a Ty będziesz pewnie często na niej przysiadac i podziwiac swój piekny ogród.
magdala 20:21, 19 lut 2012

Szukałam, szukałam i mam !
To zdjęcie Wando ,zmyliło mnie )
No ,ale powiedz sama ,czy nie wygląda paprociowo ?

wanda7 napisał(a)
Ogród lipcowy

wanda7 20:35, 19 lut 2012

Magda, no faktycznie, może trochę Na pierwszym planie widać gałązkę METASEKWOI i ona może rzeczywiście przypominać liść paproci. W głębi widać młode CYPRYSIKI i TUJE i też wyglądają jak paprocie. Ha, teraz wszystko jasne
ircia 20:59, 19 lut 2012

wanda7 napisał(a)
Ogród lipcowy

Wandziu, ciągle podziwiam Twoje nasadzenia - masz tak dużo roślin, a ogród wcale nie jest przeładowany. Jak Ty to robisz....? Ja jakoś tego nie potrafię