Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

MilenaP 13:43, 16 maj 2012

Aniu mam na 3 różach "z patyczka" mikro gąsieniczki koloru żółto-zielonego, które wygryzają na liściach małe dziurki. Zawsze są skręcone w kłębek. Wyczytałam, że to zwójka różaneczka. Czy byłabyś tak dobra i mogła zdiagnozować, jeśli miałaś z tym dziadostwem do czynienia. Po południu powinnam zrobić zdjęcia
MilenaP 13:54, 16 maj 2012

Aniu cofnęłam się w wątku i pooglądałam - pięknie wszystko już u Ciebie kwitnie u mnie maki dopiero mikruski. Dobrze, że kwitną orliki i irysy bo byłoby jeszcze szaro. Róże mają dopiero małe pączki, ale słoneczko zaczyna wychodzić, więc może koniec tej wstrętnej pogody
AniaDS 14:13, 16 maj 2012

Ginger napisał(a)
różanej ekspertki to może się skuszę. Istnieje odmiana róży bordowa o w miarę delikatnych kolcach? A drewnianą huśtawkę porywam do siebie choruję na taką

Huśtawkę chętnie pożyczę
A jeśli chodzi o róże, to w tym roku muszę się dobrze przyjrzeć swoim i zapisać, które są prawie bez kolców, bo i takie są.
Jak na razie, o ile mnie pamięć nie zwodzi to mało kolczasty jest Red Leonardo da Vinci, Red Eden Rose, Indigo (ma meszek i rzadko rozmieszczone, małe kolce), Perennial Blue, ale ta bardziej w fiolecie, Souvenir du Docteur Jamain, średnio kolczasty jest Cardinal Hume.
AniaDS 14:15, 16 maj 2012

Joanka napisał(a)
Aniu u moich Chopinów poskręcały się listki. Robali nie widać, co to może być?

Poskręcane listki mogą być rekacją na działalność mszyc, które czasem tak wcześnie zerują, że nawet tego nie widzimy i uszkadzają powstające pąki liściowe, może to być przyczyna zbyt mocnego oprysku, szczególnie podczas mocno słonecznych dni lub dużych wahań temperatury między nocą a dniem. Młode listki są bardzo wrażliwe.
AniaDS 14:17, 16 maj 2012

monteverde napisał(a)
Aniu fajne storczyki i inne kwiatki ja moje ostatnie róże też już dostałam, b. miły facet dostałam 2 gratisy

Aniu, piszesz o różach z Floribundy?
Pan Tomek jest bardzo miły, ma ładne sadzonki i faktycznie rozdziela gratisy.
Jak tak dalej pójdzie to szybko zdobędzie u nas dobrą renomę .
AniaDS 14:19, 16 maj 2012

abiko napisał(a)
O u mnie ten również w pracy zakwitł.. pierwszy raz po 10 latach..niesamowite

Ani, strasznie lubię Twój ogródek, już się nie mogę doczekać na róże

Mój zakwitł po 5 latach, ale był już dorodny jak go zabrałam do siebie. Jest cały w pąkach, będzie zjawiskowy jak zakwitnie .
AniaDS 14:19, 16 maj 2012

abiko napisał(a)

o o.. tak mi się przypomniało, takie serduszka mi "baba" na Kleparzu z rąk wyrwała, jak chciałam sobie kupić

Ja bym nie oddała
AniaDS 14:21, 16 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, zaktualizowałam sobie obrazy z Twojego ogrodu.
Serduszkę można dzielić już w czerwcu (uwaga część naziemna zanika, trzeba się spieszyć).

Witaj Ewuś, dawno Cię nie widziałam .
Dziękuję za informacje o serduszce , nie wiedziałam też, że zanika po kwitnieniu.
AniaDS 14:24, 16 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
No, żeby 10 lat czekać aż roślina zakwitnie, ale się opłaciło. Piękne rośliny w ogrodzie i w domu. Moje domowe przez moje ciągłe wyjazdy niestety ucierpiały.

W zasadzie odkąd mam kota, to roślin domowych ubyło mi bardzo dużo. Kiedyś miałam obstawione wszystkie parapety i inne miejsca, gdzie tylko był dostęp do jako takiego światła. Teraz zostały mi tylko storczyki, kaktusy i kilka drzewek, takich jak draceny czy figowiec. Tych mi Romek nie podjada bo mają za wysoko liście
AniaDS 14:24, 16 maj 2012

irena_milek napisał(a)

Wspaniałe ale i podziwiam twoja cierpliwośc i pamięc do roslin

Irenko, dziękuję