Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Madzenka 06:23, 02 kwi 2012

noemi napisał(a)

Marzenko bambusy cudne ... sprawdzałam pogodę i przymrozków nie będzie , magnolia da radę ... byłam dzisiaj u moich rodziców i u nich też magnolia zaraz zakwitnie , moja jeszcze śpi

Wróciłam wieczorem do domu i było +5, cieplej niż wczoraj dlatego jej nie okrywam. Magda a jaką masz magnolię?

Tego właśnie nie wiem , kwitnie na ciemno różowo, jak się kwiaty pokażą to się pochwalę

Ciemnoróżowo czy bordowo/fioletowo? Skoro jeszcze nie pęka to może Nigra.
Madzenka 06:25, 02 kwi 2012

Jednak magnoli nie okrywałam, u nas nad ranem +6 stopni i znów wieje pozdrawiam wszystkich porannie.
kwiatholandii 07:49, 02 kwi 2012

Marzenko, niestety dziewczyny mają rację. Trzeba założyć bariery wokół bambusów. Moja znajoma też tego nie zrobiła i miała problem z oczkiem Woda odchodziła. Nie wiem dokładnie gdzie planujesz ścianę wodną, ale lepiej żeby w tym miejscu pod wylewką nie szły te korzenie.
Milka 13:57, 02 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Szpaler bambusowy od strony ulicy - niestety widok psują materiały budowlane do ściany wodnej

Wiatr je wygina, ale w maju trochę je przytnę na wysokość

I widok od strony domu

Ależ tu sie kręci nie serial, ale piękny egzotyczny ogród!!
Super wszystko zagrało, bardzo ciekawy styl ogrodu powstaje a jak jeszcze dojrzeje, to nam szczęka opadnie kawał pracy, podziwiam!!
u mnie też wiało, ale potem było w miarę, a dziś już całkiem całkiem
teraz Marzenko dekoracje w domu i odpoczynek, poprzyglądaj się i potem znowu do boju!!!
Mala_Mi 14:34, 02 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Oj zmartwiliście mnie z tą bariera dla bambusów. Tak mi też radził sprzedawca bambusów. Jak mus to mus .... Ale dopiero jesienią, teraz juz mi się nie chce

Taaaaaa, jesienią od razu zmienisz wyglad kostki i podjazdów....:
Bogdzia 14:58, 02 kwi 2012

Nie czekaj do jesieni, lepiej przełóz leżenie na leżaczku z 1 maja na 5 maj i wykonaj co trzeba.
Mala_Mi 15:01, 02 kwi 2012

Teraz będzie ważne… Wszyscy, od ekologów wychwalających bambus, po szkółki, które sprzedają sadzonki — stronią od podania takiej informacji: pod tym ślicznie z gleby wystającym bambusem tkwi jego korzeń o długości CO NAJMNIEJ DWA metry w głąb. Im starsza hodowla tym głębiej i tym gęściej jest pod ziemią. Bambusowe korzenie są nieusuwalne w żaden ze znanych mi sposobów (a pytam o to zawsze podczas targów). Każde przecięcie korzeni bambusa sprzyja jego rozwojowi podobnie jak się to ma w przypadku perzu. Wyjęcie, wykarczowanie całkowite ziemi pod bambusem jest niemożliwe. Lemiesze, tarcze maszyn nie sięgają tak głęboko. Powierzchniowe zebranie ziemi skutkuje jedynie na taki czas — jaki korzenie, które pozostały głębiej potrzebują na „wybicie się” na powierzchnię.

Moja plantacja została posadzona w betonowym kręgu. Ja ograniczam się jedynie do dewastacji tego co spod kręgu wydostaje się co rok. Młody pędzik miskanta olbrzymiego nic sobie nie robi z jakiejkolwiek znanej mi chemii, która powinna się wchłonąć zewnętrznie i wniknąć do warstwy korzeniowej. Rolnik, który chce zainwestować w plantację –- musi uważać ten obszar ziemi za stracony. Musi przemyśleć co będzie jeśli jego bambus pod miedzą przeniesie się na pole sąsiada.

To do przemyślenia...cytat ze stron internetowych...... szkoda tego podjazdu
Milka 15:09, 02 kwi 2012

oj groźnie brzmi, Marzenka nie ma leżakowania tylko rób kręgi betonowe!!!
Pszczelarnia 16:12, 02 kwi 2012

O rany, ja też mam jednego dorodnego bambusa w ziemi kamienisto-głazowej bez ograniczeń. Rośnie z miskantem cukrowym. Niedaleko jest buk purpurowy, dorodny. Czy to wszystko prawda o jego działaniu?
Ja nic niepokojącego nie widzę. Roślina duża dorodna ma już ok. 6 lat.
kwiatholandii 16:57, 02 kwi 2012

Marzenko, a tgdzie kupowałaś bambusy takie dorodne? Ja na taras potrzebuję, bo moje małe są. Może ta firma wysyła kurierem rośliny?