Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Madzenka 22:16, 05 lip 2012

ana_art napisał(a)
eee spokojnie po obiadku (sałatka pyszna) pobujałam się z chłopakami na hamaku i tak patrzyłam na te cisy i zurawki a one wołały help, help!!!! Jak pomyślalam że jutro pojadę po kolejne żurawki bo mi 'ogrodowy' przywiózł to wziełam cztery litery w garśc i poszłam sadzić. Dzielnie mi towarzyszyły rozbestwione koty...

I to mi się podoba!!! Zuch dziewczyna!
Madzenka 22:19, 05 lip 2012

Fakt zebrinusy szaleją. Sadzone we wrześniu ubiegłego roku, fajnie się zadomowiły

a tu zebrinusy z liliowcami. Co ciekawe rosną trzy i każdy jest innej wielkości.

Iza przed zebrinusami zaczynaja kwitnąć liliowce. Po prawej małe żólte to pięciornik. Nie za bardzo za nim przepadam ale bedzie mocno cięty w kulkę mam jeszcze baldoróżowe i te są ladniejsze
ana_art 22:20, 05 lip 2012

Bogda napisał(a)

eee spokojnie po obiadku (sałatka pyszna) pobujałam się z chłopakami na hamaku i tak patrzyłam na te cisy i zurawki a one wołały help, help!!!! Jak pomyślalam że jutro pojadę po kolejne żurawki bo mi 'ogrodowy' przywiózł to wziełam cztery litery w garśc i poszłam sadzić. Dzielnie mi towarzyszyły rozbestwione koty...

to Ty koty masz?a jak Dziecioki z nimi?moj Antol jest drastyczny dla Klary!a ona na wszystkich prycha, a na małego ani drgnie!

a pewnie że mam a co sę będę żałować jak będziesz kiedys w okolicy i spytasz gdzie tu mieszka wariatka co ma czworo dzieci i pięć kotów to pewnie wszyscy wskażą Ci drogę...
przepis na sałatkę Marzenki
1. Rukola lub inna sałata o wyrazistych smaku można dodać roszponkę
2. Pomidorki koktajlowe- pokroić na pól
3. Ser feta - rozkruszyć lub jeśli się uda pokroić na kostkę (ważne aby był miękki )
4. orzeszki pini prażone (160 zł za kg we Wroclawiu a córka zjadła bez opamiętania) i z braku laku w wariancie oszczędnościowym sprawdzają się pestki słonecznika i dyni prażone na patelni (bez tłuszczu)

Całość polać vinegretem (olej z oliwy, cytryny, czosnek, sól i pieprz) plus duuuużo octu balsamicznego aż musi być ciemny oraz ważne łyżeczka lub więcej konfitury z owoców leśnych lub z braku laku ze śliwki
Nigdy nie podaję proporcji, wszystko wedle uznania i do smaku.
Układać warstwami i polać sosem bezpośrednio przed podaniem. Dobra do mięs pieczonych lub z grilla....

ja dałam ją do łososia
Madzenka 22:20, 05 lip 2012

Bogda przepis podała Ania. Zgapiłam ja od mojej koleżanki. Iwonko wybacz, ze nie płacę za prawa autorskie!!
ana_art 22:22, 05 lip 2012

bardzo ładne też sadziłam w ubiegłym roku obok jodeł, fakt że mialy ze trzy liście na krzyż...
Madzenka 22:27, 05 lip 2012

A ten fragment mi się już podoba. Macierzanka z lawendą dają czadu.

Czy widzicie jak mi perowskie po prawej stonie urosły???

A tu rabatka na tle grabów. Tylko dlaczego złotokap:
1. wygląda jak pijany
2. Nie kwitł!!!
Jak się dalej będzie tak zachowywał w przyszłe lato zostanie wyeksmitowany i zamieniony innym drzewem. Otrzymał pierwsze ostrzeżenie
Matka 22:29, 05 lip 2012

Dzięki za przepis!lubię takie slodko kwaskowate pysznostki!

A ostatnio za mną 'chodzi' salatka Nigelli Lawson z arbuza, cebuli czerwonej i sera-chyba fety teżmniam
Madzenka 22:29, 05 lip 2012

ana_art napisał(a)
bardzo ładne też sadziłam w ubiegłym roku obok jodeł, fakt że mialy ze trzy liście na krzyż...

Kupisłam swoje zebrinusy (a może strictusy?? zawsze je mylę) całkiem gęste ale niewysokie. Natomiast w innym miejscu posadziłam takie co miały 3 listki i teraz mają 5 listków..... też sadzone jesienią....
To jak bedą wyglądać moje morning lighty i silberfedery skoro miały tej wiosny po 2 listki.......
Madzenka 22:29, 05 lip 2012

Bogda napisał(a)
Dzięki za przepis!lubię takie slodko kwaskowate pysznostki!

A ostatnio za mną 'chodzi' salatka Nigelli Lawson z arbuza, cebuli czerwonej i sera-chyba fety teżmniam

Dawaj przepis!!!
agata_chrosc... 22:30, 05 lip 2012

Te kwadraty z lawendy i macierzanki plus karmnik między płytami to bardzo udana kompozycja w nowoczesnym klimacie. Ta Twoja projektantka to chyba niezła jest.