Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Madzenka 09:52, 11 sie 2012

stychaz napisał(a)
Co do indukcji to dodam, że jest dużo szybsza niż ceramiczna. Kiedyś z M robiliśmy test na gotowanie wody indukcja vs. czajnik elektryczny i oczywiście wygrała indukcja

No właśnie szybkość i wygoda w sprzątaniu
Madzenka 09:54, 11 sie 2012

Lena napisał(a)
Marzenko widzę że ostatnio u Ciebie, tematy iście ogrodowe

Jam jest na NIE dla suszarki - dla mnie pranie musi pachnieć wiatrem
I nikt mnie do niej nie przekona a miałam z nią do czynienia!
Prasowanie praktykuję

Zakupy które poczyniłaś chętnie bym przygarnęła
Liczę że się obkupię w Pisarzowicach , bo u nas pustkowie!

Proszę o foteczki

Dyskusje mocno ogrodowe
Lena uwielbiam ubrania pachnące wiatrem.... No cóż ale zwykle wieszam pranie w koszuli nocnej (w nocy lub o 6:00).... Jak mi ogród zarośnie i sąsiedzi mnie nie będą podglądać to wrócę do tego zwyczaju

Ja też sie nastawiam na Pisarzowice tylko kto nam sprawdzi co tam jest???
Madzenka 09:55, 11 sie 2012

Konstancja30 napisał(a)

Anieszka my tu porady ogólnodomowe uskuteczniamy chyba muszę jutro trochę zdjęć zrobić

u mnie już jest jutro ... deszczowe ... liczę na przejaśnienia nad moim ulubionym ogrodem i porcję zdjęć

Iza dla ciebie będzie sesja ale zdjęcia zamieszczę dopiero w niedzielę, wieczor zajęty
anieszka 10:57, 11 sie 2012

To czekamy na fotki Za zakupy zostawiam do wizytu u Szmitów
Madzenka 11:12, 11 sie 2012

U Noemi zostawiałm wypociny nt nawoźenia. Może początkujacym ogrodnikom się przyda a dojrzałych zapraszam do dyskusji
Przy dużym ogrodzie mam taką taktykę sypania:
Wiosną wszystko za wyjątkiem kwasolubych sypię azofoską lub innym nawozem z duża zawartościa azotu np. Florovitem uniwersalnym. Kwasolube (rh, azalie, magnolie, laurowiśnie, hortensje) nawozem specjalistycznym dla rH (kwasolubych).
Drzewa, duźe krzaki kilkuletnie myśle że wystarczy raz w sezonie na wiosnę. Np mój żywopłot grvabowy sypię dwa razy w sezonie aby inetnsywnie rósł, bo jest mocno cięty, z biegiem lat będzie max. 1 x w sezonie nawożony.
W trakcie sezonu czasami poszaleję ze specjalnymi nawozami dla róż i innych kwitnących, dla lawendy (dolomit), dla powojników (wtedy pięknie kwitną) , dla hortensji aby były niebieskie. Dla tych celow fajna jest magiczna siła lub florovit w płynie bo konewką lub szlaufem można podlać dolistnie i do ziemi lub szlaufem ze specjalnym dozownikie
Ale kiedy to robić??? I z doświadczenia wiem, ze takich specjalistycznych nawozów zawsze zabraknie i potem nie wiem ile dokupić, co już nawoziłam a co nie. Dlatego rekomenduję jeden nawóz uniwersalny i oddzielny do kwasolubych max dwa razy w sezonie wczesną wiosną a potem czerwiec/lipiec. Gdy po urlopie w II połowie lata rośliny marnieją i nie kwitna lub nie są ładnie zielone czsami sypnę im jeszcze troch papu

W II polowie sierpnia uniwersalnym jesiennym (musi być potas i magnez bez azotu) widzialam florovit jesienny w granulkach mial bardzo dobry skład.

Ale generalna zasada nie przedobrzyć!!! Dla roslin najważniejsze jest podlewanie a na II miejscu nawożenie. I mniej nawozić młode rośliny w pierwszym roku, opisane postępowanie proponuję od drugiego roku. Natomiast nie mialam złych doświadczeń z podlewania magiczną siłą lub florovitem mlodych roślin.
Inna para kaloszy to trawa, tu co 3 -4 tygodnie konieczny nawóz azotowy. Od 15 sierpnia jesienny.

Uff

I do tego jeszcze przycinanie i opryski.....
anieszka 11:18, 11 sie 2012

Oj dobrze wiedzieć, bo ja trawy niczym nie nawoziłam Teraz już jestem mądrzejsza, oczywiście dzięki Tobie
Madzenka 11:19, 11 sie 2012

Anieszka trawa bez podlewania i nawożenia nie bedzie soczyście zielona to mus !
Zapraszam do dyskusji o nawozeniu doświadczonych ogrodnikow.
Madzenka 11:21, 11 sie 2012

anieszka napisał(a)
Oj dobrze wiedzieć, bo ja trawy niczym nie nawoziłam Teraz już jestem mądrzejsza, oczywiście dzięki Tobie

Gdy pisze nawóz azotowy do trawy tzn, ze powinien być taki nawóz, w którym jest głównie azot, ale mogą być też inne składniki
Jakie polecacie nawozy do trawy? Ja lubię Agrecol szybki efekt dywanowy. Na jednej części sypałam hydrocompex yara mila. Porównam efekty
noemi 11:22, 11 sie 2012

Bardzo dobry pomysł na dyskusję... będę cichym uczestnikiem
Diana 12:38, 11 sie 2012

Marzenko wydrukowałam sobie twoją instrukcję dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies