Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Evchen 23:07, 11 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)

Dziewczyny mówię Wam dobranoc, gdyż sobie pedagogicznie limit dostępu do ogrodowiska ustaliłam i tak go o 32 min przekroczyłam, jutro się poprawię...

Naganne, oj naganne!
Ja jednak proponuję późniejszą godzinę.. o 22 ledwo co stado do łóżek zagonię,... .A strony tutaj tak lecą, ze nadążyć nie można. Madżenka, może skrócik jakiś jak w Teleexpresie?...
jako pierwszy punkt dnia - przegląd porannej prasy czyli co piszczy/ało wieczorem na Ogrodowisku?...

Naganne i niepedagogiczne
To w telegraficznym skrocie skrot wczorajszych prac:
1. Posadizłam dwie szt perowski i 1 powojnik
2. Pokulkowałam kilka bukszpanów
3. Przycięlam 10 szt pęcherznicy diabolo
4. Zrobiło się ciemno i podlalam z nawozem jednoroczne

O.. i to mi się podoba A teraz wracam do tyłu czytać te wszystkie strony, które spłodziłyście pod moją nieobecność.. coś o nawożeniu było..?...
Madzenka 23:11, 11 sie 2012

Agatko na brazowienie pisałam ci wg mnie tylko wertykulacja. Rownież czekam na pomysł jak temu przeciwdziałać. Kto pomoże?
Madzenka 23:12, 11 sie 2012

Ev macham do cię
Mala_Mi 23:14, 11 sie 2012

irena_milek napisał(a)

Oooo, suszarka to byl zakup zycia. Polecam serdecznie. Wszystko wychodzi mieciunie, jak sie wyjmie gorace nie trzeba nic prasowac. Rewelka.

Ja kupowalam zurawki Marmelade w sklepie http://www.heuchera-byliny.pl/. Jestem mega zadowolona. Sadzonki wypasione, co prawda bez doniczek, ale naprawde mi doniczka nie jest potrzebna I jeszcze gratis dostalam

no suszarka to taki sam świetny wynalazek jak płyta indukcyjna. O maly włos bym ponownie zwykłą ceramiczną kupiłam, na szczęscie jedna bardzo racjonalna koleżanka powiedziała tzreba kupić !!! ojoj i nie żałuję !
A żurawki wskoczę sobie pooglądac

a moja płyta ceramiczna ma już 14 lat i jest do wymiany; zatem kupię indukcyjną

Mam indukcyjną na 2 palniki i 2 palniki na zwykła elektryczną........ elektrycznych wcale nie używam i zakaz dla wszystkich..za to indukcyjna.... cudowny wynalazek...... dzięki niej nauczyłam sie gotwać rosół. Jest tak boska jak moje ulubione chabazie
agata_chrosc... 23:14, 11 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Agatko na brazowienie pisałam ci wg mnie tylko wertykulacja. Rownież czekam na pomysł jak temu przeciwdziałać. Kto pomoże?

Ale ja z kolei w Danusinym artykule przeczytałam, że wertykulację można robić na trawniku co najmniej dwuletnim. I co teraz? Czekać do przyszłej jesieni z takim brązowym na dole? Co prawda jak sie siedzi na tarasie i patrzy na trawnik to wygląda jak zielony dywanik. ALe jak się na dywanik wejdzie i popatrzy pod nogi, to widać brązowe Buuuuuuuuuuuuu!
Sebek 23:18, 11 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Ale ja z kolei w Danusinym artykule przeczytałam, że wertykulację można robić na trawniku co najmniej dwuletnim. I co teraz? Czekać do przyszłej jesieni z takim brązowym na dole? Co prawda jak sie siedzi na tarasie i patrzy na trawnik to wygląda jak zielony dywanik. ALe jak się na dywanik wejdzie i popatrzy pod nogi, to widać brązowe Buuuuuuuuuuuuu!

A na jaką wysokość kosisz? Bo ja koszę wysoko i mam brązowy od dołu strasznie, ale się nie przejmuję, bo wiem, że tak ma być. Po prostu światło dociera do pewnego momentu i trawa jest zielona do któregoś momentu. Lecz u mnie brązowych źdźbeł nie widać, trawnik mam gęsty i pewnie dlatego
Mala_Mi 23:18, 11 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Anieszka trawa bez podlewania i nawożenia nie bedzie soczyście zielona to mus !
Zapraszam do dyskusji o nawozeniu doświadczonych ogrodnikow.

Doświadczona nie jestem.....
ale
1. Roślin nigdy nie nawoziłam z wyjątkiem kwasolubów..... w tym roku z braku czasu i one nic nie dostały tylko siarka do zakwaszenia gleby..
2. Trawa bez nawożenia.. jest do niczego... i tu sypiemy..... chociaż roślinom to wystarcza co w glebie. Duzy wór azofoski lub polifoski w sklepie dla rolnikow i ...... niestety najedym sypaniu się nie końćzy, ale tym zajmuje się M.

Wniosek prosty..dla trawy koszenie nawóz i woda.. inaczej można zpomnieć o pieknym trawniku... i nie ma cudów.
Mala_Mi 23:22, 11 sie 2012

Brązowy trawnik??????? Pokaż fotki, bo to coś dla mnie nowego....
Wysokosć koszenia u nas jest uzalezniona do okresu kiedy się kosiło ostatni raz..... chodzi o to by kosić i nie zbierąc trawy tylko rozmulcozwana pozostawić na trawniku.....
1. naturalny nawóz
2. szybsze koszenie
3.kompostonik po 2 koszeniach powiedziałby że jest pełny

Tak się kosi, by rozmulczowane jescze jakos wyglądało..

Tyle moich obserwacji...... sorki ze nie wszystko poczytałam, ale ja tak na szybiciutko...
Evchen 23:27, 11 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Ev macham do cię

Uff... doczytałam i dotarłam do was Madżenka - buziaczki ślę
Nie machasz chyba do mnie karcącym gestem ...?....... ... bo się skuliłam aż na samą myśl... ale na malowanie projektu się nie nadaję i już... jak się nie zlitujesz i mi nie pomożesz -będzie spontan czyli galimatias i spółka;

a co do nawożenia wtrącę swoje trzy grosze;
kiedyś posialiśmy trawkę i ktoś nam doradził sypanie azofoską. Ale zapomniał powiedzież, że zasila się jak trawa wzejdzie...a my nadgorliwi sypaliśmy od razu. Małż - ziarenka trawy, a ja w krok za nim - tańczyłam w rytmie "za-sia-li góraaale oooowiess, oowies..." z azofoską...
Efekt - opłakany. Trawa spalona, a całe poletko porośnięte dorodnymi chwaściorami. Sąsiedzi podejrzewali, że mamy hodowlę ziemniaków....

Dlatego się tak wzdrygam na samą myśl o nawozach...
Madzenka 23:31, 11 sie 2012

A widzisz my trawy rozmulczowanej nie zostawiamy. Kosimy na 3 cm
Jesli twoje kwiaty bez papu tak pieknie rosną to cud!