Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

ana_art 16:15, 04 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)

Na jego miejsce pójdzie tricolor zza ściany wodnej a ten mały buczek zasłoni pompę ciepła.... Już dzisiaj znalazłam dla niego miejsce

buczek przy PC? a w jaki sposób zamierzasz to zrobić? bo wiesz, że u mnie jodła rosnąca ok 3m naprzeciwko wydmuchu przymarzła?
Madzenka 16:17, 04 lis 2012

Gardenarium napisał(a)
Pokazuj wszystkie co zrobiłaś bo ładnie. lubię oglądać zwłaszcza te karmniki w płytach

Danusiu jestem ciekawa jak karmnik przezimuje ???? Pobiegnę do Ciebie z pytaniem.
Urszulla 16:18, 04 lis 2012

Fajnie pokazałaś swój ogród w całej okazałości. Dla mnie jest on doskonały, aż nie mogę uwierzyć że ma rok. A że dokonujesz zmian to normalne i poza tym się nie znudzi Tobie ogród
Ciekawa jestem tej pęcherznicy przy ogrodzeniu...z niecierpliwością.....daj mi cynk jak będziesz cięła albo zrób foty na pamiątkę przed i po (koniecznie). Pęcherznica jest zjawiskowa, ale widziałam ją w wielu odsłonach i za każdym razem inną.....dlatego jestem ciekawa u Ciebie....u siebie mam dylematy co dać pod ogrodzenie w jednym miejscu i zbieram różne przemyślenia
Madzenka 16:26, 04 lis 2012

Aniu
Warzywnik z inspiracji Izy chodzi mi poglowie już od kilku miesięcy. Ale kto mi takie gustowne skrzyneczki zamontuje? Muszę posuszyć M głowę aby dachówki z zza garażu eksmitował i zrobił skrzyneczki. Wiosną będę dzialać

A pęcherznica już było ostro o 1/2 przycięta aby się ładnie zagęściła Za rok zasłoni mi sąsiada
Madzenka 16:28, 04 lis 2012

krisec napisał(a)

Kris ten ogród ma dopiero rok, dlatego wymaga jeszcze mnóstwo pracy......

Wiem. Podziwiam podczytuję Twój ogródek, jestem zachwycony. Tyle masz postów nie ogarniam.

Oglądaj tylko pismo obrazkowe bo my sobie mini szabaciki czarownic czasami urządzamy Aby za nami nadążyć, trzeba jednocześnie na kilku wątkach być, gdyż nasze regionalizmy ogrodowiskowe są dla postronnych osób niekiedy mało zrozumiałe
Madzenka 16:33, 04 lis 2012

ana_art napisał(a)
kurcze u Ciebie jeszcze brzozy się nie wybarwily a u mnie z jednej już liście opadły... ależ mi się u Ciebie podoba przy moim następnym domu będzie ogród pod kreską jak u Ciebie!
czym wiązałaś trawy? bo mnie to też czeka w tym tygodniu.

Aniu u mnie dwie brzozy są żółte a dwie całkiem zielone!!! Liści jeszcze nie gubią, gdyż u nas troszkę cieplej. Chcialam obciąć hortensjom liście za namową Danusi ale u mnie jeszcze mocno się trzymają. Dałam im czas do następnego przymrozku.
Trawy wiązalam zielonym sznurkiem z castoramy i białym ale za 2-3 tygodnie dostaną czerwone bożonarodzeniowe wstążki. Muszę chyba na giełde pojechać aby kupić ozdobne takie jak tu:
http://www.videx.pl/tasmy-sznury-z-juty.html

Zupelnie nie wiem jakie są ceny takich akcesoriów na gieldzie. Mam nadzieję, że taniej....
Madzenka 16:35, 04 lis 2012

baraga1904 napisał(a)
...podpisuję się pod słowami Danusi...pieknie jest u Ciebie Madżenko, mimo jesieni... bardzo masz elegancki i wysprzątany ogród... pokazuj...pokazuj...

Agnieszko dziękuję. Probowałam wczoraj przeczytać Twój wątek ale za dużo stron ale oboecuję w zimowe wieczory dać radę
Madzenka 16:37, 04 lis 2012

ana_art napisał(a)

Na jego miejsce pójdzie tricolor zza ściany wodnej a ten mały buczek zasłoni pompę ciepła.... Już dzisiaj znalazłam dla niego miejsce

buczek przy PC? a w jaki sposób zamierzasz to zrobić? bo wiesz, że u mnie jodła rosnąca ok 3m naprzeciwko wydmuchu przymarzła?

Aniu nie od strony wydmuchu lecz bokiem. Gdyż od strony ulicy widać ten bok. Dodatkowo buk będzie strzyżony w kwadrat lub prostokąt

Ale mnie wystraszyłaś, czy ja nie wymrożę tuj sąsiadów przy żywopłocie w odleglości 3 m?????
Urszulla 16:43, 04 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)

kurcze u Ciebie jeszcze brzozy się nie wybarwily a u mnie z jednej już liście opadły... ależ mi się u Ciebie podoba przy moim następnym domu będzie ogród pod kreską jak u Ciebie!
czym wiązałaś trawy? bo mnie to też czeka w tym tygodniu.

Aniu u mnie dwie brzozy są żółte a dwie całkiem zielone!!! Liści jeszcze nie gubią, gdyż u nas troszkę cieplej. Chcialam obciąć hortensjom liście za namową Danusi ale u mnie jeszcze mocno się trzymają. Dałam im czas do następnego przymrozku.
Trawy wiązalam zielonym sznurkiem z castoramy i białym ale za 2-3 tygodnie dostaną czerwone bożonarodzeniowe wstążki. Muszę chyba na giełde pojechać aby kupić ozdobne takie jak tu:
http://www.videx.pl/tasmy-sznury-z-juty.html

Zupelnie nie wiem jakie są ceny takich akcesoriów na gieldzie. Mam nadzieję, że taniej....

Fantastyczne te propozycje jutowe w sklepiku. Ale rzeczywiście można samemu coś taniej wymyślić
Madzenka 16:46, 04 lis 2012

Urszulla napisał(a)
Fajnie pokazałaś swój ogród w całej okazałości. Dla mnie jest on doskonały, aż nie mogę uwierzyć że ma rok. A że dokonujesz zmian to normalne i poza tym się nie znudzi Tobie ogród
Ciekawa jestem tej pęcherznicy przy ogrodzeniu...z niecierpliwością.....daj mi cynk jak będziesz cięła albo zrób foty na pamiątkę przed i po (koniecznie). Pęcherznica jest zjawiskowa, ale widziałam ją w wielu odsłonach i za każdym razem inną.....dlatego jestem ciekawa u Ciebie....u siebie mam dylematy co dać pod ogrodzenie w jednym miejscu i zbieram różne przemyślenia

Ula, właściwie to ogród w listopadzie obchodzi 2 lecie, bo w XI 2010 została rozplantowana ziemia i posadziłam pierwsze bukszpany - obwodki pod wiśniami i wiśnie umbracoćtam i magnolię
Ale licząc od wiosny to już ma 1,5 roku
W przyszłym roku ogród będzie najładniejszy a potem będzie wymagał odmładzania i zmian
Pęcherznicę już cięlam ale bez ladu i składu tylko najdłuższe badyle, bo w ciągu 1 sezonu urosły na 1 m długości. Wiosną przytnę je juź bardziej systemowo i zrobię fotki.
Mam żywopłot z grabów, cisów (przy gabionach) , pęcherznicy , laurowiśni i chyba tez żywopłotem mogę nazwać szpaler z 9 budlei zatem zaglądaj będziesz wybierać
Nie mam z tuj ale zamierzam posadzić aby osłonić kompostownik, zamierzam je ciąć na murek o grubości 15-20 cm