Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 11:50, 16 lut 2016

Macie rację. Oglądam takie rabaty i jestem coraz bardziej przekonana. Chyba jednak pożegnam się z jałowcami w ogóle .
Kasiu, zależy jak gęsto posadzisz trawy i jakie gatunki. Na przykład w turzycę Evergold posadzoną gęsto nic bym nie kładła, żadnego kamyka, bo szkoda pieniędzy. Ona wszystko zarośnie. Tak samo Evergreen. Ja nie stosuję maty już dawno. Jedynie mam w sadzie, ale jak widziałaś, tam są tylko drzewa owocowe. Ze dwa worki kamyków kupuję co roku i dosypuję gdzie mam braki. To żaden koszt. Napisz jakie trawy chcesz posadzić.
Zielona 12:04, 16 lut 2016

Wytnij go, Monia. Nie dodaje uroku. Lepiej będzie, kiedy zamiast niego będzie zwiewnie i kwitnąco. Masz do czego nawiązać, bo i trawy i hortensje już tam są. Powiększysz tylko ich grupę.
kasia_w 12:29, 16 lut 2016

Wycinać jałowca jestem za

Moja teściowa tego nasadziła, teraz ma ogród jałowcowy- ciężki
Borbetka 15:30, 16 lut 2016

No to się upewniłam. Mam go dosyć już. Wolę lżejsze formy rabat. Będę pracować nad użyźnianiem i spulchnianiem gleby zatem. Dzięki dziewczyny.
MirellaB 15:36, 16 lut 2016

Biedny jałowiec, jego koniec nadchodzi, ale wiesz ja to z tych, którym każdej roślinki żal i dlatego mam w ogrodzie jak mam
kasia 16:11, 16 lut 2016

Borbetka napisał(a)
Macie rację. Oglądam takie rabaty i jestem coraz bardziej przekonana. Chyba jednak pożegnam się z jałowcami w ogóle .
Kasiu, zależy jak gęsto posadzisz trawy i jakie gatunki. Na przykład w turzycę Evergold posadzoną gęsto nic bym nie kładła, żadnego kamyka, bo szkoda pieniędzy. Ona wszystko zarośnie. Tak samo Evergreen. Ja nie stosuję maty już dawno. Jedynie mam w sadzie, ale jak widziałaś, tam są tylko drzewa owocowe. Ze dwa worki kamyków kupuję co roku i dosypuję gdzie mam braki. To żaden koszt. Napisz jakie trawy chcesz posadzić.

chcę posadzić ostnice z szałwią omszoną, lub ostnice z piórkówką i szałwią. znalazłam fajne kompozycje z cebulowymi na wiosnę. wkleje linki fajnych pomysłów, może trochę podrasowanych ale fajnych

kasia 16:18, 16 lut 2016

https://www.google.pl/search?q=stipa&biw=1301&bih=549&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiP1PzryPzKAhUlM5oKHaV5CjAQ_AUIBygB#imgdii=Mt2ohBuYVyTX5M%3A%3BMt2ohBuYVyTX5M%3A%3BFq-Q0ht8gKMcoM%3A&imgrc=Mt2ohBuYVyTX5M%3A

https://www.google.pl/search?q=stipa&biw=1301&bih=549&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj5zd3oyPzKAhVIEJoKHdmhDhYQ_AUIBygB#imgdii=VET-BUfJ3qQyLM%3A%3BVET-BUfJ3qQyLM%3A%3BpsPBgVHwxgXxtM%3A&imgrc=VET-BUfJ3qQyLM%3A

https://www.google.pl/search?q=stipa&biw=1301&bih=549&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj5zd3oyPzKAhVIEJoKHdmhDhYQ_AUIBygB#imgrc=kEFOk_S5MAUbbM%3A

przepraszam, ze wklejam linki u Ciebie, nawet nie zapytałam czy można
kasia 16:24, 16 lut 2016

pytam się Ciebie o te kamyki, bo jak przekopię rabatkę i ziemia na początku zawsze jest pulchna to te kamyki wejdą mi w ziemię i z czasem zrobi mi się tam kamienisto strasznie. Podobaja mi się ogromnie rabatki żwirowe, ale co jak będę chciała coś zmienić, wtedy będę wybierać kamyczek po kamyczku z ziemi. już to przerabiałam po budowie ...
Borbetka 08:21, 17 lut 2016

Mirelko .
Kasiu, mam rabatę ze stipą i szałwią. Sadzone w zeszłym roku, więc nie wiem jaki będzie ten sezon. Widzę dużo wysianej stipy i trochę się obawiam wyrywania tych siewek. Czasu nie mam.
Musisz Kasiu sama zdecydować czy robisz rabatę raz na zawsze, wysypujesz żwir i finito, czy będziesz miała inne pomysły, będziesz dosadzać, modyfikować itd. Ja mam sad w żwirze i zawsze wiedziałam, że tam nie będzie nic więcej. Za dużo to kosztowało pieniędzy. Poza tym, ścieżki też są żwirowe i placyk z wodą. Tam też nie będzie nic dosadzane. Radzę Ci, żebyś zdecydowała gdzie kamień ma być i już nie poprawiała takich rabat. W przeciwnym razie będziesz wybierać pojedyńcze kamyki, a to robota syzyfowa.
kasia 18:36, 17 lut 2016

Borbetko, to jest ta rabata z ostnicami i szałwią.? I tą rabatę masz wysypaną korą? Piękna jest !