Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 09:40, 19 lut 2016

Aniu, to prawda. Czereśniowe, generalnie pestkowe, powinno się ciąć po owocowaniu, ale u mnie trzeba te drzewa odmłodzić i przetrzebić. Po owocowaniu jest mi ciężko zaprosić Pana od sadu, jest bardzo zajęty w sezonie. Rezygnuję zatem z liczby owoców na rzecz profesjonalnego przycięcia. Co do raka, to te drzewa już były chore. Pamiętam jak wycinałam takie coś ble z kory i smarowałam maścią. Czymś tam prysnęłam, ale nie pamiętam czym. Przeszło i teraz jest ok. W zeszłym roku wszyscy się bardzo objedliśmy czereśniami, łącznie z ptactwem, które podkradało owoce i odlatywało. Niesamowity widok. Ten rok poświęcę na kosmetykę. Strasznie dużo bocznych gałęzi się namnożyło. Nie sposób zapanować nad liczbą liści i owoce duszą się. Sad ma 14 lat.
Gosiu, bądź, bądź .
laurowisnia 10:05, 19 lut 2016

Piszesz, że dużo bocznych gałęzi porosło, to chyba właśnie na skutek cięcia wiosennego, przy letnim by tak nie było. Nie jestem specjalistą, trochę czytam na ten temat i taki wniosek mi się nasuwa.
Borbetka 10:12, 19 lut 2016

Agato, w zeszłym roku ich nie tknęłam. Nie były cięte wcale. Dlatego miały tyle owoców i bardzo przyrosły im gałęzie. Powinny być ucięte po owocowaniu, ale liści jest wtedy tyle, że wygodniej je ciąć, kiedy są bezlistne. Wszystko wtedy widać. Zdaję się na fachowca, bo na owocowe sił mi już brak. Gdyby nie wielkość ogrodu, pewnie miałabym może jedno drzewko owocowe. Przy tak dużym ogrodzie, mieliśmy taki pomysł, aby ten sad był i tak zostało. Prawidłowym jest cięcie pestkowych po owocowaniu i jeszcze napiszę, że moje czereśnie nigdy nie miały robali. Odmiany wcześnie owocujące ich nie mają.
laurowisnia 10:19, 19 lut 2016

Dziwiło mnie to właśnie, że masz fachowca i on tak robi.
Może to tak jest, nie zależy ci na drzewach i one dlatego mimo wszystko dobrze rosną, nie chorują. Muszą mieć pewnie dobre stanowisko i glebę.
My mamy wiśnię, M. tnie w lecie.
Netka 10:37, 19 lut 2016

Beatko Ty masz firmę Master Garden ?
sylwia_slomc... 18:05, 19 lut 2016

Kurcze mnie by było żal takiego jałowca, ładny zadbany i duży , może go spróbuj przyciąć w niwaki bo kulki już miałby gęściutkie, a dopiero jak będzie brzydko to najwyżej usuniesz całkiem, ja bym mu dała szansę zaistnienia w innej formie i jak piszesz zima zdobi
kasia 23:24, 20 lut 2016

Borbetko ja dalej będę drążyć ten sam temat, dlaczego wybrałaś little lime a nie bobo. Czy widziałaś bobo na żywo? Jeśli tak to, która z nich jest wyższa? Wybacz, że tak wypytuje ale jesteś skarbnicą wiedzy ogrodowej , będę kupowała na wiosnę niskie hortensje i chcę podjąć dobrą decyzję kogo pytać jak nie Ciebie dzięki
Borbetka 16:30, 24 lut 2016

laurowisnia napisał(a)
Dziwiło mnie to właśnie, że masz fachowca i on tak robi.
Może to tak jest, nie zależy ci na drzewach i one dlatego mimo wszystko dobrze rosną, nie chorują. Muszą mieć pewnie dobre stanowisko i glebę.
My mamy wiśnię, M. tnie w lecie.

Robi tak, bo go o to proszę.
Borbetka 16:30, 24 lut 2016

Netka napisał(a)
Beatko Ty masz firmę Master Garden ?

Nie, oni się tak nie nazywają.
Borbetka 16:31, 24 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze mnie by było żal takiego jałowca, ładny zadbany i duży , może go spróbuj przyciąć w niwaki bo kulki już miałby gęściutkie, a dopiero jak będzie brzydko to najwyżej usuniesz całkiem, ja bym mu dała szansę zaistnienia w innej formie i jak piszesz zima zdobi

Decyzja prawie podjęta, ale ... właśnie. Patrzę na niego codziennie i jakoś żal mi się go robi.