Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 08:40, 16 cze 2013

Monia, ja już wszystko kulkuję. Wczoraj te małe thuje Danica, co je posadziłam pod oknami kuchni też pocięłam mimo, że malutkie są. Od razu inaczej wyglądają. Takie bardziej zadbane. I wczoraj też z M. gadaliśmy, że taki żywopłocik przy tarasie byłby fajny, bo jak z tarasu schodzisz to przecież większy krok robisz i nie zadepczesz roślin. Trochę się zastanawiałam, czy taki żywopłocik nie ograniczy zejścia z tarasu, ale jednak nie, a u Ciebie wygląda to naprawdę cudnie. Jutro jadę na giełdę. Tam jest taki pan, co ma różne gatunki trzmieliny. Jedna mi się ostatnio szczególnie spodobała to zrobię przymiarkę do tej nowej rabatki z kawałkiem tego żywopłotu. Bukszpanu na ten czas dość. Coś mi się dzieje z tym przy studni. Nie mogę go wykurować.
kwiatholandii 11:51, 16 cze 2013

Monia, ja też jutro rano planuję jechać, to moze sie spotkamy
Borbetka 22:17, 16 cze 2013

No, będę ok. 8:10, a Ty?
Donia72 00:52, 17 cze 2013

Borbetka napisał(a)
To zdjęcie zrobione "w oknie" tarasowym z nową kratką na róże:

A tu dylemat, czy posadzić buka na narożniku (stoją doniczki), czy zrobić rabatę łezkową z kulką trzmielinową na kijku lub czymś innym na kijku z kulkami "u stóp" z thui Danica - ich mam dużo w ogrodzie. Buk byłby piękny, mogłabym zawieszać coś na gałązkach zimą i widziałabym go lekko z okna, ale z drugiej strony boję się, że jak się rozrośnie, to zaciemni mi salon. To jest strona południowa, jak posadzę drzewo, cień wpadnie mi na taras. Muszę coś wymyślić, bo zrobił się brzydki stopień pomiędzy trawnikiem i tarasem, ziemia usiadła:

Tak sobie pomyślałam, że stojąc w tym miejscu i widząc tego buka, nie od razu wszystko widać, co jest dalej, jakaś "tajemnica" jest (buk tam gdzie te małe doniczki):

Takie coś mi się marzy (źródło GAP):

Co myślicie? Doradźcie mi proszę.

Moniko, u Ciebie już jest pięknie Bardzo mi się podoba w Twoim ogrodzie
Ale masz pokazną kolekcję latarenek

Borbetka 09:48, 17 cze 2013

Doniu miło, że wpadłaś do mnie. Latarenki tak jakoś same się zebrały. Nawet nie mam czasu je zapalać i posiedzieć. Ja w ogóle nie lubię siedzieć . Pozdrawiam krajankę.
kwiatholandii 08:57, 18 cze 2013

No to się spotkałyśmy Ja byłam za późno, przed 9.00 i za duzo nie było, ale coś tam kupiłam. A jak Twoje zakupy?
Ten pomysł, który pokazujesz wyżej jest super. Tak jak mówiłaś, teraz potrzebujesz czegos na tej rabacie po lewej. Po prawej to drzewko purpurowe w oddali bedzie duże? (nie widzę dokladnie). Wtedy będą dwa duże elementyjak w oryginale. Fajnie
Borbetka 17:05, 18 cze 2013

Byłam na giełdzie o 8.10 i już się ci z dołu zbierali do domu. Kupiłam u takiej Rosjanki trzmielinę na żywopłocik. Dzisiaj posadziłam, wrzucę fotkę wieczorem.
To drzewko purpurowe to krzak, który tnę - pęcherznica. Ona mi tam średnio pasuje pokrojem, ale ma ładny kolor.
Ten przykład jest boski, ale cały czas się zastanawiam nad tym cieniem, jakbym to drzewo posadziła. Z jednej strony tarasu mam cień i jest mech na płytach tarasowych, więc z dwóch stron bym ciemności nie chciała. Kupiłam na giełdzie miłorzęba na kijku i skłaniam się jednak za mniejszą rabatką.
Brałam też pod uwagę wersję buka na narożniku domu, trochę dalej od tarasu, ale ta rabata zakręca łukiem i nie wiem jak ją pociągnąć, żeby tego buka wkopmonować. Kółko w trawie odpada, M. by wyzywał. Ja mu zawsze wytyczam najłatwiejsze koszenie .
Borbetka 20:15, 18 cze 2013

Skończyłam rabatkę maskującą taras. Choina i stożek z cisa już był, dosadziłam 2 małe kulki Danica i zrobiłam obwódkę z nowej trzmieliny. Nie miałam jej nigdy wcześniej:

Trzmielina, nie znam jej gatunku. Zobaczymy jak się sprawdzi:

Środek wypełniłam tojeścią rozesłaną. Biegałam z nią po ogrodzie wszędzie, bo ona potrzebuje jednak dużo wody. Więdnie niemal natychmiast na "patelni" i w piachu. Stwierdziłam, że do zamaskowania brzydkiego bruku przy drewutni i uskoku tarasu będzie ok:

A lawenda zaczyna kwitnąć:

Borbetka 20:26, 18 cze 2013

Rabatka bukszpanowa:

I zmieniłam rabatę pod oknami kuchni:

Była trójkątna, teraz jest półokrągła, trawka jeszcze młoda jest i są łyse miejsca. Rabata kiedyś wyglądała tak jak na pierwszej stronie mojego wątku:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj

Pozdrowienia.

Gabrysia_ 21:22, 18 cze 2013

Borbetko...super ta nowa rabata!
Kulki widzę dominują
Bukszpanowa piękna i ta obwódka...miodzio
A moje tuje Danici coś marnieją,mają miseczniki,pryskałam ale chyba niepotrzebnie,bo doczytałam,że w lipcu dopiero...
Twoje kulki idealne