Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat malowany roślinami...

Mój zielony świat malowany roślinami...

waska 19:58, 24 lip 2013

Gardenarium napisał(a)
Koło jest za blisko płota, czy mi się zdaje?

Danusiu kolo jest z pól metra od płota w miejscu powojnika i żurawek to żle? Zmniejszyć, przesunąć ?
Pozostałe ok metr , półtora bo kwadrat jest kopnięty
Dziękuję że zaglądnęłaś
Sebek 22:45, 24 lip 2013

Przekopiowałem pytania
I teraz nie wiem firletka z przodu za hostami potem liatria?

Liatra jest wyższa od firletki - w pierwszym roku tego nie widać, ale potem się rozrasta. Tylko, że te byliny są raczej do słońca, a hosty do cienia

Jeżowkę dam zaś za żurawki te ciemne będa sąsiadkami przetacznika?
Ten zestaw się mi podoba

Czy hortensja limelight może być w pólcieniu?
Myślałam że da rade ale coś malutka jest, wsadzilam na jesień.

Jasne, że może - tylko dbaj o wodę dla niej - bez niej nie urosną

Czy przed grandiflorą będzie jej dobrze?
Czy je poprostu nie łaczyć a pomyśleć nad inna znianą?
No i jeśli przesadzić to kiedy najlepiej?

Wg mnie lepiej ich nie łączyć - one niby są idento, a różnią się. Lepiej im będzie oddzielnie Posadź ten sam gatunek blisko siebie - najlepiej po 3 sztuki lub więcej
Przesadzaj w stanie bezlistnym - najlepiej to chyba zrobić wiosną, bo nie mają kwiatów, które się zostawia na zimę dla ozdoby
waska 22:51, 24 lip 2013

Sebek dzięki !

Co do host są pod ciemnym berberysem wiec reszta byłaby na prawo od nich. Wiec firletka z przodu.

A trawy jakie?
waska 22:54, 24 lip 2013

Ooo właśnie czy mam przyciąć przetacznik bo przestaje kwitnąć?
Mala_Mi 23:00, 24 lip 2013

Liatra jest wyższa od firletki - w pierwszym roku tego nie widać, ale potem się rozrasta. Tylko, że te byliny są raczej do słońca, a hosty do cienia

Zależy jaka liatra (białe zwykle są wyższe.. u mnie oczywiście)... mam różne i rożnie rosną.. nawet te same na tej samej rabacie.....
Firletka jest wyższa niż liatra, a co najmniej taka sama na wysokość jak najwyższe... jak jeszcze pójdzie do żyznej ziemi to .... raczej bym zakładała, że albo to albo to, albo obok siebie.. po wysokość może wyjść podobna.. Firletka ciut szybciej kwitnie, ale ogólnie nakłada sie kwitnienie w czasie...
Sork za zamieszanie..
Mala_Mi 23:01, 24 lip 2013

Przetacznik przytnij..... wszytkie byliny po przekwitnięciu możesz przyciąć, chyba, że chesz ozdobne kwiatostany na zimę bo ładne
Sebek 23:02, 24 lip 2013

Koło Jak dla mnie jest za małe ...Rośliny ułożyłaś na prawdę w porządku - tylko brakuje mi wyższego piętra - jakichś berberysów, dereni, rododendronów, hortensji. Przesuń mniejsze rośliny bardziej do przodu i posadź jeszcze te pośrednie I wiem co rośnie na środku trawnika, ale jeśli to drzewo to daj je do któregoś rogu - bo Cię będzie wkurzać, a w rabacie lepiej wygląda

Co do drugiego kawałka - też poszedłbym w koło - żeby nawiązać do tamtego Nie wiem czy chcesz pęcherznice przy domu? Błagam nie rób tego Ja posadziłem jedną i przeklinam ten dzień Jeśli już to niech to będą strzeliste berberysy - też tanie, a lepsze. Jeśli nie wiesz jakie dobrać tu pośrednie piętro obejrzyj realizacje Danusi przy ogrodach miejskich i przy szeregówkach - pomysł sam wpadnie
Sebek 23:05, 24 lip 2013

Jakie trawki? I gdzie, koło czego będą rosnąć.....Nie mogę znaleźć.....
Mala_Mi 23:06, 24 lip 2013

Berberys Orange Rocket polecam, kolumnowy, niski, wolno rośnie, pośrednie kolorowe pięto ....

Sebek ma rację.. pęcherznice tylko do wielkiego ogrodu... nawet cięcie nie ujarzmi..

Już uciekam... zaplątałam się przez przypadek.... pomyliłam wątki
waska 23:09, 24 lip 2013

Sebek a wiec koło nie może być już większe zobacz przy powojniku.
To jest strona przednia na zdjęciach
Tył jeszcze w budowie .
Owszem są dwie pęcherznice a dlaczego tak żle z nimi przed domem?!
A i są dwie limeligh , trawy ten odcinek z różą to lewy róg. Cos mi jej szkoda zeby wyrzucic

Prawy róg jeszcze w tym roku tata . Na jesień rewolucja .

A to w środku to mąż wiesz - sponsor. Ale też mnie denerwuje. To jakiś iglak koło, na pniu.mech.