Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 20:24, 07 mar 2012

asc napisał(a)

Vivo robisz różane konfitury, z jakiej odmiany róży?

Justynko, ja robiłam konfiturę, a właściwe to mam ucierane płatki z odmiany Rose de Resht. W tym celu kupiłam 10 szt tej róży - mam mały żywopłocik oddzielający warzywnik - jest pełna w związku z tym ma dużo płatków, no i fantastycznie pachnie. Ale są jeszcze inne odmiany z których można robić konfitury.

Czyli 4 krzaki to za mało Kupiłam Hansa i MOje Hammarberg .... pisało, że sie nadaje i ładnie na obrazku wygladały.....
Rose de Resht. - masz gdzieś fotkę jak ona wyglada????? Może już pkazywałaś, ale ja oglądam fotki z wielką przyjemnością... i odbieram zmysłem wzorokowy, a nazw nawet nie próbuję zapamiętywac....bo i tak zapomnę

Aniu, RdR nie pokazywałam, bo nie mam ciekawych zdjęć, znalazłam zdjęcie małego krzaczka w innym miejscu, możesz zobaczyć jak wyglądają kwiaty.
Cztery krzaki na początek wystarczy, jak się rozkręcisz to dokupisz

Rose de Resht

Mala_Mi 20:27, 07 mar 2012

Cztery krzaki na początek wystarczy, jak się rozkręcisz to dokupisz

Może masz rację, jak różyczki się spodobają, a im u mnie, to zawsze mogę coś innego przy okazji dokupic
viva 20:27, 07 mar 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Ja też zmarnowałam kłącza pustynnika, w złym miejscu go posadziłam, miały za mokro i... zgniły

Basiu, ja nie mam takiego problemu, bo tam, gdzie mam rabaty mam sucho
viva 20:31, 07 mar 2012

Gabriela napisał(a)

Nadrobione zaległości ,powtórzę się ,ale uroczo jest i romantycznie .Bardzo efektownie podobierane rośliny .Tylko siedzieć ,popijać herbatkę i marzyć ...

O tak Marto lubię siedzieć i marzyć, ale najbardziej lubię spacerować po ogrodzie bardzo wczesnym rankiem z filiżanką kawy ....

Ja tak samo, ale z filiżanką zielonej herbaty w mojej ulubionej filiżance.... Oczywiście w piżamie.

Gabrysiu, oczywiście w piżamie, zapomniałam o tym napisać , tylko ja straszna kawoszka, to z kawą
Gabriela 21:08, 07 mar 2012

Pozwolisz, że Ci trochę tu naśmiecę filiżanką z kawą/herbatą do wyboru i różami? Bo tak mi się to zamarzyło, że nie masz pojęcia...

viva 21:17, 07 mar 2012

Gabrysiu, dziękuję Ci za piękne zdjęcie
Czyni nadzieję, że kiedyś tak będzie .
Joanka 21:52, 07 mar 2012

Gabriela napisał(a)

Róża angielska Herbalist, u mnie zakwita pierwsza z wszystkich angielek

Mistrzostwo świata - róże w ogrodzie, róże na obrusie. Oklaski

Mnie ten obraz także utkwił w pamięci Piękny duet!
Pszczelarnia 22:15, 07 mar 2012

viva napisał(a)

Vivo robisz różane konfitury, z jakiej odmiany róży?

Justynko, ja robiłam konfiturę, a właściwe to mam ucierane płatki z odmiany Rose de Resht. W tym celu kupiłam 10 szt tej róży - mam mały żywopłocik oddzielający warzywnik - jest pełna w związku z tym ma dużo płatków, no i fantastycznie pachnie. Ale są jeszcze inne odmiany z których można robić konfitury.

I to jest pomysł na lokalizację róży jadalnej!
Ja też ucierałam ale ponieważ za mało mam, musiałam zbierać i do lodówki, żeby od razu więcej utrzeć. Mus dokupić róż o płatkach jadalnych.
Vivo, a poza Rose de Resht polecasz jeszcze jakieś inne nadające się do zgrabnych żywopłocików niewysokich a jadalnych?
AgnieszkaBK 22:27, 07 mar 2012

Witaj Vivo..... dzisiaj u Ciebie kulinarnie.... chętnie poczytam, chociaż nie bardzo się na tym znam
laurowisnia 10:30, 08 mar 2012

Witaj Vivo, Twój ogród zachwyca, każde kolejne zdjęcie odkrywa coś nowego.
Masz duży ogród, więc bardzo dużo pracy włożonej, ale pięknie się uporałaś z tym rozległym terenem.
Pozdrawiam.