Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Joanka 20:40, 26 kwi 2012

Fajne nowe zdjęcia - lek na całe zło
malwes 20:51, 26 kwi 2012

A ja pooglądałam zdjęcia....i ryczeć mi się chce. Miałam dziś doła a mam mega doła .
Cieszyłam się na zakładanie naszego ogrodu a tu nic nie wychodzi...teren który pryskaliśmy na jesieni przeciwko perzowi, i wydawał się do teraz ok...zaczyna kiełkować . Co ja poradzę na to, że obok pola i sąsiedzi, którzy mają "ogrody" . Po tych burzach ostatnio, po przekopaniu i zawapnowaniu terenu - deszcz wybił z ziemi kupę brudu a myślałam, że wszystko jest pooczyszczane. Wyszły korzenie martwego perzu, całkiem zieloniutki perz, jakieś szkiełka i butelka po małej wódce :/ (kupiłam gotowy dom, nie stawiałam go więc nie panowałam nad terenem budowy).

Siatka sąsiadów z dwóch stron w fatalnym stanie, ale nie chcą robić ogrodzenia a ja nie mogę teraz pozwolić sobie na wydanie tylu pieniędzy aby sama wszystko grodzić. Zrobiliśmy przód i tył w tamtym roku i koniec....mogę się próbować poosłaniać, ale to też nie takie proste.

Mam wrażenie, że nie było w ogóle sensu ani marzyć ani planowac żadnego ogrodu, trzeba było posiać byle jaką trawę aby się nie kurzylo i już. A ja chciałam wszystko zobić sama, mieć poczucie, że tworzę coś, dbam o to, że realizuję swoją wizję a mam wrażenie, że nie powinnam się za to w ogóle zabierać.

Najchętniej teraz dałabym sobie spokój ze wszystkim i rzuciła to, ale jak na złość oczekiwane rośliny których długo nie było zostały dziś właśnie zakupione i jadą do mnie teraz, pewnie w nocy przyjadą....

Oglądam stary wątek Danusi i patrzę jak ten ogród powoli powstawał ale mam przeczucia, że ja coś robię w nie takiej kolejności i może ja się do tego nie nadaję
monteverde 01:21, 27 kwi 2012

Danusi ogród jest wzorcem dla naszych ogródków, w moim przypadku niedoścignionym, ale trzeba próbować, człowiek zawsze dąży do doskonałości inaczej nic by nie miało sensu
darunia 06:23, 27 kwi 2012

Danusiu czy kordyliny mogą stać w pełnym słońcu? pozdrawiam cieplutko
Gardenarium 07:58, 27 kwi 2012

Mogą stać, jak najbardziej, a bordowa jest najlepsza do słońca.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:01, 27 kwi 2012

malwes napisał(a)
A ja pooglądałam zdjęcia....i ryczeć mi się chce. Miałam dziś doła a mam mega doła .
Cieszyłam się na zakładanie naszego ogrodu a tu nic nie wychodzi...........

Oglądam stary wątek Danusi i patrzę jak ten ogród powoli powstawał ale mam przeczucia, że ja coś robię w nie takiej kolejności i może ja się do tego nie nadaję

Skąd ten pesymizm??? Daj spokój, przecież ja też robiłam ogród kilka lat, widziałaś

Nie załamuj się, opryskaj teren Roundupem, perz padnie, oczyść co się da. Wyrównaj. Uszy do góry, tak pięknie dziś jest

Instagram Ogrodowiska
iwona100na 08:13, 27 kwi 2012

malwes grabie do góry
Ponownie opryskaj teren i będzie dobrze
Ja dołączyłam tu we wrześniu 2011 i byłam załamana - patrzyłam na ogrody tutejszych "domowników" i wyłam
Teraz zaczynam powoli patrzeć na ogród innymi oczami.
Ja również jestem teraz na etapie zakładania nowego trawnika - i robie go SAMA - mój pierwszy trawnik
Powiększyłam pod niego teren - sypałam ziemie ok 1,5 tony - rozgrabiałam, walcowałam ...
robiłam to ok tygodnia po parę godzin dziennie
W końcu skończyłam - cieszyłam się jak dziecko. Tego dnia, kiedy skończyłam przyszła nawałnica, gradobicie i ... cały trawnik spłynął - wyłam z rozpaczy
Następnego dnia wzięłam grabie go góry i poszłam walczyć o swoje marzenia
Trzymaj się
malwes 10:51, 27 kwi 2012

iwona100na napisał(a)
malwes grabie do góry
Ponownie opryskaj teren i będzie dobrze
Ja dołączyłam tu we wrześniu 2011 i byłam załamana - patrzyłam na ogrody tutejszych "domowników" i wyłam
Teraz zaczynam powoli patrzeć na ogród innymi oczami.
Ja również jestem teraz na etapie zakładania nowego trawnika - i robie go SAMA - mój pierwszy trawnik
Powiększyłam pod niego teren - sypałam ziemie ok 1,5 tony - rozgrabiałam, walcowałam ...
robiłam to ok tygodnia po parę godzin dziennie
W końcu skończyłam - cieszyłam się jak dziecko. Tego dnia, kiedy skończyłam przyszła nawałnica, gradobicie i ... cały trawnik spłynął - wyłam z rozpaczy
Następnego dnia wzięłam grabie go góry i poszłam walczyć o swoje marzenia
Trzymaj się

Bardzo Wam dziękuję. I Tobie i Danusi i wszystkim za słowa wsparcia. Już mi trochę lepiej.
Iwonka - współczuję bardzo. Najgorzej właśnie jak się człowiek napracuje, stara, w końcu udaje się, radość a potem pech - i cała praca idzie na darmo.
Ściskam mocno!

A pogoda piękna....
Milka 11:45, 27 kwi 2012

malwes napisał(a)
Cieszyłam się na zakładanie naszego ogrodu a tu nic nie wychodzi...teren który pryskaliśmy na jesieni przeciwko perzowi, i wydawał się do teraz ok...zaczyna kiełkować . Co ja poradzę na to, że obok pola i sąsiedzi, którzy mają "ogrody" . Po tych burzach ostatnio, po przekopaniu i zawapnowaniu terenu - deszcz wybił z ziemi kupę brudu a myślałam, że wszystko jest pooczyszczane. Wyszły korzenie martwego perzu, całkiem zieloniutki perz, jakieś szkiełka i butelka po małej wódce :/ (kupiłam gotowy dom, nie stawiałam go więc nie panowałam nad terenem budowy).

Siatka sąsiadów z dwóch stron w fatalnym stanie, ale nie chcą robić ogrodzenia a ja nie mogę teraz pozwolić sobie na wydanie tylu pieniędzy aby sama wszystko grodzić. Zrobiliśmy przód i tył w tamtym roku i koniec....mogę się próbować poosłaniać, ale to też nie takie proste.

Mam wrażenie, że nie było w ogóle sensu ani marzyć ani planowac żadnego ogrodu, trzeba było posiać byle jaką trawę aby się nie kurzylo i już. A ja chciałam wszystko zobić sama, mieć poczucie, że tworzę coś, dbam o to, że realizuję swoją wizję a mam wrażenie, że nie powinnam się za to w ogóle zabierać.

Najchętniej teraz dałabym sobie spokój ze wszystkim i rzuciła to, ale jak na złość oczekiwane rośliny których długo nie było zostały dziś właśnie zakupione i jadą do mnie teraz, pewnie w nocy przyjadą....

Dziewczyno, głowa do góry, ogród to zabawa, a nie katorga
justi 13:02, 27 kwi 2012

Tak jest głowa do góry! Ja ciągle coś zmieniam przez ładnych parę lat, własnymi rękoma i ciągle to nie jest to. Teraz bardzo się cieszę że trafiłam na Ogrodowisko mniejsze błędy robię

Danusiu tak przy okazji, jak wpadłam poproszę Cię o pomoc w sprawie drzew w kostce z bukszpanu, czy dobrze i jakie? Najbardziej to bym chciała takie wiśnie jak u Ciebie przy ulicy, ale czy spełnią swoją funkcję. Proszę zajrzyj w wolnej chwili.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/721-ogrod-w-alei-lipowej?page=177