Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Diana 21:58, 15 cze 2012

Danusiu widziałam jak ostatnio u Anuli był montowany system automatycznego nawadniania
Ja ma taki problem.....W tym roku jest drugi rok jak mamy trawę.Doradzisz mi proszę na ile minut i co ile dni powinnam ustawić swój programator? straszny mam z tym problem.Tzn ile minut powinna podlewać się trawa i osobno jaki czas na linię kroplującą.
będę bardzo wdzięcza...wciąż coś przestawiam i juz sama nie wiem
Gardenarium 22:02, 15 cze 2012

Czas podlewania zależy w szczególności czy ziemia jest piaszczysta czy gliniasta, czyli jak zatrzumuje wodę z podlewania.

Potem kolejny powód czy trawnik jest w słońcu czy w cieniu.

Czasy nawadniania zależą od rodzaju zraszaczy, rotacyjne (obrotowe) powinny chodzić dłużej, a statyczne (nieobrotowe) powinny chodzić krócej) .
Nie wolno łączyć w jedną sekcję zraszaczy rotacyjnych i statycznych

Trzeba wiedzieć ile litrów na minutę wylewa jeden zraszacz bo przecież nie wiem, jakie masz zraszacze, a więc trudno mi powiedzieć ile czasu powinny chodzić.

Na trawnik wg polskiej normy pogodowej powinno spaść na 1 m2 od 5 nawet do 20 litrów wody dziennie..
Te 5 l to ziemia gliniasta, a 20 piaszczysta.

Można codziennie 5 l na m2, ale to tez zalezy od gleby, Lepiej rzadziej co 2-3 dni, ale wtedy 15-20 l na m2.

Jak już trawnik dostaje wodę systematycznie i w odpowiedniej ilości, te czasy a lepiej dni w tygodniu mogą być skrócone.

Zrób odkrywkę po podlewaniu i zobacz na jaką głębokość woda przesiąkła i czy dotarła do korzeni trawnika.

Instagram Ogrodowiska
ka79sia 22:46, 15 cze 2012

Danusiu , powiedz co robić z bukszpanami ,które chorują na miodówkę(tak mi się wydaje, ponieważ listki ich są pomarańczowe). Podlewałam florovitem , i nic im nie pomogło .Czy takie pająki z jasnym brzuchem to może opuchlaki,bo kręcą sie w koło tych bukszpanów .Aaaa i gdzie niegdzie gałązki usychają.
kaisog1 22:48, 15 cze 2012

Kasia najlepiej wstawic zdjęcie w "chorobach". Tak z opisu to nic nie wynika
malwes 00:11, 16 cze 2012

ka79sia napisał(a)
Danusiu , powiedz co robić z bukszpanami ,które chorują na miodówkę(tak mi się wydaje, ponieważ listki ich są pomarańczowe). Podlewałam florovitem , i nic im nie pomogło .Czy takie pająki z jasnym brzuchem to może opuchlaki,bo kręcą sie w koło tych bukszpanów .Aaaa i gdzie niegdzie gałązki usychają.

Jeśli to miodówka, to listki nie są pomarańczowe tylko normalnie zielone- tylko bukszpan ma takie poskręcane listki jak kapustka, rozchyl jeden, zwykle zobaczysz tam taki jakby niebieskawy kłębuszek. Na to pryskaj Mospilanem. Ale zdaje się, że to nie taki problem. Pajączki to nie opuchlaki. Natomiast dużo jest teraz przedziorków, to takie mikroskopijne pajączki ale tego Mospilan nie zatłucze bo przędziorek to roztocze. Zobaczysz takie jakby cięte kreseczki na listkach. Wtedy Kup Magus. Mój ogrodnik Mospilan z Magusem miesza więc możesz opryskać jednym i drugim.
Pomarańczowe listki to może być niedożywienie, reakcja na niedawne posadzenie ich, itp.
Na efekty działania Florovitu trzeba trochę poczekać, on odżywia, nie leczy. Schorowane listki się nie naprawią. Mój zrzucił je w końcu.
Może być też coś na tle grzybowym. Możesz je wtedy opryskać Topsinem, grzybice są z tego co Danusia mówiła, dużo groźniejsze niż miodówka. Ja u siebie robiłam oprysk i Mospilan (miodówka) i Magus i Topsin też. Powtórz po 7-10 dniach, nie przedłużaj tego okresu.
Diana 00:19, 16 cze 2012

dziekuję Danusiu
Wszystkie zraszacze są rotacyjne.2 sekcje są w słońcu 2 w cieniu.10 cm czarnoziemu, a pod nim raczej glina niż piasek.Sprawdze jakiej sa firmy i poszukam ile wylewają wody
A jeśli chodzi o linię kroplującą? lepiej częściej po mniej wody czy jednak porządnie raz na jakis czas?
Evchen 09:55, 16 cze 2012

Kto mi powie, jakie gatunek żywotników olbrzymich ma Danusia przy ogrodzeniu? Taki mini quiz... Bo ja już jak błędny rycerz pytam, pytam i nic...
Krys 10:48, 16 cze 2012

świerk serbski
Sebek 15:17, 16 cze 2012

Evchen napisał(a)
Kto mi powie, jakie gatunek żywotników olbrzymich ma Danusia przy ogrodzeniu? Taki mini quiz... Bo ja już jak błędny rycerz pytam, pytam i nic...

Danusia sama nie wie, a co dopiero my
kaisog1 22:47, 16 cze 2012

Wstawiam u Danusi bo to ważne. Odnośnie szkodników. Dzisiaj miałyśmy okazję przyjrzeć się ...MISECZNIk CISOWIEC

Obejrzyjcie swoje cisy.....