dokonałem szybkich obliczeń i wyszło mi, że w tempie jednej rośliny dziennie zleci mi do kwietnia więc postanowiłem zamieszczać dwie dziennie

Zapomniałem dodać że cały watek powinien być opatrzony hasłem
UWAGA DZIECI NIE PRÓBUJCIE TEGO W DOMU!!!!!!
RODZINA: KOKORNAKOWATE- ARISTOLOCHIACEAE
Kopytnik pospolity- Asarum europaeum L.
Kopytnik pospolity jest rośliną wieloletnią, 5-10cm. wysoką, o pełzającym i rozgałęziającym się kłączu.
Ma skórzaste okrągło-nerkowate liście. Są one zimotrwałe, błyszczące i mają intensywnie zieloną barwę. Kształt ich przypomina kopyto i stąd pochodzi polska nazwa rośliny.
Kwiaty pojedyncze, o dzwonkowatym kształcie, od strony zewnętrznej zabarwione na zielono-purpurowo, a od wewnątrz brudno-ciemnopurpurowo.
Owocem jest torebka.
Kwitnie od marca do maja.
W Polsce występuje pospolicie w cienistych lasach liściastych, mieszanych i zaroślach, szczególnie na glebach próchnicznych.
Jest rośliną trującą i częściowo chronioną.
Surowcem leczniczym jest kłącze kopytnika (Rhizoma Asari), które zbiera się i suszy w pojedynczych warstwach w miejscach cienistych i przewiewnych lub w suszarniach w temperaturze do 30C.
Surowiec zawiera olejek eteryczny (około 4%), związki cukrowe i żywicowe oraz sole mineralne.
Kłącze kopytnika pospolitego ma właściwości wymiotne, wyksztuśne, moczopędne i przeczyszczające. Stosowane jest przy schorzeniach nerek, pęcherza moczowego i schorzeniach górnych dróg oddechowych. W większych dawkach może mieć właściwości toksyczne.