Masz rację! przypomniałaś mi nazwę to na pewno jest Emilia Maria.Jesteświelka Violu!!Ujrzałam w pamięci nawet etykietę .Kup tę różę bo jest warta aby ją pokochać Przede wszystkim ma sztywne pędy nie kładą się na ziemi a kwiaty nie przewieszają no i cała reszta atutów które wyżej wymieniłam Dokupię jej jeszcze kilka krzaczków kiedy przygotuję miejsce.Numer dwa póki co to Eden Rose choc zakwitła dopiero po dwóch latach.Najgorsze są angielki pomimo urody niestety kwiaty trzymają się krótko i te przewieszanie pokładanie mnie osobiście drażni Jesli bym miała pod każdą różę kupować tzw kratki to nie bardzo mi się to podoba .Wolę sztywne i mocne krzaczki niż te delikatne którymi targa wiatr i deszcz .To moja opinia bo każdy sadzi co lubi ,ale kapryśna jestem co?
Dajano, zgadzam się z Tobą w 100%. Angielki pewnie ładne, ale popracować przy nich dodatkowo trzeba. Właśnie chciałam taką sztywną różę. A wysoka jest? Dobrze kwiaty trzyma po deszczu? Jeszcze powiedz mi gdzie u Ciebie rośnie. Bo ja szykuję na słoneczne miejsce- bardzo słoneczne
Z tego co wiem Violu to każda róża lubi słońce ale nie może rosnąc w gęstwinie, musi mieć przewiew Najgorzej mają róże pod murem bo tam duchota i brak powietrza .Niewiele jest róż które radzą sobie w półcieniu ale i takie są .Ta róża i wszystkie na tej rabacie mają najwyżej 6 godz słońca połowa jej prawie jest pod dachem le druga już nie Deszcz specjalnie nie robi jej krzywdy chyba że juz pod koniec kwitnienia wtedy płatki opadną kazdy kwiat co najmniej dwa tygodnie trzyma się na krzewie i cały czas jest sliczny .Wzrostem ma już 2 metry ale wyżej już chyba nie urośnie .Musisz wpisać jej nazwę w gogle i doczytać o niej Starkl ma do 15 sierpnia sklep internetowy zamknięty ,chciałam tam doczytać o niej aby sobie przypomnieć ale nici z tego.nawet gdyby urosła wyższa to pędy ma tak grube i sztywne że nigdy się nie położy .Na środku mam tylko kij od szczotki i na nim się pędy wspierają.Wracając do słońca to sa róże które radzą sobie w półcieniu ale to nie znaczy że mają być jedynie w takich warunkach Kazda róża kocha słońce i pewnie moja kwitłaby jeszcze piękniej gdyby tego słońca miała więcej.Spokojnie możesz posadzić ją tam gdzie zamierzasz Pamiętaj o odstępach pomiędzy następnymi krzaczkami Róże po dwóch sezonach bardzo się rozrastają Metr to minimum odległości miedzy jedną a następną .
Trochę przewiewu mam bo wokół domu jest jeszcze pasek z kamyczków (opaska)i dopiero rabata. Teraz jest wąska - jutro wstawię zdjęcia, ale w przyszłym roku poszerzę ją. Na razie, tzn. tej jesieni chcę kupić jakieś 5 krzaczków więc będą rosły rzadko. Zobaczę czy sobie poradzę z pielęgnacją i jeśli tak, to później zobaczę - pewnie dokupię jeszcze jakieś inne róże, zobaczę Dzięki za odpowiedź
Dajanko ,domek w różach i hortensjach elegancja i jaki urok !Cudnie pozdrawiam i tulę twoje zbolałe serducho choć i moje nie inne.Życzę szczęsliwej spokojnej podróży i powrotu.
Piękne te róże u Ciebie
Dajano, dużo siły życzę, trzymaj się, kochana... Pamiętaj, że teraz można przylecieć samolotem i z drugiego krańca świata. Buziaki i tuliskam