Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 20:07, 28 lip 2012

Irciu - miło, że znowu jesteś! Pewnie na wakacjach się relaksowałaś?
Dainty Bess chyba nie jest zbyt popularna, ale ma ją taka duża szkółka w naszej okolicy więc nie ma kłopotu z kupieniem. Ja ją kupiłam w pięknej szkółce, z której fotorelację zamieściłam, ale pewnie nie udało Ci się tam dotrzeć. A ta Jalitah - może to faktycznie całkiem inna róza. Kwiaty ma bardzo duże i piękne, ale ja nie mam pewności czy ten żółtawy krem dobrze z różowymi różami będzie grał? Żeby pstrokacizny nie było! W ostateczności dam ją chyba do donicy?
agata_chrosc... 20:08, 28 lip 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu - pięknie dziękuję! A ten kwiat to jakby świecił!

To popularna róża Fresia.Ładnie pachnie.

Aha! Z tym czerwonawo-brązowym listkiem bardzo jej do twarzy
JulkAd 20:10, 28 lip 2012

Urządzasz różankę Agatko, nie masz pomysłu na róże pnące w pastelowych kolorach?
agata_chrosc... 20:19, 28 lip 2012

A jakich pastelowych? Bo ja na przykład dam jeszcze pod samym płotem taką na wpółpnącą Jaqueline du Pre. Jest lekko różowa, dorasta do 2m. Ale klasykiem pastelowej pnącej to jest New Dawn! Piękna, porcelanowa róża, obficie i bezproblemowo kwitnąca. Ircia bardzo ją poleca.
ircia 20:21, 28 lip 2012

Agatko - biel pasuje do wszystkiego. Może nawet fajnie urozmaicić te odcienie różu na rabacie. Ja bym spróbowała - jak będzie źle, to ostatecznie możesz ją przesadzić. Ja parę razy zmieniałam miejsca swoim różom
Ja właśnie zastanawiam się, czy swojego nowego nabytku (pnąca) nie podsadzić różowymi różami Kwiat w identycznym kolorze jak Twoja!

A mnie rzeczywiście dość długo nie było na forum. Najpierw praca po godzinach, a potem trochę zasłużonego urlopu.
JulkAd 20:27, 28 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
A jakich pastelowych? Bo ja na przykład dam jeszcze pod samym płotem taką na wpółpnącą Jaqueline du Pre. Jest lekko różowa, dorasta do 2m. Ale klasykiem pastelowej pnącej to jest New Dawn! Piękna, porcelanowa róża, obficie i bezproblemowo kwitnąca. Ircia bardzo ją poleca.

No i otaką mi chodzi. Jak myślisz jeden krzaczek wystarczy na pergolę o szerokości 1,5m, czy trzeba 2 posadzić? Może 3 na dwie sąsiadujące pergole?
agata_chrosc... 20:32, 28 lip 2012

New Dawn na 1,5 m wystarczy jeden. Dwa będą miały za mało miejsca. Na 3m możesz posadzić 2szt. Ten krzak spokojnie osiąga 2,5m szerokości więc nawet na tych 3m by sobie poradził, ale jak chcesz "na bogato" to daj dwa
agata_chrosc... 20:36, 28 lip 2012

ircia napisał(a)
Agatko - biel pasuje do wszystkiego. Może nawet fajnie urozmaicić te odcienie różu na rabacie. Ja bym spróbowała - jak będzie źle, to ostatecznie możesz ją przesadzić. Ja parę razy zmieniałam miejsca swoim różom
Ja właśnie zastanawiam się, czy swojego nowego nabytku (pnąca) nie podsadzić różowymi różami Kwiat w identycznym kolorze jak Twoja!

A mnie rzeczywiście dość długo nie było na forum. Najpierw praca po godzinach, a potem trochę zasłużonego urlopu.

Irciu - no to wypoczęta i gotowa do ogrodowania jesteś!
Na razie zostawię tę różę i zobaczymy. Ona jest taka żółtawa bardziej niż biała. Bo białe to zaplanowałam - posadziłam w końcu okrywowe białe The Fairy. Uznałam, że te drobne kwiatki będą najlepsze jako "wstęp" do rabaty I będzie jeszcze prawie biała Jaqueline du Pre i całkiem biała William and Catherine. Ale żółtawa? Zobaczymy.
JulkAd 20:41, 28 lip 2012

Agatko zrobiłaś nasadzenia róż, wrzuć kilka fotek z dalszej perspektywy, chętnie zobaczę
ircia 20:50, 28 lip 2012

Agatko - ależ Ci zazdroszczę W and K!!!!!!
A White Fairy właśnie podziwiałam u Ciebie w pięknym duecie Myślę, że będziesz zadowolona, o ile jest tak bezproblemowa jak moja The fairy
A ta żółć jest tak pastelowa, że wygląda jak kremowa. Może być fajnie