Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 21:29, 09 sie 2012

Celinko-szpiegu z krainy deszczowców! Cieszę się, że tym razem się ujawniłaśZaraz lecę zobaczyć. Ja myślę, że te rozchodniki sa bezproblemowe skoro ten mój na czystej żywej glinie tak sobie podrósł
Bogdzia 21:52, 09 sie 2012

Sonka napisał(a)
cześć, słuchajcie w czy nie nadaja się do się różanki zawilce japońskie, odkryłam je ostatnio i bardzo mi się podobają, znoszą cień, są wysokie w kolorach delikatnej pasteli, kwitną latem do pażdzienika, czy ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia ?

Mnie w tym roku wszystkie wymarzły jasno różowe, ciemno różowe i białe. Wszystkie do zera mimo ze miałam je chyba z 7 lat. Bardzo sie nie rozsiewały, lepiej było rozmnażac przez podział.
agata_chrosc... 21:58, 09 sie 2012

Bogdziu, witaj! A może to zależy od odmiany czy się rozsiewają czy nie? U mnie pewnie raczej nie wymarzną. Całkiem nieoczekiwanie odkryłam kilka zawilców pod zielonym płotem. ALe na razie są tylko całkiem dorodne liście. Natomiast ani śladu pączków kwiatowych. Ciekawa jestem dlaczego i czy jeszcze mogą się pojawić?
Bogdzia 22:07, 09 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Bogdziu, witaj! A może to zależy od odmiany czy się rozsiewają czy nie? U mnie pewnie raczej nie wymarzną. Całkiem nieoczekiwanie odkryłam kilka zawilców pod zielonym płotem. ALe na razie są tylko całkiem dorodne liście. Natomiast ani śladu pączków kwiatowych. Ciekawa jestem dlaczego i czy jeszcze mogą się pojawić?

Z tego co przeczytałam mówiłyście o zawilcach japońskich więc miałam wszystkie.U mnie niezbyt sie rozsiewały choc były wyjątki. One tworza rozłogi jak perz ale nie tak dokuczliwe jak on i ja je rozmnażałam przez podział. To bardzo fajne roślinki. Znów kupię jak spotkam . Lubia słoneczko ale wilgotne podłoże.Kwitną dorosłe okazy a młode mają tylko listki, ale Twoje mogą jeszcze miec pąki bo jeśli są np białe to najpóźniej dostają paczki. Bardzo długo wydaje sie że nie zakwitną a potem nagle są pąki i kwiaty. Różowe wcześniej wykształcają pąki.
agata_chrosc... 22:10, 09 sie 2012

O, to bardzo mnie pocieszyłaś Bogdziu! Te moje to spadek po poprzednich właścicielach więc młode to one na pewno nie są, ale mogły być zagłuszone. Tam gdzie wyszły strasznie dużo było róznych krzaków i nie miały miejsca pewnie. Ale skoro one tak z zaskoczenia kwitną to cierpliwie poczekam
anula_wn 22:26, 09 sie 2012

Agatko, jest taka ładna (wg mnie) rabata rozchodnika, z różami i trawami - zrobię fotkę w poniedziałek, bo dopiero wtedy tam będę może się zainspirujesz?
agata_chrosc... 22:29, 09 sie 2012

Anulu, bardzo poproszę! Czeka mnie zrobienie całej rabaty tam, gdzie jest teraz ten rozchodnik i wszelkie inspiracje sa bardziej niż mile widziane Czekam na zdjęcia i pozdrawiam
JulkAd 22:30, 09 sie 2012

Agata, ale Ci ładny potwór urósł w ogródku...ja w swojej nieświadomości takiego potwora posadziłam na skalniaku trzy lata temu...oj czeka mnie z nim robota w tym roku
JulkAd 22:32, 09 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Julka - to Ty musisz do Holandii przyjechać! To dopiero będzie tort!

Jak kiedyś przyjadę to drugiego z Polski przywiozę
agata_chrosc... 22:34, 09 sie 2012

Julita, to sobie pojemy!