Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

kasik778 10:42, 15 sie 2012

no właśnie ja białe tulipany widziałam u Domi

a te twoje absolutnie cudowne, ty masz dobrze, na wyciągnięcie ręki holenderskie cebulki
to fajnie musi wyglądać, białe i pomarańczowe z żonkilami, pewnie mnie się nie uda, bo mi coś innego wyrośnie
w tym roku kupiłam białe i czerwone dalie w necie i ani jedna taka nie jest, sprzedawcy nie są zbyt dokładni

a czosnki dam pod różę już wcześniej tak myślałam

na wiosnę zobacz jak miałam pstrokato, wszystko na raz

agata_chrosc... 10:47, 15 sie 2012

No tak! Ale największy grzech, że tak malutko wszystkiego. Bo nawet te różnorodne kolory już inaczej wyglądają, gdy wszystkiego jest dużo.
A tu inkryminowana rabata biało-pomarańczowa:

kasik778 10:50, 15 sie 2012

o rrraaaany jakie cudo, jak coś takiego uzyskać? a no i nie pójść z torbami...
kasik778 10:52, 15 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
No właśnie! A ile właściwie trzeba by tych czosnków podsadzić, żeby było dobrze? Ktoś ma pomysły? Bo ja tak liczyłam, że tak z 10 wielkich, 20 niższych, ale ciągle o dużych kwiatach i ze 30 takich średnich - atropurpureum. A wszystko to na rabacie ok. 3m długiej i jakieś 2m szerokiej. Jak myślicie? Za mało?

za mało to chyba nie, ale pewnie i tak się okaże po zakwitnięciu, czy efekt jest czy nie
Madzenka 10:57, 15 sie 2012

No właśnie! A ile właściwie trzeba by tych czosnków podsadzić, żeby było dobrze? Ktoś ma pomysły? Bo ja tak liczyłam, że tak z 10 wielkich, 20 niższych, ale ciągle o dużych kwiatach i ze 30 takich średnich - atropurpureum. A wszystko to na rabacie ok. 3m długiej i jakieś 2m szerokiej. Jak myślicie? Za mało?

Agatka chyba za dużo ja zwykle mialam ok 10 i juź robiły efekt w przeciwieństwie do tulipanów
Z czosnkam jest taki problem, że mają duże i rozłożyste liście, ktore zajmują duuuuuużo miejsca.
Taka ilość czosnków to chyba na duuuuuużą rabatę ???
Ale pomysł na czosnki o różnych rozmiarach świeny.
Madzenka 10:58, 15 sie 2012

No tak! Ale największy grzech, że tak malutko wszystkiego. Bo nawet te różnorodne kolory już inaczej wyglądają, gdy wszystkiego jest dużo.
A tu inkryminowana rabata biało-pomarańczowa:

Rewelacyjna inspiracja. Jak będziesz kompletowała je zakup daj znać, będę cie kopiowac jak mistrzów malarstwa
noemi 11:03, 15 sie 2012

Witaj Agatko.....Lubię do Ciebie zaglądać.... już o cebulowych rozmawiacie? ..... jesień się zbliża.....niestety.... ale każda pora roku ma swój urok. ....naoglądałam się dekoracji z wrzosów i chętnie bym już takowe miała u siebie..... tu , gdzie odpoczywam, nad morzem w Słowińskim Parku Narodowym wrzosy już kwitną na całego .....

eliza3 11:09, 15 sie 2012

Piękne tulipanki...Już sadzicie?
kwiatholandii 11:13, 15 sie 2012

Ale jedno jest pewne dziewczyny - skoro dyskutujemy już o sadzeniu cebulowych, to znaczy nieodwołalnie, że jednak idzie jesień
Te giganty tutaj są na prawdę po 4-4,50 euro za sztukę. Mają 120cm wys. i 20cm średnicy kwiatu. Ale i na tej stronie co Lena podesłała tez takie były chyba po 16 zł. To gdzie Ty Marzenko te po 50zł znalazłaś. Podeślij stronkę tak z ciekawości
A ja już intensywnie planuję wiosenne rabaty! Trochę cebul mam wykopanych, ale chcę bardzo dużo dokupić. Okazało się, że na wiosnę w moim ogrodzie jest bardzo dużo słońca! Zanim wielkie drzewa poubierają się w liście słońce świeci od rana do wieczora. I dlatego poobsadzam wszędzie te tulipany i czosnki i żonkile! ALe będzie pięęęęęęknie!

Ja też jakiś czas temu szukałam. Dostałam namiary od Irenki

http://www.dutchgardens.pl/product-pol-475-Czosnek-%E2%80%9EGlobemaster%E2%80%9D.html
agata_chrosc... 11:22, 15 sie 2012

kasik778 napisał(a)
o rrraaaany jakie cudo, jak coś takiego uzyskać? a no i nie pójść z torbami...

Takie coś to raczej bez pójścia z torbami się nie da ALe ja na przykład nie mam też tyle miejsca. W rozmiarze mini chciałam skopiować