Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 08:42, 15 sie 2012

Marzenko, ano własnie tutaj dzieci ida do szkoły jak skończą 4 lata, ale nie bój sie - nie siedza w ławkach i nie uczą się tabliczki mnożenia. To takie szkolne przedbiegi na razie.
A z czosnkami to właśnie tego się obawiałam, że mogą nieco zalatywać... ALe nie będę ich do wazonu wstawiać. A 49 zł za jeden kwiatek to jest jakiś rozbój w biały dzień! Mnie się wydaje , że tu są drogie, ale droższego niż 5 euro za sztukę to nie widziałam! Już sobie wybrałam, które chcę i na pewno będę sadzić
Leonardo jest piękny, to fakt. Na dodatek wygląda na zdrowego i bezproblemowego. Ja to juz przyszłego roku nie mogę się doczekać, jak te wszystkie róże, hortensje i inne kwiotki zaczną na prawdę pokazywać urodę. A za 2 lata, a za 3....Byle do wiosny!
Przetacznik 08:47, 15 sie 2012

Ja czosnek ozdobny ścięłam do wazonu i wcale nie śmierdział, wręcz przeciwnie, delikatnie, miodowo pachnął, a wodę zmieniała raz na dzień i też nie zalatywała.
A też szykuję się na dosadzenie kilku gatunków....
kasik778 09:30, 15 sie 2012

te gigantyczne czosnki bardzo mi się spodabały, ale prawie 50 zł, powariowali ci sprzedawcy całkiem, ale jakąś większą odmianę kupię na pewno
Madzenka 09:36, 15 sie 2012

kasik778 napisał(a)
te gigantyczne czosnki bardzo mi się spodabały, ale prawie 50 zł, powariowali ci sprzedawcy całkiem, ale jakąś większą odmianę kupię na pewno

Rzeczywiście są piękne, giganty mają kule średnicy Ok 20 cm i robią niesamowite wrazene.... Ale przeszłam obok tych za 50 zł......
Agatka już chcialm porwać Tess do Polski aby dziecko jeszcze ze dwa latka odpoczęlo
Przetacznik - scinałam wyłącznie przekwitłe i te śmierdzą....
agata_chrosc... 09:53, 15 sie 2012

Ale jedno jest pewne dziewczyny - skoro dyskutujemy już o sadzeniu cebulowych, to znaczy nieodwołalnie, że jednak idzie jesień
Te giganty tutaj są na prawdę po 4-4,50 euro za sztukę. Mają 120cm wys. i 20cm średnicy kwiatu. Ale i na tej stronie co Lena podesłała tez takie były chyba po 16 zł. To gdzie Ty Marzenko te po 50zł znalazłaś. Podeślij stronkę tak z ciekawości
A ja już intensywnie planuję wiosenne rabaty! Trochę cebul mam wykopanych, ale chcę bardzo dużo dokupić. Okazało się, że na wiosnę w moim ogrodzie jest bardzo dużo słońca! Zanim wielkie drzewa poubierają się w liście słońce świeci od rana do wieczora. I dlatego poobsadzam wszędzie te tulipany i czosnki i żonkile! ALe będzie pięęęęęęknie!
Madzenka 09:56, 15 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Ale jedno jest pewne dziewczyny - skoro dyskutujemy już o sadzeniu cebulowych, to znaczy nieodwołalnie, że jednak idzie jesień
Te giganty tutaj są na prawdę po 4-4,50 euro za sztukę. Mają 120cm wys. i 20cm średnicy kwiatu. Ale i na tej stronie co Lena podesłała tez takie były chyba po 16 zł. To gdzie Ty Marzenko te po 50zł znalazłaś. Podeślij stronkę tak z ciekawości
A ja już intensywnie planuję wiosenne rabaty! Trochę cebul mam wykopanych, ale chcę bardzo dużo dokupić. Okazało się, że na wiosnę w moim ogrodzie jest bardzo dużo słońca! Zanim wielkie drzewa poubierają się w liście słońce świeci od rana do wieczora. I dlatego poobsadzam wszędzie te tulipany i czosnki i żonkile! ALe będzie pięęęęęęknie!

Agatka ja u grodnika mojego miejscowego widzialam po 50 zl rok temu zakupię w necie, bo tulipany były piękne!
Ja też juź myślę nad tulipanami, tylko muszę koncepcję kolorystyczną zrobić
kasik778 09:58, 15 sie 2012

Będzie na pewno

Ja też chcę dokupić sporo cebulowych, ale myślę nad zrobieniem plam kolorów i ograniczeniem się do jednej palety kolorystycznej np białe, fioletowe i różowe, na razie mam oczywiście misz-masz wszystko na raz jak leciało kolory, gatunki wymieszane ale po lekturze Ogrodowiska to wszystko muszę zmieniać
widziałam w którymś ogrodzie taki wielki łan białych tulipanów, wyglądało to cudownie
agata_chrosc... 10:34, 15 sie 2012

Takie jednorodne są piękne, ale można też zrobić kilka różnych rabat. Ja zamierzam dać na jednej biało-czerwone (patriotycznie musi być), na drugiej białe, ale waham się czy nie zgapić z Keukenhof i nie zrobić białych i pomarańczowych tulipanów i między nimi dwa rodzaje żonkili. To wyglądało absolutnie zjawiskowo ale czy ja tez tak potrafię? No i rabata inspirowana Dominiką - ciemne tulipany pod berberysami, ale z jaśniejszymi akcentami też zgapionymi z Keukenhof. A fioletowe i białe czosnki tu, gdzie róże. Czyli każda rabata ma swój kolor. Trochę pstrokacizna, nie? Ale myślę, że człowiek musi się trochę tymi kolorami nacieszyć,a może w następnym roku zrobię bardziej jednorodnie
A wielkie białe tulipany też miałam na wiosnę i bardzo wszystkim polecam - to Purissima. Zdjęcie dla przypomnienia wiosny
popcorn 10:37, 15 sie 2012

Och jakie cudne tulipanki! Ale ja jeszcze nie chcę wiosny, chyba że od razu - zaraz po jesieni, ZAMIAST zimy

Też zamierzam nabyć kulki - czosnki ozdobne, mam kilka ale to za mało. U nas są po 15 zł, ale w sieci taniej - sporo taniej. 50 zł? masakra...
pozdrawiam!!
agata_chrosc... 10:41, 15 sie 2012

No właśnie! A ile właściwie trzeba by tych czosnków podsadzić, żeby było dobrze? Ktoś ma pomysły? Bo ja tak liczyłam, że tak z 10 wielkich, 20 niższych, ale ciągle o dużych kwiatach i ze 30 takich średnich - atropurpureum. A wszystko to na rabacie ok. 3m długiej i jakieś 2m szerokiej. Jak myślicie? Za mało?