Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 22:32, 17 sie 2012

kasik778 napisał(a)
Agatko u ciebie irysy jeszcze mają takie ładne zielone liście, a u mnie szpecą rabatę, żółte i zeschnięte niestety

No własnie ja nie wiem od czego to zależy. Ale ciszy mnie ogromnie, że takie zielone
agata_chrosc... 22:34, 17 sie 2012

JulkAd napisał(a)

A ona, ta róża, to kiedy posadzona? I jaka? Pnąca może? Bo jeśli sadzona jesienią albo wiosną i pnąca, to nie ma w tym nic dziwnego, że jednym kwiatem kwitnie. Poczekaj do przyszłego roku. Moja Schneewitchen na przykład nie ma ani jednego kwiatka, za to pędy giganty i miejsce na kratce zajmuje. Zwyczajnie się rozpycha, a kwitnąć będzie mam nadzieję w przyszłym roku

Pnące w ogóle nie kwitną, nie wiem co z nimi zrobię pomyslę jeszcze, a taco kwitnie to jakaś NN .
Znajdę zdjęcie to jutro wkleję

ALe kiedy sadzone, bo to ważne. Jak chcesz, to Ci przepis na sadzenie róż podam. I w ogóle taki trick na chyba wszystkie rośliny. Jak na razie działa bez pudła
GabiK 22:35, 17 sie 2012

Agatko, one się tak wdzięczą, żebyś ich nie wywaliła. Jak dasz im stały meldunek, to na pewno zżółkną.
To jak z narzeczeństwem i małżeństwem.
agata_chrosc... 22:36, 17 sie 2012

GabiK napisał(a)
Agatko, ja wcale nie zamierzam być nadmiernie konsekwentna, ale róży się na razie boję.

Wypróbuj przechowywanie rubrum i na wiosnę zdasz relację. Widziałam dzisiaj Fireworks i jakąś paskowaną, ale po 36 zł. Drogo, jak na niezimujące.

No to nawet drożej niz tutaj. Ja widziałm tez ostatnio paskowaną chyba sky rocket czy jakoś tak. Nawet się zastanawiałam nad nią, ale w sumie ile można doniczek przez zimę przechowywać.
A dlaczego Ty się róży boisz? Coś Ci zrobiły kiedyś?
GabiK 22:36, 17 sie 2012

Dawaj trick. Czy to to mieszanie w odpowiednich proporcjach gliny z kompostem?
agata_chrosc... 22:38, 17 sie 2012

GabiK napisał(a)
Agatko, one się tak wdzięczą, żebyś ich nie wywaliła. Jak dasz im stały meldunek, to na pewno zżółkną.
To jak z narzeczeństwem i małżeństwem.

Dobre!Dobre! ALe nietrafione Bo większość z nich już tam zostanie Wylecą tylko trzy.
GabiK 22:39, 17 sie 2012

O, to ta. Jakaś rocket była. To taka firma strasznie droga, Domi też od nich kupowała, bo nie było od innych. Zawsze są w podwójnych cenach.

Róże kłują. I mają plamistość.
GabiK 22:39, 17 sie 2012

Nie mów im tego głośno. Odrobina niepewności zawsze dobrze robi związkom.
agata_chrosc... 22:42, 17 sie 2012

GabiK napisał(a)
Dawaj trick. Czy to to mieszanie w odpowiednich proporcjach gliny z kompostem?

Kompostu na razie w ogóle nie mam - dopiero się produkuje. Nie, ja mieszam w róznych proporcjach (zalezy od rośliny) ziemię tutejszą czyli glinę, z przekompostowaną zmieloną korą iglastą, torfem i ewentualnie piaskiem oraz przekompostowanym obornikiem. I moim zdaniem ta kora jest kluczem. Powoduje , że ziemia staje się pulchna, jest juz przekompostowana więc nie zabiera azotu i rozkładając się dalej tworzy próchnicę. Wszystko na tym rośnie w oczach. Tylko inne proporcje pod hortensje, inne pod róże, ale składniki te same.
Diana 22:43, 17 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
I co Wy na to? Takie coś mam teraz na ścianie

Tu jeszcze rubrum z nowymi kłosami

Agatko ślicznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies