Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 21:14, 16 maj 2013

GabiK napisał(a)
Agatko, bardzo urzekająca relacja z wyprawy.

W zeszłym roku na nasz pobyt w Keukenhofie była piękna pogoda. Szkoda, że się minęłyśmy. Za to dwa dni wcześniej na Floriadzie tak lało przez cały dzień, że buty mogłam wyżymać. Rano zapakowałam je w woreczek, pojechaliśmy dalej, a wieczorem wyjęłam spleśniałe. Jedyna korzyść taka, że prawie zupełnie pusto było.

jak pamiętam zeszłoroczny Keukenhof to ta pogoda taka cudna też nie była - no oczywiście daleko tej teraz do tamtej , ale było jednak zimno - na zdjeciach widac polary, kurtki, czasem nawet czapki. Ale słońca było sporo, to fakt. Jeśłi ktoś zaplanował wizytację Holandii na drugą połowę maja, to srogo się zawiedzie. Tragedia, a nie pogoda! pozdrowienia
ewalm 21:20, 16 maj 2013

agata_chroscicka napisał(a)

a dziękuję uprzejmie
a pomysł na przedogródek?

Ano, to sie muszę zastanowić. W rogu lewym fajnie by było cos pionowego posadzić. Albo kolumnowy zimozielony albo szczepione drzewko o płaczącym pokroju. A hortensji w czasie kwitnienia nie potrzeba za dużo konkurencji, więc może dodać do niej trawy i jakiś zadarniacz. Widziałam kiedyś w Driel ładne połączenie hortensji z trawami, ale nie pamiętam z jakimi. Moze znajdę zdjecie?
A jakie tam są wymiary ? Może byś zdjęcie wrzuciła?
baraga1904 21:21, 16 maj 2013

...ja dopiero dzisiaj obejrzałam Twojw piękne zdjęcia z Holandii kraj, w którym mieszkasz, bardzo mnie urzekł ta dbałośc, szczegóły.... ale z ta pogodą to racja...pomylenie z poplątaniem...chociaż podczas mojej wizyty na początku maja było pięknie ...ach...ten Keukenchof...
agata_chrosc... 19:57, 17 maj 2013

ewalm napisał(a)

Ano, to sie muszę zastanowić. W rogu lewym fajnie by było cos pionowego posadzić. Albo kolumnowy zimozielony albo szczepione drzewko o płaczącym pokroju. A hortensji w czasie kwitnienia nie potrzeba za dużo konkurencji, więc może dodać do niej trawy i jakiś zadarniacz. Widziałam kiedyś w Driel ładne połączenie hortensji z trawami, ale nie pamiętam z jakimi. Moze znajdę zdjecie?
A jakie tam są wymiary ? Może byś zdjęcie wrzuciła?

wrzucę, jak lac przestanie!
spodobał mi sie pomysł, który rzuciłaś kiedy u nas byliście - żeby w tym lewym rogu świecznice posadzić. Widziałam coś takiego w okolicy i na tle tego ciemnego muru to bardzo dobrze wygląda. O tak:

A trawy od dawna mi chodza po głowie, najlepszy dowód, że wsadziłam tam zaraz na przedwiośniu stipy tuin. z różanki. Ostatni pomysł mam taki, żeby dac tam zielone hakone poprzetykane tymi stipami właśnie - tak nieregularnie, żeby co jakiś czas taki wachlarzyk wyłaził. Co o tym sądzisz? No a wiosna byłyby jakieś cebulowe, zanim hortensja ruszy. Mów co myślisz na ten temat
agata_chrosc... 19:58, 17 maj 2013

baraga1904 napisał(a)
...ja dopiero dzisiaj obejrzałam Twojw piękne zdjęcia z Holandii kraj, w którym mieszkasz, bardzo mnie urzekł ta dbałośc, szczegóły.... ale z ta pogodą to racja...pomylenie z poplątaniem...chociaż podczas mojej wizyty na początku maja było pięknie ...ach...ten Keukenchof...

Baraga, to miło mi bardzo, zwłaszcza, ze jakiś dobry rok publikuję te zdjęcia z Holandii. No ale tłok taki na Ogrodowisku, że nie ma sie co dziwić, że nie każdy trafi. Polecam sie na przyszłość
agata_chrosc... 20:17, 17 maj 2013

Wyskoczyłam na sekundę zanim rę ce mi zgrabiały zrobiłam kilka zdjeć na pamiątkę tej koszmarnej wiosny 2013! Ja to nie pamietam czegoś takiego w zyciu!
Jedna rabata tulipanowa przekwitłą i zrobiło sie spokojnie, umiarkowanie, zielono. Te cebulowe, które jeszcze trwają, pokładaja sie od tego deszczu.

Są tacy, którzy taka pogodę sobie chwalą. Takie hosty na przykład. Tu niezwykłej urody Ben Vernooi. Trzymam go w doniczce, żeby sobie na niego patrzeć jak najczęściej

Prace nad japończykiem są zdecydowanie spowolnione przez ten pogodowy koszmar, ale coś już się rysuje. No to niniejszym premiera - pierwsze fragmenty możliwe do pokazania

GabiK 00:03, 18 maj 2013

Agatko, chyba Karoliny zbytnio nie pocieszyłaś. One w sobotę będą w Holandii, a w niedzielę już powrót.
agniecha973 00:20, 18 maj 2013

agata_chroscicka napisał(a)

no a w Hiszpanii dziś było 8C, a nawet i 3C i śnieg! Czy TY coś z tego rozumiesz? Jesteśmy świadkami jakiejś zasadniczej zmiany klimatu? To teraz w Polsce będzie sie wino produkowało? No nieźle w sumie a Hiszpanie będa musieli sie na czystą przerzucić, bo im tam teraz tylko kartofle będą rosły!

Agata, herbatę piłam jak to czytałam, zdążyłąm połknąć zanim parsknęłam śmiechem. Mówisz, że nad Bałtyk w tym roku? Może rzeczywiście szkoda kasy na południowe wybrzeża?

A tak ogrodowo - zdjęcia ze strony 560, gdy kwitły jeszcze cebulowe, mistrzostwo! Strasznuie mi się podobają te połąćzenia kolorów jasny fiolecik i ciemny, no i ten pomarańcz z białym, ekstraklasa!
agata_chrosc... 20:33, 18 maj 2013

GabiK napisał(a)
Agatko, chyba Karoliny zbytnio nie pocieszyłaś. One w sobotę będą w Holandii, a w niedzielę już powrót.

dziś jednak też nie było źle -pierwszy od dawna dzień bez deszczu. W ciągu dnia robiło sie coraz cieplej. Więc jednak mają dziewczyny szczęście
agata_chrosc... 20:35, 18 maj 2013

agniecha973 napisał(a)

Agata, herbatę piłam jak to czytałam, zdążyłąm połknąć zanim parsknęłam śmiechem. Mówisz, że nad Bałtyk w tym roku? Może rzeczywiście szkoda kasy na południowe wybrzeża?

A tak ogrodowo - zdjęcia ze strony 560, gdy kwitły jeszcze cebulowe, mistrzostwo! Strasznuie mi się podobają te połąćzenia kolorów jasny fiolecik i ciemny, no i ten pomarańcz z białym, ekstraklasa!

dzieki Agniecha!
sama nie wymyśliłam, ale za to ściągałam od najlepszych. Obydwa połączenia widziałam w zeszłym roku w wiadomym parku Grunt to dobra ściąga, każdy maturzysta to wie
pozdrawiam ciepło bardzo