Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:38, 08 cze 2019

vita napisał(a)
Przez te deszcze a te upały, no lepiej tego ująć nie można. Nareszcie, może coś poczytamy i obejrzymy

Oj przykro mi - dzisiaj był upalny dzień więc padam bo porobiłam w ogrodzie

a od tych deszczy i upałów to
padły mi bratki /od upalnego słońca/

cudowny szpaler kocimiętki odmianowej złapał grzyba / była w pierwszej fazie rozkwitu/ i jest wstrętny zamiast przez miesiąc cieszyć mnie i motyle brrr
kocimiętka zwykła padła od zalania

część dali wykopałam bo pogniły

a i cebula pogniła jakaś poskręcana

ja wykończona przez pomidory bo 3 razy pikowałam i trzymałam przed wejściem, dopiero wysadzałam 3 czerwca - zgrozo

to fotorelacja
brać

kupiłam na targu od babki co się prosiła żeby całą kępkę astrów za piątaka zabrać - no to mam robotę - powsadzałam do doniczek i będę wysazać po kalarepie jak ją zjem - już czekam na pierwszą

w czasie deszczy na tym miejscu miałam doniczki z daliami żeby slimaki miały gorzej - no może mialy ale ciut gorzej
dobrze że częśc dali dałam do donic - to mam na uzupełnienie - n i dobrze że miałam ich więcej bo sporo straciłąm każdej mi żal

o a od Aldony dostałam taka śmieszną miętę która ma fajnie kwitnąć

mira 23:47, 08 cze 2019

trochę dalii mi wygniło a kilka mam wyjedzonych

tak to jest za to warzywnik mnie cieszy i smakuje

[img size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/187/1870252/original.JPG[/imag]

zdjecia się nie wgrywają
zatem tymczasem miłej niedzieli w ogrodzie
sylwia_slomc... 00:57, 09 cze 2019

Szkoda roślin straconych, ale co poradzimy? U mnie pierwsze padły słoneczniczki szorstkie, dobrze, że mam jeszcze gdzie indziej. Czereśnie niedojrzałe z drzewa lecą, nie rosną, pewnie coś z korzeniem drzewa się dzieje złego, jabłonki oblepione mszycą i mączniakiem, a w oczku zamiast ryb kijanki. no co poradzić?
Trzeba się było wziąć do kupy i ratować co się da
Chwastu mam po pachy wszędzie, nie idzie się odplewić, o warzywniku nie wspomnę bo w tym sezonie porażka. Koper padł po zalaniu, szpinak i rzodkiewka od razu w kwiat wybiły, dynie nawet nie posiane. A pietruszka nie wzeszła wcale, o truskawki ze slimakami walczę, bo lubię truskawki i mi szkoda

Warzywnik masz obłędny, nie dziwię sie, że tam najbardziej lubisz ogrodniczkować. Zdecydowanie jeden z trudniejszych sezonów ogrodowych w tym roku, a nie wiadomo co będzie dalej...
Gosiek33 06:07, 09 cze 2019

mira napisał(a)
trochę dalii mi wygniło a kilka mam wyjedzonych

tak to jest za to warzywnik mnie cieszy i smakuje

zdjecia się nie wgrywają
zatem tymczasem miłej niedzieli w ogrodzie

Gosiek33 06:09, 09 cze 2019

poprawiłam, choć coś dziwnego się działo, w tym poście jakiś błąd się zapisał i to nie tylko przez to - nie powinno być [/imag] tylko [/img]

Chciałam to napisać w cytowanym poście ale się nie daje

za to warzywniak imponujący
Basilikum 08:39, 09 cze 2019

Miro pytalas o pieprznice. U mnie drugi rok, wiec chyba wieloletnia
Bogdzia 11:56, 09 cze 2019

Szkoda dalii ale ten rok nie jest zachwycający , niby ok ale jakos takie gorsze kwiaty, przynajmniej u mnie.Warzywnik na pewno poprawia ci humor.
Wendy79 19:38, 09 cze 2019

Miro, jak znowu tu zajrzysz, napisz jak ciąć tego jesionolistnego klona, bo też mam. Młodego, szczepionego. I czy on tak ma, że te liście ciągle śmiecą, czy tylko u mnie coś mus się nie podoba.
To pierwszy rok, że tak z doskoku w ogrodzie, a tu godzinkę, a tu dwie. Nieogarnięte i nie ma kiedy. Znowu się obkupiłam w doniczki i posadzić nie ma kiedy. Upały mnie zabijają. Liczyłam na inny czerwiec.
mira 23:00, 09 cze 2019

Wendy79 napisał(a)
Miro, jak znowu tu zajrzysz, napisz jak ciąć tego jesionolistnego klona, bo też mam. Młodego, szczepionego. I czy on tak ma, że te liście ciągle śmiecą, czy tylko u mnie coś mus się nie podoba.
To pierwszy rok, że tak z doskoku w ogrodzie, a tu godzinkę, a tu dwie. Nieogarnięte i nie ma kiedy. Znowu się obkupiłam w doniczki i posadzić nie ma kiedy. Upały mnie zabijają. Liczyłam na inny czerwiec.

Zajrzałam i uciekam bo tu można się zasiedzieć

Klon jak młody to tak nie szalej z cięciem - tak tylko kosmetycznie - pokaz go
ja mam już może nawet dorosły to ciąć jest co - już chcę to zrobić bo trzeba to znów upały - i teraz w tym tygodniu chyba nic ciąć nie będę
takie drobne listki teraz opadają później już nie - u mnie to takie miejsce gdzie stale się kostkę myje to nawet nie zauważam - ale wczoraj wieczorem był okropny wiatr to trochę listeczków poleciało fakt

nie licz na inne pogody - teraz standard jest głupawka w pogodzie - porobilo się
fajnie że masz doniczki - mi już bokiem powoli wychodzą

dzisiaj pikowałam laki już z myslą o wiośnie przyszłej
obsadzałam doniczki bo dziś pożegnałam się z bratkami - oj bolesne to było

troszkę poleniuchowałam
skoro kilka metrów kosmosów mi zalało to trafiły mi się z kosmosami filiżanki - mam kawkę na pocieszenie

zrobiłam przegląd bodziszków i bukiety wszelkie

mira 23:01, 09 cze 2019

pozdrawiam wszystkich