Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 19:14, 24 sty 2014

Dywagacje o planach aż się proszą a ja jeszcze w podsumowaniu 2013. I konsekwentnie moje etapy będę prezentować choć przyznam, że już się nie chce podsumowania a planowanie, planowanie to takie miłe

najpierw zaległości

Vita kosmosy to takie kokieciary na rabatach też mam pełne i chyba je wysiewałam na razie bez sukcesu a te klasyki wysieję - głównie białe i będę chciała ścinać żeby nie rosły mi na 2 metry - ktoś tak robił ?

Kasiu , Agnieszka W, Agnieszka _B

Irenka - tak to niesamowita roślinka, chyba już całe ogrodowisko jest zawerbenowane więc będą ciekawe połączenia i dużo, dużo werbeny na ogrodowisku

mira 19:18, 24 sty 2014

AniaDS napisał(a)
Jestem ciekawa jak to jest z tymi werbenami, dwa lata temu kupiłam późnym latem kilka dorodnych sadzonek, pięknie kwitnących, potem część nasion wysiałam po kwitnieniu a drugą część wiosną, zostawiłam także te sadzonki. I nic . Zupełnie nic .

Aniu sadzonki kupione jak zostawiłaś na zimę w gruncie to pewnie zimy nie przetrwały bo werbeny u nas nie zimują niestety, a wysiane może wyplewiłaś - jak będę mieć młode sadzonki / jak będą/ to dam Ci znać bo to super towarzystwo dla róż

pozdrawiam
mira 19:21, 24 sty 2014

Agnieszka_B napisał(a)
Kochani, ponieważ przewinął się też temat krwawników, podzielcie się gdzie swoje nabywaliście. Ktoś kupował przez internet i może się podzielić adresem ? może być na priv

odpisałam Ci na pw , krwawniki łatwo kupić są w każdej ofercie teraz - i nawet te kupowane w necie są ok pod warunkiem że dostaje się doniczki a nie zgnite niestety ogonki w foliowym woreczku
mira 19:23, 24 sty 2014

filipkam napisał(a)
Jak Ci się uda przezimować liriope to też spróbuję. Przycinania bylin jeszcze nie próbowałem - muszę spróbować z niektórymi.

To bardzo trudne przycinanie bylin - trudność w nas żeby takie młode kępki ciachnąć - to będziemy próbować - i trzeba pamiętać żeby to robić maksymalnie do połowy września - ja mam na oku floksa.
viva 19:24, 24 sty 2014

Miro, widzę, że u Ciebie wątek konspiracji to i ja się przyznam, że malutkie prowadzę czasami
Tak dla spokoju serca bliźnich
mira 19:29, 24 sty 2014

No proszę, proszę - w ogrodzie musi być spryt/ to może sprytem nazwać/ albo kreatywnością ogrodniczki - to tylko zalety
viva 19:32, 24 sty 2014

Kreatywność podoba mi się
Agnieszka_B 19:44, 24 sty 2014

mira napisał(a)

odpisałam Ci na pw , krwawniki łatwo kupić są w każdej ofercie teraz - i nawet te kupowane w necie są ok pod warunkiem że dostaje się doniczki a nie zgnite niestety ogonki w foliowym woreczku

poczytałam i zakupy zaplanowałam
konspiracja bardzo mi się podoba

dziękuję i pozdrawiam
mira 19:48, 24 sty 2014

Dobra to teraz do rzeczy - do tej pory podsumowałam moje nowości z 2013 - pokazałam ok 70 !!! roślin - aż sama się zdziwiłam że tyle weszło i tyle było - to były wszystkie rośliny i byliny i krzewy i doniczkowe.

Czas na wnioski z tego etapu podsumowania

wiosna
1/ zmiany klimatyczne mogą coraz bardziej doskwierać, a to ma przełożenie na wczesną wiosnę i czas i jakoś kwitnienia cebulowych więc
ograniczę się z cebulkowymi a fory dam przebiśniegom, późnym tulipanom - pełne i liliokształtne,
2/bratki - zawsze i to jak najwcześniej najlepiej bezkarnie okupić się na 8 marca - to daje też inne wartości poza oczywistymi świątecznymi - można mieć je długo
3/ doniczki - obsadzać mieszając byliny, pelargonie uczyć się przechowywać , petuni jednak sobie nie odmówić
4/ odkrycie roku - tulipan turkestanica,

lato
1/ dopracowane kanciki dają w upalne dni zawsze ładny odbiór ogrodu,
2/ gromadzić deszczówkę jak dotąd bo ilość opadów jest za mała - czyżby nastały suche lata - obserwować
3/ róże, lilie i liliowce, hortenscje mieć !
4/ odkrycie roku - agatsche

jesień
1/ każdy zakup sprawdzić pod kątem wyglądu rośliny jesienią
2/ jesienią jeśli to możliwe wykonać więcej prac porządkowych niż koncentracji nad sadzeniem cebul - choć cebule zawsze tylko w ograniczonym zakresie
3/ odkrycie roku lirioppe

tak więc kończę etap podsumowania 2013 roślinne nowości i inne przemyślenia i przechodzę do 2-go etapu
mira 20:12, 24 sty 2014

Etap 2-gi podsumowania 2013 czyli wydarzenia ogrodowe 2013 czyli wizyty ogrodowe nie tylko u mnie ale i moje w innych ogrodach

po jednym poście na ogród hmm

pierwsza wizyta była najbardziej ekscytująca bo połączona z nagraniem programu Maja w ogrodzie u Riche

http://majawogrodzie.tvn.pl/158,Starannie-wypielegnowany-ogrod-tarasowy-odc-445,odcinek.html

opanować emocje, skoncentrować się, zobaczyć spokojnie ogród hmm i zobaczyć od kuchni nagranie, posłuchać na słuchawkach dźwięku, potrzymać kamerę ponad 20 kg, na gadanie z Rysiem nie było czasu za to był czas na pogaduchy z Panią Anią Słomczyńską producentem programu
no to wspomnienia
w czasie nagrania u Rysia, 17 maja 2013

był upał i skwar a Ci panowie zwłaszcza Pan kamerzysta z tą kamerką spędził prawie cały dzień w 2 ogrodach

tu było pierwsze nagranie uff ale clematis piękny trzeba przyznać a jest 17 maja

oprócz clematisa główną rolę wówczas grały te azalie