Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:59, 28 sty 2014

Agnieszka_B napisał(a)
No , takie gliniane lub "ala gliniane" donice bardzo lubie

w glinianych każda roślina wygląda dobrze - właśnie byłam po pokarm dla ptaków i wypatrzyłam doniczki po 3,50 takie z ceramiki jakiejś po 3,50 idealne na zioła pomyślałam - i wiesz co? kupiłam trzy ! - to właśnie Twoja inspiracja
mira 23:07, 28 sty 2014

filipkam napisał(a)
Właśnie się dowiedziałem co z łąki przyniosłem - kuklik leśny. Takie ładne mi się wydało, to posadziłem pod wierzbą. Niepozorne, a cieszy. Z plastikami też tak mam, obiecuję sobie, że w tym roku kupię zestaw glinianych, ale chyba jak zwykle nic z tego nie wyjdzie... Skąd masz te niebieskie kule? Cudne!

kuklik jest idealny do ogrodów naturalistycznych

a kule niebieskie to pamiątka z wakacji przywiezione z Bornholmu a wypatrzone w ogrodzie prywatnym i sklepie przy ogrodzie z różnymi ceramikami - oni się w takich do ogrodu lubują
mira 23:09, 28 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
Mira, wczoraj czytałam, dziś ślad zostawiam, piękne wspomnienia letnie, ogród takoż czekam cierpliwie na dalszy ciąg

Pozdrawiam, dziękuję za cierpliwość , ciąg dalszy będzie - jeszcze sporo mi zostało z mojej relacji z 2013 tylko czas i wena musi być
jotka 23:10, 28 sty 2014

Też czekam na ciąg dalszy
mira 23:11, 28 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Mireczko.... jestem na bieżąco... piękne podsumowanie roku... wzloty i upadki... bardzo dobrze sie to czyta Dużo fajnych wniosków....
Poprzednią zimę liriope mi przezimowało.. na podwyższonej rabacie z kwasolubnymi.. zobaczymy co dalej, bo poprzednie próby a było ich kilka skończyły sie fiaskiem.

Odnośnie liriope dobra wiadomość - ja mam nadzieję że mi przezimuje bo właśnie mam na podwyższonej rabacie - one to chyba lubią i własnie towarzystwo kwasolubnych , mnie się spodobała kompozycja z wrzosami
mira 23:12, 28 sty 2014

jotka napisał(a)
Też czekam na ciąg dalszy

O to fajnie, czuję się zmotywowana
mira 23:18, 28 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
A i konspiracja też przeczytana, ale jak konspira to konspira. ani pary z ust..
Mój na szczęście już sie przyzwyczaił i nie marudzi.. teraz ja marudzę by myślał intensywnie gdzie by wykroić kawałek rabaty... No bo przecież tylko ON umie wybrać najlepsze miejsce I to nie kpina.. tak jest.. ma dobre wyczucie proporcji w ogrodzie.. coś Pszczółka pisała kiedyś u mnie, że ma z tym problemy.... ja też... Ogarnąć wizualnie i przestrzennie geometrię..

hmm, a ja wymyślam co tam popadnie i zawsze pytam o akceptację i bezkrytycznie dostaję zgodę najczęściej to pewnie dla świętego spokoju

ale mam przemyślenie z teraz - otóż jak ostatnio chodzimy po ogrodzie i planujemy widzimy ogród z większą przestrzenią niż zwykle - drzewa i krzewy gołe, byliny zwiały pod ziemię, trawy schudły w szczupłych snopkach i ogród wydaje się jak z gumy jakby większy - i co ? wydaje nam się że można jeszcze by co dosadzić i tu i tam

i to jest złudne ! to chciałam napisać i wiem że to nie jest ku pokrzepieniu
mira 23:23, 28 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Mam, Anek, mam (problemy z przestrzenią). Ale eMy widzą tę przestrzeń jakoś lepiej. Całościowo (czy to już jest gender?)
Przynajmniej nasze eMy.

Miro, dobrze się czyta Twoje podsumowanie, prosto, obrazowo, pouczająco. I zdjęcia ciekawe.
Ja zrobiłam zdjęcia panoramiczne, teraz je złożę, wydrukuję i będę malować po nich "panoramy" i widoki. Tak zaplanuję zmiany, tzn. rekonstrukcje tych zmian, co je zrobiłam pospiesznie i bez przemyśleń głębszych. Czyli oprócz konspiracji (Viva ładnie okręśliła sedno sprawy) mamy też rekonstrukcje, czyli na nowo z tego co jest. Ale z tego co jest nie da się dobrze zbudować, więc zakupy konieczne.

zakupy konieczne ? czy ja wiem - my to po prostu lubimy i lubimy doświadczać nowych roślin i żeby kipiało
no i to taka wielka radocha zaplanować i coś nowego zakupić
ale jakby się tak zastanowić jeśli ogród nie jest dopiero co założony - czy nie można by było rozmnożyć tego co jest, ograniczyć ilość gatunków ? no oczywiście żywopłoty grabowe to inna sprawa
mira 23:25, 28 sty 2014

magnolia napisał(a)

Wpadam tu 'przechodząc obok'. Te irysy tez mam. I udało mi sie je oznaczyć - To irys trawolisty- iris graminea.
Jest śliczny i nieziemsko pachnie- mocno owocowo, prawda?

Ładnie tu u Ciebie, będę zaglądać

ale mnie zaskoczyłaś tym zapachem, zawsze wącham wszystkie kwiaty i zapamiętuję zapachy a tego nie pamiętam a nawet wydaje mi się, że jeśli pachnie to jakoś tak trawą - jak tylko zakwitnie polecę powąchać i zaraz Ci napiszę
mira 23:28, 28 sty 2014

kasiek napisał(a)
Faktycznie sporo przezyć. Ogród Rysia także widziałam (świat jest zaskakująco mały) i tez byłam oczarowana i ogrodem i pasja właściciela. Żałuje że nie mam czasu by wszystko śledzić na biezążąco ale taki urok matek z małymi dziećmi.

ogród masz piekny a Ci co nagrywaja szukaja ludzi z pasja, miłościa do roslin, prawdziwych ogrodowych dusz....
I nie wazne czy czas jest dobry na nagrywanie lub zdjęcia, wazna jest atmosfera miejsca a Ty masz ją fantastyczną.

Kasiu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, ja też tak uważam że atmosfera ważniejsza od chwastów na rabatach choć moja dewiza to równowaga wszędzie