Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:13, 08 mar 2014

Celina napisał(a)
HMMM. kolano to nie błahostka...Pamiętaj Mirko że to największy staw naszego organizmu i ma on co robić i nie ma zmiłuj... Leczyć trzeba ....ogród zaczeka.. Chociaż, łatwo tak pisać prawda??

A jak tam sadzonki pelasi?

no własnie z tymi pelaśkami też nie najlepiej - chyba były słabe sadzonki albo je przelałam
ta wygląda dobrze

a to mateczna roślina

mira 20:51, 08 mar 2014

dziś zaczyna się dobry czas na siew więc wysiałam
groszek pachnący do specyficznych doniczek które pójdą w całości do ziemi pod koniec marca

w mojej skrzyneczce z nasionami grzebię stale zastanawiając się co i kiedy siać i gdzie sadzić potem

kupiłam w sprzedaży wysyłkowej orliki czerwone i już wychodzą ale chyba je jutro wystawię na zewnątrz bo przecież one są wytrzymale

wysiałam też dalie, werbenę i szałwię lunę i będę czekać na siewki i pikowanie

a do przepikowania kupiłam w lidlu takie szklarenki

mira 20:54, 08 mar 2014

mam jednak pytanie co zrobić bo we wkładkach czarnych nie ma dziurek i nie wiem czy to robić

Gabriela 20:59, 08 mar 2014

Pięknie przystrzyżona pęcherznica, ja przycięłam dzisiaj mocno tylko jedną, odmianę Luteus, ale prawie do ziemi, ona rośnie niesamowicie szybko, a mam ją posadzoną za blisko ścieżki, więc tak muszę.
Te co mam jako solitery spróbuję potraktować tak samo jak Twój mąż.
W ogóle ślicznie w ogrodzie, przepiękne te łany krokusów.
Ciemierniki mam mieć takie właśnie?
Wyrażam wątpliwość co do rolek z papieru toaletowego. Wypatrzyłam sposób dawno temu w Gardeners' World, z poświęceniem zbierałam rolki, wysiałam i rośliny były marne jak rzadko. Rolki albo za bardzo przemakają, ale też i szybko się wysuszają i odbierają wilgoć ziemi i korzeniom roślin. Więc z tą ekologią w tym przypadku trzeba uważać.
Gabriela 21:00, 08 mar 2014

mira napisał(a)
mam jednak pytanie co zrobić bo we wkładkach czarnych nie ma dziurek i nie wiem czy to robić

Koniecznie zrób dziurki, bo Ci się roślinki utopią. Co za pomysł, żeby sprzedawać bez. Żeby były równe, wypal je rozgrzanym, sporym gwoździem.
mira 21:08, 08 mar 2014

miałam w planie dziś zakup bratków ale pomyślałam że w tygodniu przy słonku będzie ich wiecej a ponadto mam nie wsadzone lilie które kupiłam i najpierw wsadzić to co jest a potem dalej
to tyle na dziś

i dla wszystkich coś letniego bo wiosnę chyba już każdy ma i się nią napawa

ta naparstnica to ta co tak kiepsko przezimowała

mira 21:15, 08 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Pięknie przystrzyżona pęcherznica, ja przycięłam dzisiaj mocno tylko jedną, odmianę Luteus, ale prawie do ziemi, ona rośnie niesamowicie szybko, a mam ją posadzoną za blisko ścieżki, więc tak muszę.
Te co mam jako solitery spróbuję potraktować tak samo jak Twój mąż.
W ogóle ślicznie w ogrodzie, przepiękne te łany krokusów.
Ciemierniki mam mieć takie właśnie?
Wyrażam wątpliwość co do rolek z papieru toaletowego. Wypatrzyłam sposób dawno temu w Gardeners' World, z poświęceniem zbierałam rolki, wysiałam i rośliny były marne jak rzadko. Rolki albo za bardzo przemakają, ale też i szybko się wysuszają i odbierają wilgoć ziemi i korzeniom roślin. Więc z tą ekologią w tym przypadku trzeba uważać.

no właśnie też tam wypatrzyłam te rolki,do mnie przemawiają że idą od razu do ziemi bo groszek pachnący tam posadziłam - zobaczę, nie wysiałam wszystkiego to dam do doniczek pozostałą część a uzbierane rolki powędrują na kompost

a ciemeirniki to te tak już jakby przekwitają bo płatki zielenieją

Kondzio 21:16, 08 mar 2014

W Krakowie zimno pochmurnie juz drugimtydzien ale naszczescie nie ma śniegu wiec nie bede narzekać hi hi hi bo mogę zabrać sie za robotę
mira 21:18, 08 mar 2014

Gabriela napisał(a)

Koniecznie zrób dziurki, bo Ci się roślinki utopią. Co za pomysł, żeby sprzedawać bez. Żeby były równe, wypal je rozgrzanym, sporym gwoździem.

dziękuję bardzo za radę , tak mi się zdawało tym bardziej że zielona wkładka jest z takimi dołeczkami
chyba że najpierw sie sieje do zielonej tacki do czasu wzejścia siewek a potem pikuje sie do tych czarnych wkladek oczywiście z dziurami

dzięki że mnie upewniłaś, kupiłam i nadrabiam miną że mam szklarnię
Mala_Mi 21:18, 08 mar 2014

Wszyściutko obejrzałam i przeczytałam.... ale wołają mnie...... super fotki i komentarze..
Dziurki jak mówi Gabriela... gorącym drutem czy gwoździem..
Naparstnica może odbije.. daj jej szansę. no i siewki mogą być wkoło.. ostrożnie z pieleniem. mam podobną..
Czerwone orliki zwykłe mam w nadmiarze.. zapraszam..
Tulipany niektóre maja takie liście.. ale czy na pewno ta odmiana???
Krokuski piękne... i u nas dziś było paskudnie brzydko, mżyło, zimno i do niczego. A raczej ja k do tego do czego były te tubki ekologiczne.