Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:57, 09 mar 2014

Mam prośbę o konsultację lawendową

otóż mam dylemat co ciąć a co nie

ma 2 rodzaje lawend, jedną lawendę Hidcote to ta w donicy a tam dalej jest inna

a to ta kwitnąca co stoi dalej na zdjęciu poprzednim zdjęciu

a teraz dylematy,otóż

wszystkie lawendy jakie miałam w donicach wysadziłam na zimę do ziemi i przezimowały pięknie a te dwie jakby się nawet wzmocniły i urosły i wyglądają bardzo dobrze w przeciwieństwie do cudnej hidcot

więc ciąć ja czy nie? aktualne zdjęcia

mira 21:00, 09 mar 2014

no bo te to się tnie chociaż czy ja wiem czy ciąć

Gabriela 21:14, 09 mar 2014

Ja bym wyrównała gałązki tak, żeby tworzyły owalny zarys, tnę tak wszystkie niskie krzaki, czyli nisko na dole, wyżej od góry. Wtedy dół się zagęszcza.
mira 21:25, 09 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Ja bym wyrównała gałązki tak, żeby tworzyły owalny zarys, tnę tak wszystkie niskie krzaki, czyli nisko na dole, wyżej od góry. Wtedy dół się zagęszcza.

to te szare tak zrobię pewnie ale co z tymi zielonkawymi robić boję się że im zetnę kwiatki one jakieś inne są /dostałam w prezencie - były kiepskie ale dmuchałam i są w świetnym stanie/

o tych myślę

Mala_Mi 21:59, 09 mar 2014

Mira.. lecę od Gabrieli... jak chcesz to ci dam siewek mojego ciemiernika... musisz tylko keidy zajechać... już rosną.. maciupkie, ale żywe... i będą żywe.. ja i tak muszę je wypielić...
Gabriela 22:01, 09 mar 2014

Tak samo Mira, tnij, nie żałuj, kwiatki będą i lawenda będzie gęsta.
mira 22:02, 09 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Mira.. lecę od Gabrieli... jak chcesz to ci dam siewek mojego ciemiernika... musisz tylko keidy zajechać... już rosną.. maciupkie, ale żywe... i będą żywe.. ja i tak muszę je wypielić...

z tym zajechaniem teraz to kłopot ale jak dasz radę to proszę daj do jednej doniczki to będę mieć pretekst
twardy
Bogdzia 00:04, 10 mar 2014

w końcu dotaram do Ciebie , poczytałam i pozdrówka zostawiam oraz zyczenia zdrowia.
Madzenka 07:31, 10 mar 2014

Mira widzę, że lawenda mloda więc wszystkie sadzonki cielabym bez zamiłowania. Jesli ja teraz przytniesz na 10-15 cm to ci sie ładnie rozkrzewi. Przytnij jq w ladne polkole tak jak na moim zdjeciu z lawenda viva, zrob tylko mniejsze półkole.nie obawiaj si3 pieknie sie zagesci ibedzie cudownie kwitla, jesli ja teraz kszcsedzisz juz nigdy nie bedzie miala ladnego pokroju.
agniecha973 07:53, 10 mar 2014

mira napisał(a)

eż mnie to wkurza z tymi dziurkami i nie wiem dlaczego tak no ale trudo.
te wielodoniczki duże nie są takie złe bo jak się przepikuje małe to sobie tam siedzą a z podlewaniem takich pyrtków to jest wyzwanie - ja zawsze na tym etapie coś sknocę ale trening trening !

Pisząc o wkurzających mnie wielodoniczkach pisałam o tych tekturowych. Te plastikowe są do opanowania.