Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Dzidka 21:46, 18 kwi 2015

mira napisał(a)

w ogródkach widziałam wychodzące kępy floksów,liliowców, słoneczniczków, kwitnące narcyzy, marcinki a pod płotem maliny

Uwielbiam takie wiejskie ogródki.
Szkoda, że nieomal całkowicie zanikły.
Mala_Mi 08:52, 19 kwi 2015

EPODLAS 22:51, 20 kwi 2015

Jak fajnie pokazałaś skansen. U nas niedaleko jest też w Kłóbce. Takie płotki z gałęzi teraz ponoć znowu są modne. A taką rzekę z szafirków chciałabym zobaczyć na żywo. Cudna.
mira 21:55, 26 kwi 2015

Ależ ta wiosna teraz pędzi, dziś w oczach wszystko się rozwijało a na wieczór deszczyk wreszcie!
Wraz z wiosną pędzą prace ogrodowe, teraz czuję się jak na wyścigach takich z czasem.
I to jest powód dla którego kwietnia niezbyt lubię a z drugiej strony uwielbiam siać i sadzić ale bez presji /czasu i pogody/.

Mam w ogrodzie bajzel - wszędzie doniczki

groszki juz gotowe a wigwamów nie ma

wysiać łatwo, gorzej dobrze przepikować

posadzone do doniczek dalie, mieczyki, crocsomie, i inne

mira 21:58, 26 kwi 2015

Dorota u mnie tak wygląda piwonia

nie daję już zdjęć bo się nie wgrywają

zobaczę na posty może uda się odpisać - wogóle forum nie chodzi

mira 22:02, 26 kwi 2015

Mathildis napisał(a)
obejrzałam piękny ogród swatowej, poczytałam o planach przy kapliczce, pooglądałam Twoje cudne róże i łany krokusów choć spring beauty u mnie też się nie popisały

i mam pytanie o nazwę tych wrzosów

To bardzo miłe, że tak sporo czasu poświęciłaś na mój ogródek - dziękuję.
Z tymi krokusami to szkoda może za rok będą lepsze.

A nazwy wrzosów nie mam - one już leciwe. W ub roku na jesieni chciałam dokupić, zabrałam do szkółki kilka gałązek i wydawalo się że dobrałam identyczne. Niestety okazało się, że to inne. Tak jest z wrzosami.
mira 22:06, 26 kwi 2015

Dzidka napisał(a)

Uwielbiam takie wiejskie ogródki.
Szkoda, że nieomal całkowicie zanikły.

Tak się zastanawiałam, czy ktoś zwróci uwagę na te ogródki bo zdjęcia z wczesnej wiosny i jeszcze mało ciekawe - ale nie w tym rzecz jak patrzyłam na nie to w głowie miałam inne współczesne - wielka zmiana a to przecież jakieś 50 - 80 lat minęło więc myślę sobie co to będzie z modą ogrodową w Polsce za kilkadziesiąt lat.

Dzięki że zauważyłaś.
mira 22:09, 26 kwi 2015

EPODLAS napisał(a)
Jak fajnie pokazałaś skansen. U nas niedaleko jest też w Kłóbce. Takie płotki z gałęzi teraz ponoć znowu są modne. A taką rzekę z szafirków chciałabym zobaczyć na żywo. Cudna.

Jesli chodzi o rzekę to warto zobaczyć, co roku jest inna, dobrze że powstają takie skanseny, my jeszcze to rozumiemy ale dzieci już nie bardzo- opowoadala przewodniczka.
mira 22:12, 26 kwi 2015

czy wgrywają się zdjęcia sprawdzam

wgrała się wiosna huraa
mira 22:18, 26 kwi 2015

jest piwonia dla Doroty

przesadzałam kępe żurawki kupiona w ub roku w lipcu i pod korzeniami znów kulki - kiedyś wykopałam pod piwonią, te kulki strzelają jakims płynem i są trudno dostępne zgromadzone w kupie - nie mam złudzień to nie jest nawóz to kolonia jakiegoś dziadostwa, nie wiem czy ogród przekopać żeby to eliminiwać

rabatę bylinową praktycznie przekopałam, było dużo zmian i dzielenia/odmładzania wielkich karp astrów i dzielżanów - mój mąż jest super