Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

wilana 14:26, 25 sty 2016

Przychodzę się przywitać .
Miro a Ty w której części swojego ogrodu planujesz warzywnik? Chyba mi to umknęło..
Pszczelarnia 15:37, 25 sty 2016

Jako przegroda i osłona od huraganów to u mnie rośnie na mijankę, tak jak u Gruszki na wierzbie.

Fajnie wygladają graby na mijankę jak jest miejsce, widziałam w Oliwie i we Wroc. są przy nowej bibliotece już bardzo wiekowe ale wzorcowe (czego nie można powiedzieć o tych przy parku Szczytnickim).

A za / przed płotem jako element zielony bez funkcji - rośnie pojedynczo.

Gruszka_na_w... 16:52, 25 sty 2016

mira napisał(a)

A teraz o pomidorach

Hania Andrus napisałam mi instrukcję może się komuś przyda,

Oj, przyda się, przyda Parę lat temu wysiewałam od razu do skrzynek. Trochę ciężko się je obracało na parapecie. A na jakie pomidorki się czaisz? Masz już coś na oku?
U mnie w gruncie najlepiej sprawdzały się odmiany koktailowe i karłowe. Te wysokie, z dużymi owocami nie zawsze zdążyły z owocowaniem. Szybko łapały zarazę ziemniaczaną i owoce psuły się na krzakach. Ale to było jeszcze w czasach działki ROD. W powietrzu fruwało sporo patogenów. Ubiegłoroczne lato było bardzo korzystne dla pomidorów. Mieliśmy pierwsze zbiory karłowych pod koniec czerwca, a kończyliśmy zbiory koktailowych w październiku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
popcorn 18:03, 25 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Podziałałam nieco. W jednym sklepie okołomiejskim nie było nasion ("jeszcze nie czas" - powiedział pan, nie rozumiejąc, że musimy mieć czas i najpierw te nasiona w domu obejrzeć - jak dziecko ogląda książeczki pierwsze - musimy je pięć razy ułożyć w rząd i szereg, przełożyć, założyć gumkę, włożyć do "szkatułki" i ponownie wyjąć, pisząc po nich flamastrem. Ja to jeszcze dzielę nasienne zakupy z Ojcem, ustalamy, kto co wysiewa, po czym Ojciec robi dokładnie to samo, co ja wcześniej. Tylko zapaleńcy rozumieją ten rytuał). W miejskim większym sklepie, a nawet supersklepie znalazam nasiona P. (olan). I kupiłam. Ale jeszcze mus dokupić tytoń ozdobny i te cynie, czyli zaatakować PNOS w innym sklepie na rogu ulicy wielkiego miasta.

Dziękując za róże (Fresia, pozdrawiam, idę dalej grać w grę planszową pt. warzywne płodozmiany i wymarzone sąsiedztwa.
o to, to!!

Mireczko, pozdrawiam! do kwiatków powzdychałam.. pozdrawiam
Gruszka_na_w... 19:09, 25 sty 2016

mira napisał(a)
Prezes teraz śpi w fotelu kolami do góry - więc spoko

Mam dla niego partnerkę. Ją też charakteryzuje tumiwisizm Kontroluje tak mimochodem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 09:43, 26 sty 2016

Miro dobrze kojarzę, że masz hortensję pnącą? Mam starą jabłoń przy tarasie, od dołu mocno podcięta. To jest miejsce cieniste. Chciałabym pień obsadzić albo hortensją pnącą albo powojnikiem (nie wiem czy dla niego nie jest za bardzo cieniste miejsce). Nie wiem na ile hortenjsa jest ekspansywna, i szeroka ,
marzeniem byłoby by pień jabłoni wraz z oplatającym pnączem był wąski i nie stracił formy...czy hortensja spełni tę rolę?
zbigniew_gazda 10:03, 26 sty 2016

Ale fajnie się czyta te dyskusje. U mnie warzywnikiem zajmuje się córcia. Mirka pozdrawiam i sukcesów życzę.
anabuko1 14:39, 26 sty 2016

Ale fajny ten twój prezes.Suuper!!
Agania 09:10, 27 sty 2016

Co ogrodniczka robi w styczniu, zaczyna zabawę w gumkowanie...uśmiałam się na początku, bo nie wiedziałam o co tu właściwie chodzi, ale teraz już wiem
Też uwielbiam cynie daliowe, tej różowej nie mam, mam purpurową, czerwonej nie pozbierałam, nie wiem czy one się same też wysiewają, o pomidorkach doczytałam, a czy inne nasionka wolą ziemię kompostową, czy lepiej wysiewać do ziemi o wysiewów?...ja już po świętach posprzątałam, ale na koniec stycznia nie mogę się doczekać i na to słońce na parapetach

Pozdrawiam Mira Ciebie i prezesa
Pszczelarnia 09:57, 27 sty 2016

Aganiu, do ziemi kompostowej raczej się nie sieje, bo z niej wschodzi mnóstwo chwastów szybko. Chyba żeby ją zapiec w piekarniku na blaszce.

Cynie raczej się nie rozsiewają. Nie ma szans.