Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 14:48, 29 sty 2016

Pozdrawiam z Tel wszystkich w tym mega słonecznym dniu. Dzis zrobilam techniczny obchód po ogrodzie achh zyc sie chce i ręce do roboty rwia. Ziemia jednak zamarznieta ale powoli wylaza przebiśniegi narcyzy czosnek jadalny krokusy . Jak pierwsze taczki zaladuje to będzie początek sezo. Pozdrawiam wszystkich ogrodników w blokach startowych
Gruszka_na_w... 16:47, 29 sty 2016

Dziękuję za pozdrowienia. U mnie glina rozmiękła, zielone z cebulowych pcha sie na wolność. Jutro przycinam w sadzie, może pobielę pnie.
Niech moc będzie z Tobą!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 17:35, 30 sty 2016

mira napisał(a)
Pozdrawiam z Tel wszystkich w tym mega słonecznym dniu. Dzis zrobilam techniczny obchód po ogrodzie achh zyc sie chce i ręce do roboty rwia. Ziemia jednak zamarznieta ale powoli wylaza przebiśniegi narcyzy czosnek jadalny krokusy . Jak pierwsze taczki zaladuje to będzie początek sezo. Pozdrawiam wszystkich ogrodników w blokach startowych

to w takim razie ja dziś zaczęłam, zapakowałam ok 6 taczek, u mnie tylko tulipany wyszły, reszta nic -śpi.... dziękuję za podpowiedź, widziałam zdjęcie , hortensja odpada, faktycznie szeroka
wilana 20:28, 01 lut 2016

Tak, sobota cudna, aż trzeba było obowiązkowo wyjść do ogrodu Pozdrawiam
mira 17:12, 02 lut 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dziękuję za pozdrowienia. U mnie glina rozmiękła, zielone z cebulowych pcha sie na wolność. Jutro przycinam w sadzie, może pobielę pnie.
Niech moc będzie z Tobą!

Każdy dzień przybliża do natłoku prac, styczeń sie smignał a miał być taaaaki długi
nie wiem co się dzieje ocieplenie klimatu kumam ale dlaczego czas ucieka nie
dzięki
mira 17:13, 02 lut 2016

Jana napisał(a)

to w takim razie ja dziś zaczęłam, zapakowałam ok 6 taczek, u mnie tylko tulipany wyszły, reszta nic -śpi.... dziękuję za podpowiedź, widziałam zdjęcie , hortensja odpada, faktycznie szeroka

a ja dziś 3 taczki - ale jak to tak sezon otwierac wszak luty się zaczyna najzimniejszy miesiąc powinen być
mira 17:19, 02 lut 2016

wilana napisał(a)
Tak, sobota cudna, aż trzeba było obowiązkowo wyjść do ogrodu Pozdrawiam

w sobote ładowałam akumulator inaczej ale sprawdziłam pogodę i w tą sobotę już dziś zarządzam robote w ogrodzie - sprawdziłam pogodę do 11.02 ma być dodatnia temp. tak do 5 więc na sobotę planuję

cięcie traw i ich zmielenie
cięcie klona, brzóz, katalpy
porządki wkoło starego kompostu bo nabałaganiłam
i jeszcze jakieś prace w jagodniu jak starczy sił i czasu

juz się cieszę

pozdrawiam
mira 17:46, 02 lut 2016

Mamy dziś 2 lutego.
Choinka rozebrana uff, temp. +13 st, dzień w zasadzie przeznaczony na ogród.

Postanowiłam,że pozbieram liscie z róż.
Biorę worek, zakładam stare rękawiczki i sobie myślę ależ durna to robota - to ma sens na jesieni, żeby te grzyby się tak do ziemi nie rozsiały.
Wracam się i zakładam nowe rękawiczki i zastanawiam się czy to mozliwe zaczynać sezon 2 lutego ?!
Po godzinie mam 3 reklamówki liści- wstrętnych i piękne pędy róż- można generelnie stwierdzić, że na razie z różami jest bardzo dobrze.

Pogoda cuuuudowna, ciepło, słoneczka troszkę a ja widzę że trawniki do grabienia. Zatem do roboty. zaczynam jak zwykle od przedogródka, po chwili lecę po sekator i przycinam hortensję pnącą -cudnie sie robi.
Dalej oglądam hortensje ogrodowe - nie okrywałam, powiązałam i w gotowosci do okrycia, mają wielkie pączki - więc będę o nich teraz myśleć, kwiatostany ściełam.

Taczki pełne pojechały na kompost. Wiatr mnie zatrzymał z grabieniem.
Zaszłam do miejsca gdzie leżały koszyki wykopane z cebulowymi - wszystkie startują - włozyłam jeden do donicy wcześniej wywalając werbenę - a niech oś wiosennego już bedzie - fakt nie wiem co.

Rozkręcam się - myśle no prz tarasie tak niemoże być - liliowce, floksy co tam jeszcze wystawało trzeba ogarnąć, zebrac wstretne liscie bluszczu czekac na przebiśniegi bo już wychodzą.
Przy skalniaku zastanawiałam się co zrobić z kaliną angielską ciac ? nie wiem.
Krokusy wychodzą - zostawiam skalniak na inny dzień i cieszę się dalej pogodą.

czy ja dziś rozpoczęłam sezon stale myślę -głupie początek lutego
tak to zmiany klimatyczne więc korzystam bo inne efekty tych zmian są przykre.
cdn
kasiek 18:47, 02 lut 2016

No i pieknie się rozkręciłaś, ale przy takiej temperaturze i słońcu jak z ogrodniczkowania nie korzystać ? Ja już odwaliłam większość porządków i patrzę jak krokusy wschodzą bez lęku - tym razem już w lutym gotowa jestem na wiosnę
mira 19:04, 02 lut 2016

kasiek napisał(a)
No i pieknie się rozkręciłaś, ale przy takiej temperaturze i słońcu jak z ogrodniczkowania nie korzystać ? Ja już odwaliłam większość porządków i patrzę jak krokusy wschodzą bez lęku - tym razem już w lutym gotowa jestem na wiosnę

Kiedy to odwaliłaś? szok już masz porządek w ogrodzie? Ciekawa jestem czy ja taki stan w ogóle osiągnę.Jak dziś patrzyłam to horyzont prac jest po horyzont
pozdrawiam