Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

_Martini_ 22:54, 03 maj 2017

Taką stipę, jak teraz Twoja dostałam w zeszłym roku w przesyłce. A potem z tych kilku kłaczków zrbiły się mega czupryny. Pelasia angielska bardzo urodziwa, powinna ucieszyc ciocię.
Szukam miejsca dla powojnikow u siebie. Chcę ich więcej. A akebia jest mocno ekspansywna, tzn ciężka?
mira 22:59, 03 maj 2017

Mala_Mi napisał(a)
Co kupiłaś.?

A ja nie mam ani jednego nasionka wysianego..

Zawsze możesz jeszcze wysiać i to nawet dużo albo zajedź do mnie

Co kupiłam czy czego nie kupiłam

Kupiłam to czego "potrzebowałam " /nic nie potrzebuję /czyli wielkiego sadźca, kokorycz, rutewkę a przy okazji...no zachcianki też zwykłości kocimiętkę prążkowaną
łubin - kurcze jakie cudne, ja kupiłam czerwony liście piękne
i barwinek bo kolor mnie zauroczył

mira 23:01, 03 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
Taką stipę, jak teraz Twoja dostałam w zeszłym roku w przesyłce. A potem z tych kilku kłaczków zrbiły się mega czupryny. Pelasia angielska bardzo urodziwa, powinna ucieszyc ciocię.
Szukam miejsca dla powojnikow u siebie. Chcę ich więcej. A akebia jest mocno ekspansywna, tzn ciężka?

A to mnie ucieszyłaś ze stipą. Nie wiem czy jest ekspansywna ale bym chciała żeby była ale pionie.

mira 23:17, 03 maj 2017

Justyna napisał(a)
Też tak mam, że sporo w tym sezonie dzielę. Fajny jest jest ten etap, kiedy korzystając z własnych zasobów można komponować nowe elementy rabat.
Wrzosy u mnie też podmarzły, przecięłam i jeszcze liczę, że się zbiorą.
Na lilakach najprawdopodobniej będę. Niezależnie od tego, czy się spotkamy w Wojsławicach czy nie, zaproszenie do mnie aktualne

Bardzo dziękuję za zaproszenie - to bardzo miłe. Pewnie kiedyś skorzystam.
W czasie wypadu na lilaki nie bo już wiem, że program koleżanki przygotowały mega mega wielki.
W Wojsławicach to ja będę szukać i lilaków i ławeczki .

Wrzosy mogą się jeszcze zabrać. Też tak miałam w ub roku myślałam, że po nich a one ładnie jeszcze zakwitły - moje już dość stare były - do odmłodzenia na pewno.

A jeśli chodzi o dzielenie i mnożenie to uwielbiam - zajmuje mi to sporo czasu niestety i wysiłku ale to jest wspaniałe - mam dzięki temu sporo podzielonych liliowców, bodziszków, rozchodników, host,przywrotników - ostatnio przygarniam siewki - pozbierałam trochę siewek ciemierników - na razie w doniczkach

rozchodniki białe akurat ratowałam przed wyginięciem

nawet mały kawałek żal było wywalić

pierwiosnki stale dzielę i chcę ich więcej i więcej

mira 23:30, 03 maj 2017

mirkaka napisał(a)
Ech, narzekasz na opóźnioną wiosnę, a jak widzę Twoje wielkie hosty to aż dziw
Moje dopiero mają na wierzchu kły .
Wrzosy takie stare można zakopać głębiej , rozłożyć stare gałązki szerzej i przysypać ziemią, ukorzenią się i będą młode sadzonki.

Narzekać nie wolno - pewnie mi się wyrwało.
Trochę boli mnie serce o róże a trochę o wrzosy, wrzośce, pierisa, kiścienie nawet azalia japońska żółta nie zakwitnie.
Mahonie wymarzły to mnie nie dziwi ale nawet wymarzły kwiaty i nie ma w tym roku kwietniowego ogrodu zalanego ich zapachem.
Tyle na raz strat nie pamiętam a do tego ten zimny kwiecień.

Dzięki za instrukcję do wrzosów
to jest super rada

Wrzosy takie stare można zakopać głębiej , rozłożyć stare gałązki szerzej i przysypać ziemią, ukorzenią się i będą młode sadzonki

z hostami u mnie jest rożnie - jedne są już a inne mają kły - mam ich sporo

żółta

moja ulubiona hosta stiletto

niebieska

ta jest piękna więc leży i czeka na dalszy podział - na szczęście są bardzo cierpliwe

a tu jakaś wazowa - też ją lubię

mira 23:40, 03 maj 2017

kasiek napisał(a)

No ta fotka jest zabójcza normalnie! A jak serdszka z zółtymi liśćmi - szybko się rozrasta?

Normalnie lubisz szerokie kadry a u mnie teraz trening z kadrowania - wszelkie fronty robót rozwalone.
Trawnik jeszcze nie koszony - czekam na ciepły, słoneczny dzień bez wariackiego wiatru .

Serduszka żółta nie rozrasta się szybko.

Białą dosadziłam do brunery - ciekawa jestem czy to miejsce się jej spodoba.

U mnie łanowość

i lildowość

mira 23:51, 03 maj 2017

tulucy napisał(a)
Miro przypomniałaś mi o sadźcu czekoladowym - czy Twój daje już jakieś znaki? Bo u mnie nic a nic nie widać...

Sadźce zbierają się powoli więc nie ma co się martwić - mój był w zacisznym ciepłym miejscu ale już go przesadziłam realizując " program przesadzeń" - poszedł do bardziej cienistego miejsca i ciekawa jestem jak się tam sprawdzi.

Kupiłam dwa nowe sadźce takie wysokie - sadziec czekoladowy nie jest podobny do sadźca a ja chcę taką pudrową różową chmurę

Na razie ledwo je widać - żeby je posadzić potrzebne manewry - wysadzić liliowca z tyłu - podzielić liliowca wsadzić na nowe miejsca i dopiero wtedy wsadzę sadźca ale wcześniej muszę przywieść ziemi kompostowej którą jeszcze mam.

a pozostajac w temacie czekolady - uwielbiam liście piwonii a jak mają pączki to jeszcze lepiej

mira 00:00, 04 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dziękuję za zdjęcie klonika.
Jak Ci przezimowały chryzantemy? Z moich 4 wystartowała jedna.

Przyjemność dla mnie .
Chryzantemy mam szt 2 - przezimowały dobrze - jedna super kupka a druga nowa na razie tylko jeden pęd - nie wiem czy można rozmnażać przez wierzchołki bo bym Ci ukorzeniła - na razie muszę już usczyknąć wierzchołki a że muszę już i to i to to stale coś muszę

dzisiaj był bardzo barowy dzień - poszłam na spacer do ogrodu i zrobiłam dokładną dokumentację ogrodu choć światło było kiepskie - trudno jak będzie dobre będę pracować - jednak nie utrwaliłam chryzantem

ale sporo innego

moja szklarenka sprawdza się super - teraz wynoszę tam z domu po kolei różności

ten widok mnie cieszy

lubisz limonkowo zółtkowo?

sporo teraz tych kolorów

mira 00:13, 04 maj 2017

to moi faworyci w tym roku z kategorii bratek

lubię spokój zieleni choć wiosna i koloru jest sporo - trawa u mnie jeszcze nie koszona - jeszcze tak nie było by o tej porze nie było koszenia

nastał czas na obsadzanie wolnych donic które zostały jeszcze po bratkach i po stokrotkach , wiele ich nie ma ale zawsze coś
na razie mnie ta bardzo przyjemna praca aż tak nie zajmuje bo bratki i stokrotki będą długo a potem myślę że już moje pelargonie będą gotowe

tulipanowo jeszcze potrwa bo nie wszystkie zakwitły - tu przestroga jak się sadzi późne tulipany to trzeba uważać żeby nie utoneły w bylinach które rosną

pozdrawiam wszystkich, ogrody nawodnione mamy czas na słoneczko

tulucy 00:33, 04 maj 2017

Dziękuję Miruś za odpowiedź, to jeszcze dam mu czas... Może za zimno jeszcze. W sumie dopiero ta noc ma być ciepła, 10 st.