Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gruszka_na_w... 22:46, 04 cze 2017

Mira, Twoi fani doskonale wiedzą, że w czasie najdłuższych dni i najkrótszych nocy przepadasz w ogrodowych czeluściach.
Piękne te pierwiosnki. Misterne takie. Czyśćcem (zawsze mam problem z wymówieniem i napisaniem ) zaraziłam się w ogrodzie Gabrysi. Zrobiłam z niego kawałki obwódek, ale w tym roku uszy miał jakieś mniejsze i z lekka go zdeformowało. Może domaga się odmłodzenia?.
U mnie straszna susza. Od miesiąca nie padało. Pomidory rosną piękne, ale koper zżarła mszyca, kiepsko wzeszła fasolka i musiałam robić dosiewki. Dziwny ten rok.
PS.Zbiorcze spotkania zawsze mają ten minus, że trudno się sensownie skomunikować.
Wciąż liczę na to, że może zaliczać będziesz w pobliżu turniej szachowy albo niespiesznie podziwiać będziesz uroki kotliny. I będzie okazja spotkać się na ogrodniczych pogaduchach. Teraz miałyście okrutny maraton podróżniczy i nie miałam już śmiałości występować z propozycjami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 22:52, 04 cze 2017

Justyna napisał(a)
Pewnie wsadzasz swoje nowe pięknoty Ciekawa jestem co kupiłaś i gdzie jeszcze byłyście
U nas wczoraj było 29' a dziś 15'.

Justynko własnie dzisiaj wspominaliśmy spotkanie lilakowe i opowiadał mi Konrad że masz piękny ogród o czym wiem i podziwiał Twoja znajomość roślin i nazw.
Ja też podziwiam bo ja straszny luzak jestem jeśli chodzi o nazwy.

Zakupy wsadzam powoli, jak to zwykle część wiadomo gdzie ma rosnąć a częśc kupiona jako spontan i zaczyna się upychanie

Kupowaliśmy u Tomka i Marty ale byliśmy jeszcze na szabrach u Dzidki i jej koleżanki

Kupiłam m.in łubinnik, persikarię, świecznicę o ciemnych liściach, pełna białą kamasję i czekam na kwitnienie, gaurę co to ma zimować, kilka trawek, czosnki Montana, żylistka , astry w 3 odmianach a wyszabrowałam u Dzidki piękny o wielkich kwiatach barwinek, różę czerwonawą i jeszcze kilka innych ale nazwy...czasem uciekają.

w skrzyniach coraz gęściej, wymyśliłam dziś że na tą ścianę w warzywniku dam cytryńca niech się rozgości

Nallar 22:59, 04 cze 2017

mira napisał(a)

jakieś zwierzątka mi się zamotały przy bodziszku nie wiem co to

A to nie pajączki?
Pozdrawiam.
mira 23:02, 04 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mira, Twoi fani doskonale wiedzą, że w czasie najdłuższych dni i najkrótszych nocy przepadasz w ogrodowych czeluściach.
Piękne te pierwiosnki. Misterne takie. Czyśćcem (zawsze mam problem z wymówieniem i napisaniem ) zaraziłam się w ogrodzie Gabrysi. Zrobiłam z niego kawałki obwódek, ale w tym roku uszy miał jakieś mniejsze i z lekka go zdeformowało. Może domaga się odmłodzenia?.
U mnie straszna susza. Od miesiąca nie padało. Pomidory rosną piękne, ale koper zżarła mszyca, kiepsko wzeszła fasolka i musiałam robić dosiewki. Dziwny ten rok.
PS.Zbiorcze spotkania zawsze mają ten minus, że trudno się sensownie skomunikować.
Wciąż liczę na to, że może zaliczać będziesz w pobliżu turniej szachowy albo niespiesznie podziwiać będziesz uroki kotliny. I będzie okazja spotkać się na ogrodniczych pogaduchach. Teraz miałyście okrutny maraton podróżniczy i nie miałam już śmiałości występować z propozycjami.

Hania fani..... fakt w czerwcu mam zwykle spotkania rodzinne to i laptopa nie widzę a czasem coś wypatrzę na telefonie ale to tylko w przelocie.

Jak długo masz tego czyśca aż tak szybko sie nie wyradzają
kup odmianowego warto - a masz gdzie buszować przyznam
U mnie też ostatnio upały mocne i duże różnice temperatur dzień/noc podlewałam w tym tygodniu 2 x i już mi się woda pokńczyła a tu dziś był deszczyk - ciut podlało

pewnie zmyło te robaki
skrzypu mi nie brakuje chyba zrobię gnojóweczkę tylko musze poczytać na co bo już pokrzywę zużyłam , mam gotową z żywokostu i herbatkę czas na skrzyp

mira 23:04, 04 cze 2017

Nallar napisał(a)

A to nie pajączki?
Pozdrawiam.

taka banda ? nie wiem pierwszy raz takie widziałam

mira 23:10, 04 cze 2017

vita napisał(a)
Sporo się działo, jakieś pięknoty nowe są?

Ano są, na razie sobie rosną, post powyżej napisałam jak się rozgoszczą to pokażę - oczywiście same byliny, połowa zachcianki można tu filozofować że trzeba ograniczać gatunki, pięknie komponować plamami - a co tam jak ma się naturę zbieracza to przepadło
no bo nie myślałam np. żeby kupić ciemiernik cuchnący, ale nadeszła Pszczółka i wygłasza peany nam nim że koniecznie mus mieć - no to jak Pszczółki nie słuchać

Dmuszek się przechował w szałwii

mira 23:16, 04 cze 2017

Radziu2013 napisał(a)
Mira pokaż jakieś foty... błagam

Radziu dla Ciebie wszystko - przepraszam że tyle czekałeś no ale żeby były foty musi być praca ogrodowa a tej byyyyyyyło że już sił brakła na utrzymanie aparatu

u mnie stale gdzieś jakaś skrzynka leży albo coś trzeba przekopać, wysadzić przesadzić albo własnie rozmnożyć

dla Ciebie bukiecik

czosnek glówkowaty warto sadzić w grupach wszędzie - w tym sezonie niestety nie dosadziłam i ale mała grupka jest

dale przechowałam i wysadziłam to i są

_Martini_ 23:21, 04 cze 2017

Mirka, wciąga mnie ten Twój serial
mira 23:22, 04 cze 2017

Jana napisał(a)
Miro działasz w ogrodzie? u mnie znowu pada, gdzie to słońce? było dwa dni

Jana działam tyle że u mnie były upały ostatnio i mam nadzieję że i u Ciebie było słoneczko - dziś wieczorem popadłam ale dobrze

jarzmianka w 3 miejscu rozgościła się ładnie

orliki kończą - jestem zadowolona bo sporo się ich nasiało w ogrodzie i niech się dalej sieją
wiem już jakie chcę - jeszcze białe i koniecznie duże z ostrogami jak dla mnie prawdziwe orliki właśnie tych nie mam

mira 23:27, 04 cze 2017

_Martini_ napisał(a)
Mirka, wciąga mnie ten Twój serial

hehehe mnie też bo mam straszne zaległości

zaraz fotek mi braknie

a bratki w czerwcu widziałaś ?
wielkokwiatowe doskonale sobie dają radę z upałami ale muszą mieć mokro, natomiast te drobne już w większości wywaliłam i pierwsze nowe nasadzenia zrobiłam,
moje pelargonie nie gotowe więc uległam i kupiłam petunie - słabość jakąś mam

i czas na maki