Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

_Martini_ 22:58, 31 maj 2017

mira napisał(a)

Tak czy siak nie chcę narzekać mimo stale narastających niewykonanych prac - a kurcze walić to ! cudnie jest !

No to dowaliłaś do pieca Ale to najprawdziwsza prawda!
Ja też poproszę, żeby moje orliki były takie bezczelne O matko, jakie masz je cudne!
vita 23:05, 31 maj 2017

Sobie wybrałaś piękny czas na zajrzenie, ostatnie godziny maja

mira napisał(a)
piwonia za chwilkę się rozwinie, pozostałe piwonie nie zakwitną chyba są za nisko posadzone a te co miały pączki zatrzymały się im i są takie małe kuleczki i nie zakwitną nie wiem co to

Mam podobny problem, chodzę i główkuję. Kilka piwonii, które kwitły niezawodnie i coraz obficiej, w odwrocie. Może wpływ tych chłodów wiosennych? Patrzę po stanowiskach, w zacisznych miejscach bez zmian. Może brak nawożenia, albo zbyt kwaśno? A małe, zatrzymane pączki to może być grzyb.
Dzielone i przesadzane nie zakwitną, pomimo, z rozpędu wytworzonych pąków Będą za rok
I u mnie miłość do orlików rozkwita.
mira 23:05, 31 maj 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Miro, z zachwytem oglądam twoje fotki - zarówno te z Twojego ogrodu, jak i z wyjazdów. Piszesz o uzupelnianiu rabat krzewami? Hmm, to chyba dobry kierunek, choć z dużymi krzewami też kłopot, bo trzeba je odpowiednio przycinać. Perowskia jest piękna, sadź ją, tylko pamiętaj, że ona późno odbija i wiosną są puste place (jak u mnie, hi).
Ściskam mocno

Agnieszko bardzo dziękuję

akurat mam takie sobie teraz te fotki bo ostatnio się nie przykładam - dzięki za doping

Perowskę mam już kilka lat chyba się mi wyradza nie wiem jak odmłodzić - jutro zajrzę do niej

krzewy są też małe a że kłopot ....a z czym nie jest

ja mam sporo tawuł i bardzo je lubię najbardziej tawułę anthony waterer a ostatnio nabyłam i polubiłam japońską 'Macrophylla' i posadziłam na przedpłociu

w czasie ostatniego wyjazdu w ramach wprowadzania krzewów nabyłam tawułę japońską superstar i żylistka Strawberry Fields - jeszcze nabierają mocy i czekam aż zakwitną

a teraz łapię ostatnie kwitnienie azalii - szybko to upalne słonko się z nimi rozprawiło

zatrzymać tę zieleń...chciało by się

mira 23:14, 31 maj 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Zadziwiająco trafnie, jest to uniwersalny przekaz. Powinnam się jeszcze wiele od Twojej Swatowej nauczyć. Azalie pod magnolią zadziałały na moją wyobraźnię.

"Ogród mądrzej prowadzony" - chyba nie bardzo.
Do zobaczenia.

Będę u Doroty chyba jeszcze w czerwcu to sfocę ten zagajnik azaliowy choć już nie będzie kwitł - wiem że jak wszędzie kwitnienie było mniejsze w tym roku - chodzi o azalie

Ogród bardzo mądrze prowadzony teraz już wiem na pewno i biorę przykład.

U mnie nadal hurtownia materiałów budowlanych a klon świeci i ma to gdzieś - ja też kiedyś te kupy znikną.

jedno z zadań zrealizowane, stoi pergola a posadzone przy niej rośliny rosną - czy dobrze wybrałam nie wiem choć w ostatnim odcinku Mai pokazana jest akebia jak tworzy piękne firanki na pergoli więc może i u mnie tak będzie

Radziu2013 23:14, 31 maj 2017

mira napisał(a)

Ale się stęskniłem za twoimi zdjęciami Wszystko piękne , zresztą jak zawsze - tak bym mógł oglądać zdjęcia z twojego ogrodu i oglądać i oglądać...

Ps.
Co do tego zdjęcia- ty masz taki fajny styl łączenia roślin żeby wyglądało jednocześnie naturalnie ale i szykownie, barwnie no i no po prostu fantastycznie
mira 23:22, 31 maj 2017

abiko napisał(a)
Miro, ja też z przyjemnością przeczytałam
Fajnie mieć kogoś takiego.. i najważniejsze to faktycznie czuć się dobrze we własnym ogrodzie

Abiko całuski

ja myślę że wszyscy mamy chwile wzlotów i upadków ale ta zieleń w każdym ogrodzie w każdym musi sprawiać że czujemy się dobrze

wczoraj byłam u mojej przyjaciółki w ogrodzie po naszemu delikatnie mówiąc zaniedbanym... no ale to jest miejsce mi znane i mam sentyment
zachwyciłam się nie skoszonym trawnikiem z masą stokrotek i wyspą orlików na środku

a u mnie orlików wyspy nie ma są pojedyncze eksponaty

mira 23:26, 31 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A, to nie do końca zrozumiałam na czym polega dążenie Doroty do perfekcji.
Sadziłam, że denerwują ja drobiazgi i ma wewnętrzny przymus do porządkowania na tip-top.
Dlatego lubię dłuższe teksty. Łatwiej uchwycić istotę problemu.
Teraz to w pełni Dorotę rozumiem. Choć moim zdaniem, uzyskanie efektu uporządkowania ogrodu to ogrom pracy, gdzieś tam w tle. Tam już nie dasz rady ukryć ostu czy mniszka za wyższą byliną. Wąsy trawy zgrzytają, a każdy opadły listek trzeba usuwać na bieżąco. Do takiego uporządkowania mi nie tęskno. Zdaję sobie sprawę, ile czasu, energii i specjalistycznych narzędzi trzeba mieć, aby osiągnąć taki efekt jak w ogrodzie Danusi, Oli-Leon, czy Madzenki. To wyższa szkoła jazdy, a przede wszystkim umiejętności selekcjonowania.

Azalie drugi rok z rzędu mi przemarzły i tez pewnie je wyciepię. Pierisy podmarzają tylko na końcówkach, w związku z czym nie kwitną, ale zimą wyglądają fajnie.
Ekologiczne uprawianie ogrodu jest niezwykle wyczerpujące. Od latania z konewką ręce wydłużyły mi się do kolan, a kolana zmiękły.

Ja czasami piszę skrótem , muszę się pilnować, czasem coś się palnie i to zostaje.

Ale nie narzekamy i latamy jeśli kolana nas niosą

mira 23:33, 31 maj 2017

Filomena napisał(a)
Czasem życie płata nam figle. Czujesz się panem swego losu a okazuje się, ze los z Ciebie drwi. Taka ciuciubabka nie potrwa długo, szybko orientujemy się na co wystarczy nam sił lub funduszy. Szczerze współczuję właścicielom wymuskanych ogrodów - wysoka poprzeczka na to " tip-top". Są piękne, dopieszczone, ale każda rysa życiowa jest w takich ogrodach widoczna lub wątek znika....
Swobodne ogrody są naszym odbiciem: naszego życia, rodzinnych kompromisów, własnych ułomności i naszych pasji, chwilowych uniesień, ulotnych zachwytów. To ubóstwiam - swobodę i wolność!

Filomeno każdy ma swój styl i niech tak będzie oby tylko nie narzekać i być sobie wiernym

każdy ogród wymaga sporo pracy ale i też środków finansowych - oczywiście to wszystko zależy a choćby i od czasu jaki możemy poświęcić i od kasy

dla mnie najważniejsze są rośliny i to mnie cieszy a mogę je oglądać wszędzie
w każdym ogrodzie byle gospodarz był łaskawy

mira 23:41, 31 maj 2017

Filomena napisał(a)
Przepraszam Miro za te filozoficzne wywody jakoś tak Hania mnie prowokuje już w kolejnym wątku....
Czytam co piszesz zawsze z dużym zaciekawieniem bo piszesz swobodnie i z wdziękiem. Na dodatek wiele się można od Ciebie nauczyć - dziękuję!
Że nie wspomnę o swobodzie w spacerowaniu po Twoim ogrodzie

Hehe filozofia mi minęła, ociepliło się po tym zimnym kwietniu i początku maja, nasyciłam się wycieczką na lilaki, zrobiłam zakupy więc moje samopoczucie ogrodowe zmieniło się
biegam po ogrodzie i się uśmiecham - no i oczywiście jak tylko mogę pracuję w ogrodzie bo to jest stały element

ć
nie zakończyłam prac na rabacie bylinowej - w sumie wiele nie ma ale czas
wykopywałam czosnki i narcyzy - kiedyś nasadziłam coby wiosną już już było a teraz mi się zmieniło i wykopuję

do czosnków mam chwilowe zniechęcenie - ile liści mi się namnożyło - wykopałam
muszę je przemyśleć czy jeszcze chcę
na razie mam

mira 23:45, 31 maj 2017

m_gocha napisał(a)
No tak Filomeno, zgadzam się z Tobą... ale z Mirą i jej swatową też

no i super