Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Pszczelarnia 10:52, 21 sie 2017

Zaczęłam żywopłot w miejscu, w którym powinien być już 5 lat temu.
Zrobiłam szkółkę i rozsadnik, i przechowalnik - prowizoryczne skrzynie niskie z najlepsza ziemią, weszło na razie 20 doniczek.

Zebrałam wiadro pomidorów, szparagówki pół wiadra, 2 wiadra śliwek i wiadro jabłek, Trochę ogórków. Wszystkie 2 aronie ptaki wyczyściły do zera. Dobrze, że jeżyn nie ruszają.

Ciężka jest dola ogrodnika. Wyhoduje sobie, ptaki zjedzą.

Czytam o tej prerii u Lianne Pot. Bardzo ciekawe. Dam streszczenie.

Radziu2013 14:05, 21 sie 2017

mira napisał(a)

pozdrawiam

Mircia to co pokazujesz to nie wątpliwe dzieło sztuki Ale ja mimo wszystko chciałbym jeszcze zobaczyć foty z twojego przydomowego arcydzieła
Pszczelarnia 14:45, 21 sie 2017

Mira, pysznogłówkę lepiej wiosną ale możesz teraz dzielić (przytnij po dzieleniu). Ja raz w sierpniu całą rabatę tego typu podzieliłam i zrobiłam. I rośnie.

Co do cukinii - mam zieloną w wielkiej obfitości.

Nie mogę narzekać na rok ogrodowy. Mogłam buraczki rzadziej przerwać.

Wendy79 15:46, 21 sie 2017

W moim zaniedbanym warzywnym narzekam w tym roku na ogórki, dynie i kabaczka. Cukinie jak zwykle ładnie plonują, oba kolory. Pomidory właśnie pożera zaraza, ale zebrałam dojrzewające pomidory i siedzą pod gazetą. Zdążyłam też dojść do tego, że kocham Green Zebrę Papryka bardzo ładnie dojrzewa za to.
Nie wiem jakie powinno być Kleome, bo u mnie pierwszy raz, ale do cycek daje radę
Gruszka_na_w... 16:21, 21 sie 2017

Ależ fajnie się czyta o takich różnorodnych doświadczeniach z ogrodowego sezonu.
A z tym uczuciem radości podczas marszu z warzywnego do domu z wypełnionym koszykiem, to masz rację.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Urszulla 22:17, 21 sie 2017

mira napisał(a)
Pogubiłam

no i kłosowce będą dawać rytm rabacie - łatwo je produkować choć nie są długoletnie i suszy za bardzo nie lubią

Ciekawe. U mnie kłosowce kwitną na fioletowo a u Ciebie?? U mnie miały suche lato i były bezproblemowe.

Lista prac ciekawa. Osobiście też robię na wiosnę jak praca mnie przerasta. Potem jakoś leci.
Urszulla 22:22, 21 sie 2017

W cleome jestem zakochana od dwóch lat mam białą, czy mogłabym się załapać na nasionka tej fioletowej

W tym roku gorzej kwitła u mnie, u sąsiadki z moich sadzonek była piękna. Ziemia gra rolę i chyba lubi popołudniową przerwę od słońca.
Pszczelarnia 12:22, 22 sie 2017

mira napisał(a)

(...) wspieramy i przygotowywujemy do pracowitego sezonu

pozdrawiam

Czytam wielekroć Ciebie i tak mi się nasunęło pytanie - jaki pracowity sezon? Teraz to już tylko przetwórstwo owocowo-warzywne w domu. Czyż sezon się nie kończy?

Może faktycznie - teraz się zaczyna?

Już sama nie wiem. Ale czuję się wsparta.

Urszulla 07:11, 23 sie 2017

mira napisał(a)

Bardzo mi miło i dziękuję za taką laurkę. Zapraszam.

Teraz często nie powinnam tu być bo ogród "czynny" do późna wieczór

moja aleja zachodzącego słońca - bardzo ją lubię

Cały czas wracam do tych fotek. JAKIE drzewo rośnie po prawej stronie na końcu ścieżki kamiennej?

A po lewej przy drewutni to wiciokrzew kwitnący na żółto? Ten pachnący?
AgnieszkaW 14:40, 23 sie 2017

Miro, sierpniowy ogród jest przepiękny, taki pastelowy, w moim guście, a i koszyk warzyw też super