Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

kaisog1 12:37, 16 maj 2013

No może tak.... albo wymienić jednak te żurawki na cytrynowe, dać trzy kule tak jak są na tym powyżej i dodać kulę na pniu w miejscu hortensji i dołożyć miskanta jakiegoś... nie wiem co by tam pasowało... czy Variegatus czy może Morning Light...
kaisog1 12:38, 16 maj 2013

no cos takiego....
Joaska 14:24, 16 maj 2013

a może tak
trzy trzmielini na pniu przed nimi jakieś niższe trawy np. Turzyca włosista 'Frosted Curls, a przed nimi trzy kule bukszpanowe i żurawki ja bym zostawiła te co są.
beta 14:46, 16 maj 2013

łooo Matulu! ilu gości!...witajcie...

dziś ciężko pracuję na chleb...ale nie potrafiłam odmówić sobie tej przyjemności i nie zajrzeć choć na chwilkę

zgadzam sie że rabatę trzeba uporządkować...wybiorę jeden rodzaj żurawek...trawa tam już jest niska rozplenica little coś tam....wię gdyby ją podzielić to mogłby się do czegoś przydać....coś na pniu i owszem, ale nie lepiej wizualnie z drugiej strony?...Morning Light też mam
najgorsze, że kolorystycznie tego ogarnąć nie mogę...a może brzegiem creme brule...bukszpany jak Gosia proponuje, a co pomiędzy?...też żurawkę, a może runiankę...bardziej skłaniam się nad pasem horti pod oknem (jakby za bukszpanami), ale wtedy już nic na pniu, bo za dużo chyba będzie?...a może różanecznika dać?

mam jeszcze w przechowalniku miodunkę-dwa spore krzaczki, może jakoś wykorzystać

jeżeli ktokolwiek coś zrozumiał z moich wypocin to prosze o konsultację

wybaczcie, że nie odpisałam każdemu z osobna, ale chciałam szybko się odnieść do tego co napisaliście
beta 14:51, 16 maj 2013

Joasiu tyż piknie....i podoba mi się....konkretnie, elegancko i ograniczona ilość gatunków!

sprawdzam właśnie tą turzyce...no boska jest...ale nie wiem czy nie za niska za bukszpany?

dziękuję
Joaska 14:57, 16 maj 2013

beta napisał(a)
Joasiu tyż piknie....i podoba mi się....konkretnie, elegancko i ograniczona ilość gatunków!

sprawdzam właśnie tą turzyce...no boska jest...ale nie wiem czy nie za niska za bukszpany?

dziękuję

To może wykorzystaj tą rozplenicę "coś tam",
ja teraz mam fazę na minimalizm, i też już modyfikuję moje wcześniejszcze plany w projekcie, mało , prosto i na temat.
kaisog1 16:01, 16 maj 2013

Beata tam jest ciemno na ciemne żurawki czy jakieś odcienie kremu.... Trzeba coś żółtego... rozjaśniającego.... tak mnie się zdaje
Tess 23:10, 16 maj 2013

Mnie też się daje, że żurawki raczej jasne.
Beta, przypomnij mi, dlaczego ta rabata ma taki kształt? Chodzi mi o to, że kończy się na rogu domu.
Nie lepiej byłoby ją trochę powiększyć, jednocześnie "zawijając" za róg?
beta 07:48, 17 maj 2013

Gosiu jasne żurawki mogą być...chodzi tylko o ilość gatunków i ogólny zarys

Teresko...wklejam plan dziłaki...to na różowo to rabata, po lewej...tej drugiej jeszcze nie ma....
a dlaczego tylko róg?...dlatego, że wzdłuż ściany (8m) planujemy zrobić w przyszłości wiatę, więc dalej tej rabaty pociągąć nie mogę

beta 08:17, 17 maj 2013

irena_milek napisał(a)
pomocnik i całą reszta urzekająca donicę dałabym większą

witaj Irenko..nad donicą myślę...tzn. kupuje większą..pozdr.

martaibartek napisał(a)
Pomocnik- czad!!! pobieraj tantiemy bo i ja go skopiuję

Ja rabatę pod oknem bym powiększyła, moim zdaniem jest mała i nie ma efektu choć roślinki na niej piękne!

...Marta ,kopiuj do woli....co do powiększenia rabaty, to chyba raczej odpada, to narożnik jest .

Tess napisał(a)
Ależ ruch! Furtka się nie zamyka

....tylko gospodyni gdzieś się podziewa

EwaG napisał(a)

Czy ten pomocnik jest zrobiony z palet? Fajnie wygląda.

tak Ewo...pomocnik z palet...i witam w moich skromnych progach

MilenaP napisał(a)
Witaj Betka
Pooglądałam i mam takie przemyślenia: bukszpana musisz dać do dużo wyższej donicy, a na rabatce pomiędzy kule bukszpanowe wsadź coś na nóżce, ale nie za wysokiej. Może trzmielinę lub różę (jeśli nie jest tamza mało słońca). Obwódkę rabaty zostaw z żurawek, tylko jeden rodzaj. A środek gęsto wypełnij niską, jasną trawką Co Ty na to? Nie byłoby przekombinowane, a jednocześnie uporządkowane. A zakupu klona nie żałuj, bo to jest fajne drzewo, dla którego na pewno znajdzie się miejsce w ogrodzie pozdrawiam

Hej Milenko...być może jutro rusze na poszukiwania donicy.....bo chwilowo uziemiona jestem...a na dodatek patrzę wczoraj a w bukszpanie mrówki się zadomowiły:-/...co do rabaty to uporzadkować musze ...żurawek jaśniejszych poszukać...chociaż ta creme brule dość dobrze wygląda...ale mam ją tylko jedną...zakupu klona nie żałuję...przyda się w innym miejscu....wszak u mnie terenu do zagospodarowania trochę jest...buziolki