Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

akanta 19:47, 11 maj 2014

I trochę widoczków...

akanta 19:52, 11 maj 2014

akanta 20:13, 11 maj 2014

Widok przez dziurkę ....głóg niebawem zakwitnie.

akanta 20:18, 11 maj 2014

Poziomka napisał(a)
Witaj Aniu, stopowiec bardzo późno wychodzi z ziemi, jesienią układam wokół niego kamyki żeby wiosną nie zadaptać go na śmierć. Widzę ,że zawiązał owoc będzie szansa na dodatkowy egzemplarz. Wypatrzyłam u Ciebie Astilboides , czy możesz napisać coś o jego uprawie. Zastanawiałam się kiedyś nad jego kupnem - ma cudownie ogromne liście , ale obawiałam się że będę go musiała często podlewać i zadowoliłam się tarczownicą.
Paprociowisko i łączka z niezapominajkami urocze. Tylko dla tej paproci trzeba dużo przestrzeni.
Pozdrawiam Jasia

Ciesze się że że wpadłaś Jasiu.Mówisz,że póżno to znaczy ,że się pospieszył?Muszę więc i ja położyć ale większy kamień bo moja sunia przenosi na trawnik ,patyk mi też podkradła.Tak prawie zadeptałam w tym roku sangwinarię a tarczownicy oderwałam pierwszy kwiat.Stopowiec faktycznie zawiązał owoc ale co z tym dalej jak dojrzeje ,czekać aż się sam wysieje ?Jasiu jak widzisz ta grzęda jest pod lasem i on jest w strefie z przewagą cienia i jest tam lekkie obniżenie gruntu,więc specjalnie nie podlewam ,tylko w upały ,jak wszystko.Myślę,że to tarczownica potrzebuje więcej wilgoci i skoro się udaje to możesz posadzić.Dodatkowo pięknie kwitnie.Przestrzeni to ja mam ,jak widzisz nawet czasem mi się wydaje że pustawo jest mimo że tyle lat ciągle dosadzam.

Jag_58 20:30, 11 maj 2014

Aniu ale piękne zdjęcia dzisiaj wstawiłaś i taką ilość gatunków pokazałaś ,a widoczki bardzo zachwycają
Poziomka 20:36, 11 maj 2014

Aniu ja faktycznie daję wokól niego kamienie w tym jeden spory żeby pamiętać, że nie leżą przypadkiem - pozostałe rośliny wokół niego pierwsze wypuszczają liście, a on rozpoczyna wegetację później. Sama go wyhodowałam . Dostałam dojrzały owoc od Łucji , powiedziała mi żebym posadziła cały owoc do doniczki , wykiełkował po roku .
Jak znajdę Astilboidesa to go kupię.
Pozdrawiam Jasia
akanta 20:51, 11 maj 2014

xxxxx

akanta 20:54, 11 maj 2014

Jag_58 napisał(a)
Aniu ale piękne zdjęcia dzisiaj wstawiłaś i taką ilość gatunków pokazałaś ,a widoczki bardzo zachwycają

Jagódko dziękuję,nagromadziło się tego i nie wszystko wydaje mi sie godne pokazania,oby rosło i zagęszczało się ,nie sadzę zbyt gęsto z tą nadzieją.
akanta 20:58, 11 maj 2014

Poziomka napisał(a)
Aniu ja faktycznie daję wokól niego kamienie w tym jeden spory żeby pamiętać, że nie leżą przypadkiem - pozostałe rośliny wokół niego pierwsze wypuszczają liście, a on rozpoczyna wegetację później. Sama go wyhodowałam . Dostałam dojrzały owoc od Łucji , powiedziała mi żebym posadziła cały owoc do doniczki , wykiełkował po roku .
Jak znajdę Astilboidesa to go kupię.
Pozdrawiam Jasia

Tak więc zrobię Jasiu ,czekać aż rok?...no trudno tak samo jak z piwonią drzewiastą.Warto ,ale pamiętaj,żeby go nawet bardziej w cieniu posadzić.Piękne ma Vita ...Wzdłuż ścieżki ,jak po sznurku.Popatrz.Pozdrawiam serdecznie.
Zeta 20:41, 12 maj 2014

Bardzo mi się podoba ale obawiam się że nie mam na nią miejsca .
Ale będę przychodzić i podglądać u Ciebie .....
A jak coś wymyślę to się we wrześniu przypomnę