Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 18:09, 07 sie 2016

Beata, kompostownik składany, kupiony w którymś z marketów. Otwieranych drzwiczek nie posiada niestety

Gabrysiu, lawendę już częściowo obcięłam. Ląduje na kompoście bo jakoś nie mam chęci do produkcji wianków. Trochę jedynie uskubię do zapachowych woreczków. Szkoda że już czas jej kwitnienia minął.
Tojady są zabytkowe, od kiedy sięgam pamięcią rosły w ogrodzie u Rodziców. Tam ich już nie ma, ale u mnie przetrwały. W tym roku kwitną wyjątkowo długo, bo pogoda im sprzyja. Są chyba jakieś tojady kwitnące później? Ktoś ma wiedzę na ten temat?
Ja też zatrzymuję się w różnych szkółkach mijanych o drodze. Szczególnie jak jadę sama. Z eMem trochę trudniej, nie chcę zanudzić człowieka . Po głowie lata mi tyle pomysłów na ogrodowe wycieczki tylko z realizacją marzeń gorzej.
Joku 18:15, 07 sie 2016

Trochę aktualnych widoków. Pogoda dzisiaj sprzyja, ale trawnik nieskoszony, bo nie było kiedy przez ciągłe deszcze. Za to rośliny rosną jak szalone.

Lawendowa rzeka po raz ostatni

Zaczynają kwitnąć astry. Te lubię najbardziej, mają piękny jasnoniebieski kolor. Nazwy nie znam.

Joku 18:19, 07 sie 2016

an_tre 18:19, 07 sie 2016

Joku napisał(a)
Tak było kilka dni temu

Zjawiskowy widok

Tojad ten od ciebie, fotka z przed chwili

pozdrawiam Jolu
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
monteverde 19:33, 07 sie 2016

Joku napisał(a)
Tak, bardzo fajny.

Coś w tym roku liście tego rozchodnika podżera u Ciebie wygląda ładnie
Joku 19:57, 07 sie 2016

Aniu_Tre lawenda już nie jest taka zjawiskowa. Część dzisiaj obcięłam.

Aniu Monte Tego akurat nic nie podżera, ale różne inne listki są koronkowe. Nie wiem kto tak podstępnie działa.
Co gorsze, zauważyłam że pięknego wieczornika też coś mi podżera.
an_tre 19:59, 07 sie 2016

Joku napisał(a)
Aniu_Tre lawenda już nie jest taka zjawiskowa. Część dzisiaj obcięłam.

Aniu Monte Tego akurat nic nie podżera, ale różne inne listki są koronkowe. Nie wiem kto tak podstępnie działa.
Co gorsze, zauważyłam że pięknego wieczornika też coś mi podżera.
ale będzie, może jeszcze tej jesieni....
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
LyraBea 09:06, 08 sie 2016

Joku napisał(a)
Beata, kompostownik składany, kupiony w którymś z marketów. Otwieranych drzwiczek nie posiada niestety

Gabrysiu, lawendę już częściowo obcięłam. Ląduje na kompoście bo jakoś nie mam chęci do produkcji wianków. Trochę jedynie uskubię do zapachowych woreczków. Szkoda że już czas jej kwitnienia minął.
Tojady są zabytkowe, od kiedy sięgam pamięcią rosły w ogrodzie u Rodziców. Tam ich już nie ma, ale u mnie przetrwały. W tym roku kwitną wyjątkowo długo, bo pogoda im sprzyja. Są chyba jakieś tojady kwitnące później? Ktoś ma wiedzę na ten temat?
Ja też zatrzymuję się w różnych szkółkach mijanych o drodze. Szczególnie jak jadę sama. Z eMem trochę trudniej, nie chcę zanudzić człowieka . Po głowie lata mi tyle pomysłów na ogrodowe wycieczki tylko z realizacją marzeń gorzej.

Ja też wczoraj jakimś cudem zmusiłam się do wyjścia do ogrodu. Powywalałam już wszystkie maki, przekwitłe naparstnice i pousuwałam suche kwiatostany host. Bez weny i przekonania, ale zawsze coś do przodu. Mnie się takie prace kojarzą z końcem lata. Zawsze zaniedbuję ogród jesienią. Cierpiałabym bardzo ścinając Twoją ścieżkę lawendową Jolu
Joku 14:09, 08 sie 2016

Aniu, ta nie zakwitnie, nie kwitła w poprzednich sezonach. jedynie zaraz po posadzeniu kiedy jeszcze nie była duża wycinałam pojedyncze przekwitnięte kwiatostany i wtedy kwitła chyba do mrozów. Trochę krzaczków mi powypadało (widziałaś) zrobiło się nieporządnie. Myślę nad nową odmianą tylko nie wiem jaką. Mogłaby być mniejsza i żeby powtarzała kwitnienie.

Beata, no jakoś nie cierpię. Jedynie szkoda mi bzyczków i motyli bo jeszcze ciągle to dla nich stołówka. Więc się nie śpieszę z sianokosami . Ja się najbardziej cieszę jak nadejdzie taka jesień gdy pogoda i szybko zapadający zmrok nie pozwalają na dalsze prace ogrodowe. Zwłaszcza jak wszystkie potrzebne prace wykonałam.
Myślę że tyle energii wyciągnął z ciebie trawnik że organizm domaga się odpoczynku. Więc sobie odpocznij, a w ogrodzie i tak będzie samo rosło . Dużo zrobiłaś w tym sezonie.
gobasia 17:34, 08 sie 2016

Joku napisał(a)
Trochę aktualnych widoków. Pogoda dzisiaj sprzyja, ale trawnik nieskoszony, bo nie było kiedy przez ciągłe deszcze. Za to rośliny rosną jak szalone.

Lawendowa rzeka po raz ostatni

Zaczynają kwitnąć astry. Te lubię najbardziej, mają piękny jasnoniebieski kolor. Nazwy nie znam.

czy powojnik na pierwszym zdjeciu to arabella