Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 21:30, 10 lip 2017

Też daję kompost jeżeli mam, ale do podlewania nawozem w płynie nie mam cierpliwości i wytrwałości. Koreczki są dla mnie bardzo wygodne.
Adison 21:36, 10 lip 2017

I już mam pytanie! Szerokość i grubość Twojej ścieżki zwirowej?
GorAna 21:43, 10 lip 2017

hanka_andrus napisał(a)
Tak owoce i kwiaty czarnego bzu w kolorze ciemnych liści są tak samo lecznicze jak tego z zielonymi liśćmi. Ale czarny bez gorzej zawiązuje owoce.
Tez mam 1 egzemplarz- chyba odmiana Ewa.

To ja pozostanę przy robieniu nalewek z dzikiego bzu
Właśnie dojrzewa ta z kwiatów
Dzięki Haniu
hanka_andrus 21:46, 10 lip 2017

A ja w tym roku przegapiłam kwitnienie bzu. To znaczy widziałam, ale przy ruchliwej drodze, miałam iść na łąki, ale było mokro i w końcu nie doszłam. Będę posiłkować się suszonymi z apteki w razie czego.
Joku 22:28, 10 lip 2017

Ada, szerokość ok. 0,5 m, grubość warstwy kamyczków nie wiem dokładnie - ok. 5 cm, może ciut więcej. Pod spód daliśmy agrowłókninę. Mam jeszcze inne żwirowe ścieżki, ale tam warstwa jest cieńsza i to się nie sprawdza.

Aniu, Haniu, ja ograniczę się do podziwiania kwiatów i wąchania. Może z czasem też coś wymodzę kulinarnie, jak będę miała więcej czasu. Ale jak znam siebie to będzie mi szkoda ścinać kwiaty.
Ewa777 22:41, 10 lip 2017

Joku napisał(a)
Ewa, jutro zmierzę lawendę bo teraz strasznie leje. Jak kwitnie to jest szeroka i rozkłada się na boki tworząc kopułkę. Wysłałam tobie wiadomość na PW.

Jolu, Twoja lawenda jest prześliczna. Jeszcze nie widziałam na żadnym zdjęciu, żeby się pokładała. Ale ciekawi mnie jak się zachowuje po deszczu, czy suszy itp. U mnie nie będzie miała tak sucho jak u Ciebie, bo obok będą rośliny potrzebujące wody, więc przy okazji ona też będzie podlana. Pamiętasz może, gdzie swoją kupowałaś?
Adison 22:51, 10 lip 2017

Dobrze że mówisz, chciałam zrobić ok 5. Ale w takim razie powiększe to do 8cm

Nie dziwię się że wszyscy zachwycają się lawendą. Sama chciałabym taka mieć. Ale na mojej wilgotne glinie chyba ona nie wyjdzie.

Joku 09:29, 11 lip 2017

Ewa, pomierzyłam dzisiaj: wysokość 70 - 80 cm, szerokość 100 - 110 cm. Nie wiem ile miejsca masz na rabacie, ale może być za duża w porze kwitnienia. Po przycięciu kępy są o wiele mniejsze. Deszcz jej raczej nie przygniata do ziemi, po wczorajszej ulewie nie widać żeby się do ziemi przygięła. Ma tendencję do rozkładania się na boki, oczywiście wtedy gdy kwitnie.
Moją lawendę kupiłam w OBI albo w L-M. Nie pamiętam, być może tu i tu bo kupowałam na raty. Była w wielopakach po 6 sadzonek. Już w pierwszym sezonie dała spory efekt, bardzo szybko urosła.
Co do podlewania to dostaje przy okazji podlewania całego ogrodu, tyle samo ile reszta.

Ada, myślę że 5-6 cm powinno wystarczyć. Ale trzeba użyć łamanego kamienia (żwiru). Okrągłe lub owalne kamyczki są bardzo śliskie i się nie ustabilizują. Będą ciągle się przemieszczać przy chodzeniu. Nasze były ubite zagęszczarką ale i tak na wiosnę są "ruchome". Potem w trakcie chodzenia jakoś się układają i jest lepiej. Mnie to za bardzo nie przeszkadza, bo lubię żwirowe nawierzchnie.
Ewa777 09:42, 11 lip 2017

Jolu, bardzo Ci dziękuję za te wszystkie informacje

A ten powojnik biały pełny, to może być Maria Skłodowska-Curie
Joku 09:46, 11 lip 2017

Proszę bardzo, już czytałam że znalazłaś jakieś pasujące tobie odmiany.
Powojnika zaraz sprawdzę.

Już sprawdziłam, może być. Trochę się zmartwiłam bo gdzieś czytałam że jest problematyczny i nie chce kwitnąć.